E-novice

Knjiga

Preden se znoči

Preden se znoči

Reinaldo Arenas»

prevod in spremna beseda: Barbara Pregelj

naslovnica: Branka Smodiš

format: 135 × 220

strani: 376

vezava: trda, ščitni ovitek

izid: 2009

ISBN: 978-961-241-339-2

Preden se znoči (Antes que anochezca) je zadnje besedilo, ki ga je Reinaldo Arenas napisal pred smrtjo. Besedilo je zato močno zaznamovano s soočanjem s prihajajočo se smrtjo, osredišča pa se okoli politične represije, ki jo je avtor kot homoseksualec in »kontrarevolucionar« doživljal na Kubi med Castrovo revolucijo, pa tudi po tem, ko je že živel v izgnanstvu v ZDA. Gre za preplet popisovanja družbene stvarnosti in leposlovja, ki temelji na resničnih dogodkih; besedilo je eno najganljivejših pričevanj o grozotah kubanskega režima in uporništvu, osebnem in generacijskem. V njem zelo neposredno sledimo avtorjevemu življenju od otroštva na revnem kubanskem podeželju pa vse do smrti v New Yorku.
Rdeča nit pripovedi je avtorjeva homoseksualnost oziroma dejstvo, da je bil zaradi nje preganjan, aretiran, mučen, poniževan, izključen, prisiljen, da se odpove samemu sebi in svojemu ustvarjanju ... Arenas ne opravičuje svojega načina življenja, niti ga ne razkriva s previdnostjo ali okornostjo, nasprotno – svoje seksualne eskapade opisuje zelo nazorno in brez olepšav – še toliko bolj zaradi zavedanja in spoznanja o homofobičnosti in hipokriziji kubanskega prebivalstva in človeštva sploh.
Preden se znoči je »kričeča« zgodba o človeku, ki je, kot pravi »izpustil svoj krik« in hkrati obsežen dokument o vsakršni obliki družbene neenakosti, ne le kubanske, temveč tudi neenakosti, ki veliko bolj prikrito kot v totalitarnih režimih nastajajo in obstajajo v naročju zahodnih družb.

 

»Kričim, torej sem. Toda ta drža me je drago stala.«

Multimedija

na vrh strani

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.