Knjiga

Nisem knjiga

Vlaki poletja

José María Merino»

prevod: Ferdinand Miklavc

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 200

vezava: mehka, zavihi

izid: 2011

ISBN: 978-961-241-576-1

Poletje je čas za dogodivščine. Trije prijatelji si izberejo popotovanje z vlakom po Evropi, ki pa kmalu postane še večja dogodivščina, kot so pričakovali. Vlak na poti iz Madrida v Pariz ustavi nenavaden nebesni pojav, zaradi katerega se znajdejo v neznanem svetu, samo na videz podobnem njihovemu. Ljudje jih ne razumejo ne glede na to, kateri jezik govorijo, vse je drugače kot na njihovih zemljevidih, njihovega denarja v trgovinah in menjalnicah nočejo vzeti. Iz sveta, v katerem se počutijo izgubljene, jih lahko reši le knjiga – knjiga, ki ni navadna knjiga in v sebi skriva več kot samo črke.

Preberite odlomek

na vrh strani

Zleknjeni na sedežih v položaju, v katerem sta njihova telesa končno premagala dremež in spanec, so bili vsi mirni in so se rahlo pozibavali v sunkih vlaka.
Potovanje je trajalo že dolge ure, vozili so se po francoski deželi, ne da bi kdorkoli opazil, da je začel nežno modro svetlobo majhne svetilke, ki je dajala nekaj vidljivosti v mraku kupeja, izpodrivati rožnati sij, ki je prihajal od zunaj in se je od trenutka do trenutka močneje odražal v poltemi kljub neprozorni zavesi, ki je zastirala okno.
Prva je planila iz spanja Marta.
Kakor da bi vlak prečkal neko mejo, kjer ni mogoč popoln spanec niti popolna budnost, se je po dolgem bedenju potopila v tiste razsežnosti polsna, kjer misli in stvari dobijo videz neizmernosti in grotesknosti ter neke nenavadne resničnosti.
Tako se je modrikasta luč spremenila v svetlobo z morskega dna, telesa drugih potnikov v gruče skal, prekritih s koralami in algami njihovih poletnih oblačil, žalostni spomini šolskega leta pa v požrešne globine, ki nevidne prežijo iz razpok pobočja.
Toda mehki podmorski mrak je dobil rožnat ton, kakor odsev prividnega požara, ki je obdal telesa in kose prtljage, in je skale ponovno spremenil v človeška telesa, zdaj ogrožena od nekih skrivnostnih zubljev.
Najprej je mislila, da je svetloba od zarje, ko pa je dvignila zavesico, je odkrila, da je s to svetlobo oblita vsa pokrajina. Tedaj je potresla Juana Luisa za roko, da ga je zbudila, in mu brez besed pokazala proti nenavadni pokrajini, kjer je vse, raztresene hiše, ceste, skupine dreves, ribniki in mehko valovanje krajine, pod tem poudarjenim rožnatim odtenkom, ki je prevladoval nad katerokoli drugo barvo, dajalo nestvaren videz nekakšne velikanske lepljenke.
Molče sta opazovala nenavadno pokrajino. Kmalu je postala svetloba še intenzivnejša in v skladu z njo je vlak upočasnjeval vožnjo, dokler ni sunkovito obstal. Telesa so zaznala, da je enakomerno zibanje ponehalo, in nekateri potniki so se predramili iz svoje negibne otrplosti.
»Kaj se dogaja?« je vprašal Piri, ko je na slepo poiskal očala na polici in si jih nadel.
»Ne veva,« je zamrmrala Marta. »Vlak se je ustavil.«
»Smo na postaji?« je vprašal mož z brado.
»Ni je videti.«
Prebudili so se tudi drugi in se ozirali v osuplosti, kakor da bi sumili, da še vedno spijo in da je rožnati sij, ki je vse oblival kakor kaka tekočina, del neke more.
V gosti tišini vlaka je v prsih potnikov v pričakovanju bobnalo isto utripanje srca. Nato so vzniknili glasovi, vzkliki. Ljudje so spustili okna in opazovali pošastno pokrajino v tisti tako nenavadni svetlobi. Potem je nekaj najhrabrejših izstopilo iz kupejev, šli so na hodnik, odprli vrata in izstopili iz vagonov, ob tem pa zagledali nekaj, zaradi česar so začeli razburjeno govoriti.
»Pogledat grem, kaj se dogaja,« je rekel tisti z brado.
»Jaz tudi,« je vzkliknil Piri.
»Kaj, če bo vlak speljal in boš ostal tukaj,« ga je opozoril Juan Luis.
»Daj, pridita še vidva,« je odgovoril Piri. »Ali pa se bojita?«
Iz vlaka, ki je na tistem delu nekoliko upognil svoje telo zaradi zavoja na tirih, je izstopalo vse več potnikov. Marta je nekaj časa gledala, potem pa pograbila Juana Luisa za roko in ga potegnila pokonci.
»Pojdimo pogledat, kaj je.«
Za njimi sta šli tudi dekleti, obsedel je samo mož s kapo, ki je naslanjal glavo na malo blazino. Rožnati sijaj je odseval v njegovih očeh, kakor da bi bile steklene pri kaki velikanski lutki. Ko je dojel, da je ostal sam, je vstal in godrnjaje, z blazinico v roki, odšel na hodnik in proti izhodu.
Z vlaka je izstopila velika množica ljudi, ki so strmeli v nebo. Na veliki višini, vendar ne više od območja, v katerem letijo letala, je bila bleščeča krogla.

© Modrijan založba, d. o. o., 2011