E-novice

Knjiga

Nowhere man

Nowhere Man

Aleksandar Hemon»

prevod: Irena Duša

spremna beseda: Aleš Debeljak

naslovnica: tomato

format: 135 × 190

strani: 216

vezava: trda

izid: 2006

ISBN: 961-241-068-2

Zgodba prestavlja bralca na različne življenjske postaje odraščajočega mladeniča Jozefa Proneka. Začne se v Sarajevu, kjer je Pronekova glavna skrb glasba, iskanje identitete in lov na priložnosti za izgubo devištva. Ko dogajanje prekine vojna, pobegne v Kijev, zatem pa se odseli v Ameriko, kjer se začenja kriza identitete. Kdo je torej Pronek? Nenehni adolescent, negotov in hkrati naveličan pokroviteljske drže avtoritet, z naraščajočo dozo frustracije, jeze in besa, »outsider« in »tujec«, ki pa ravno zaradi svojega obrobnega statusa vidi svet na nov, drugačen, poseben način.

Poglejte tudi

na vrh strani

Projekt Lazar »

Aleksandar Hemon »

Knjiga med seboj povezuje dve enakovredni zgodbi. Nosilec prve je Lazar Averbuch, devetnajstletni judovski priseljenec, ki pred pogromom iz vzhodne Evrope pobegne v Ameriko in izgubi življenje v bizarnem incidentu. Dogodek policija razglasi za dokaz anarhističnega gibanja in izgovor za nasilje nad Judi, medtem ko anarhisti Lazarjevo smrt izrabijo za ustoličenje mučenika. Nosilec druge zgodbe je hemonovski bosansko-ameriški pisatelj, prostodušni, skorajda naivni lik, ki niha med eksistencialno razdvojenostjo in dokazovanjem pred svojo ameriško ženo.

več »

Knjiga mojih življenj »

Aleksandar Hemon »

Zbirka avtobiografskih esejev Knjiga mojih življenj je prva »stvarna« Hemonova knjiga, kljub odsotnosti fikcije pa ostaja prepoznavno duhovita, osebna, pretresljiva in prodorna. »Bralca bo Knjiga mojih življenj neskončno razveselila in pognala v popoln obup. ›Pa kako lahko ta človek piše o tako nemogočih rečeh?‹ se bo na koncu vprašal sredi smeha in joka. Če ob Hemonovih knjigah ne jočeš in se ne smeješ, nisi človek,« pravi Ervin Hladnik - Milharčič v spremni besedi h knjigi.

več »