Novica

Za najboljše bralce in tiste, ki so zmožni brati kritično

29.09.2011

Ostre polemike zaradi izbora besedil za tekmovanje v znanju iz slovenščine za Cankarjevo priznanje v 8. in 9. razredu se kar nočejo poleči. Zahteva po njihovem umiku s seznama obveznega branja za tekmovalce je razburila tudi udeležence pravkar končanega XVI. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede 2011, na katerem je bila podeljena nagrada Večernica (obe, po mnenju nasprotnikov neprimerni knjigi, sta bili nominirani za to nagrado), in 29 jih je podpisalo izjavo, ki so jo javno prebrali v petek, 23. septembra.

IZJAVA V ZVEZI Z ZAHTEVAMI PO UMIKU KNJIG »OČI« IN »NA ZELENO VEJO« S TEKMOVANJA ZA CANKARJEVO PRIZNANJE (Oko besede, Murska Sobota, 23. 9. 2011)

Zavod RS za šolstvo, v katerega okviru poteka tekmovanje, je bil po številnih odzivih na nenavadno odločitev komisije, da eno od besedil – roman Na zeleno vejo Andreja Predina (na sliki po predstavitvi Učiteljic, svojega drugega romana) – umakne s seznama obveznega branja, celo primoran sklicati tiskovno konferenco, ki je bila 28. septembra v prostorih ZRSŠ. Izvedeli smo, da se je branju tega romana uprlo sedem (7) šol in da v razpisu ne bo več sprememb. Predsednik komisije dr. Igor Saksida pa je poudaril, da tekmovanje za Cankarjevo priznanje ni za vse bralce in za vse otroke, temveč za najboljše bralce in bralce, ki so sposobni in zmožni kritično brati literaturo, se o njej opredeljevati, jo tudi zavrniti, ampak argumentirano.
Kakorkoli že, roman Na zeleno vejo ostaja predlagano besedilo za branje. Videti pa je, da so se zanj ogreli tudi številni drugi bralci, ki bi bili sicer prikrajšani za bralski užitek, ki ga nudi ta knjiga. Septembra je namreč Predinov roman najbolje prodajana knjiga v naši spletni knjigarni, zato smo jo izbrali za – knjigo meseca.

_________

Preberite tudi:

Agata Tomažič, Kdo cenzurira knjige za osnovnošolce?, Pogledi, 28. 9. 2011
Janja Vidmar, Po Cankarjevo, Bonbon, 27. 9. 2011
Mojca Pišek, Puč učiteljic in mamic, Dnevnik, 24. 9. 2011
Manca Borko, V Svetem pismu nekoga pribijejo na križ, Žurnal24, 23. 9. 2011

objavljeno v rubriki:

Sorodne novice

na vrh strani

20.09.2011

Petra Vidali v Večeru: »So cenzorji knjigo sploh prebrali?« »

V četrtek, 22. septembra 2011, bodo na svečani podelitvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti že petnajstič podelili nagrado Večernica. Prejme jo pisatelj Mate Dolenc. Večernico sta leta v okviru srečanja Oko besede ustanovila Podjetje za promocijo kulture FRANC-FRANC in revija Otrok in knjiga, pokroviteljstvo pa je prevzel časnik Večer, ki je od leta 2006 tudi solastnik blagovne znamke večernica. Vse do 13. oktobra si lahko v Plečnikovem hodniku Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) v Ljubljani ogledate razstavo, ki sta jo ob petnajstletnici nagrade pripravila Mariborska knjižnica in ČZP Večer. Na ogled so vse doslej nominirane knjige (75), vse utemeljitve žirij za nagrado, fotografije z nagrajenci in kratki citati iz njihovih intervjujev.

Ena od razstavljenih knjig je kratki roman Na zeleno vejo, prvenec Andreja Predina, ki smo ga leta 2007 objavili pri Modrijanu – uredila ga je Tatjana Jamnik, opremil pa Davor Grgičević.

objavljeno v rubriki: