Novica

Prihaja nova Modrijanova zbirka – Nostalgija

10.12.2010

Verjetno ste že kdaj pomislili, da so ob razvpitih imenih, kot so Jane Austin, Balzac, Flaubert, Hemingway, Pasternak, Tolstoj, Moravia, Andrić, Sienkiewicz, Henry James …, obstajali pomembni avtorji tega časa, ki jih niste brali. Da so pisali dobre knjige, ki se jih še vedno obsedeno bere, le da ne veste zanje.
Zbirka NOSTALGIJA bo poiskala nekatere med njimi in jih pripeljala k nam. K vam. Ste denimo vedeli, da je v Ameriki živeča ruska emigrantka, filozofinja in pisateljica Ayn Rand v svojem zajetnem prvencu pisala o strahovitih pogojih »nove Rusije« po oktobrski revoluciji veliko pred Pasternakom in Solženicinom? Da knjiga D'Arcyja Nilanda o avstralskem klatežu in njegovem štiriletnem otroku* predstavlja avstralsko klasiko 20. stoletja in da enigmatična drobna knjiga z začetka 20. stoletja portugalskega pisatelja Mária De Sá-Carneira še vedno buri debate in interpretacije – tudi v univerzitetnih krogih?
Zbirka NOSTALGIJA bo izbirala med tistimi pisatelji in pisateljicami 19. in prvih desetletij 20. stoletja, pri katerih se splošne teme berejo osebno – in obratno. Med tistimi magi pripovedovanja, ki izvabljajo zamaknjenost, presunjenost, trepetanje, nespečnost, odvisnost … NOSTALGIJO. Upoštevala bo nacionalni pomen posamezne knjige, toda zanemarila nacionalne meje, dokler bo lahko zagotovila dobrega prevajalca.
In za izborne prevajalce se bo posebej potrudila – le tako bo izvirno delo zares polno zaživelo tudi v slovenščini. Živa besedila iz preteklosti bodo v prav takšnem jeziku, kot so bila napisana, nagovarjala današnje bralce. V sodobnem jeziku. Zmes sodobnega v preteklem ter visokega in nizkega – v enem se vedno skriva tudi drugo – daje naši NOSTALGIJI svojstven pečat. Pečat, ki se odraža tudi v njeni likovni podobi. Knjigo boste v rokah držali v finem bakrenem ovitku, ki pod svojo preobleko skriva domačno preprostost osnovnega materiala, kartona.
Da, prav to je NOSTALGIJA: topla domačnost, ki jo vedno znova iščemo pod povrhnjico. Pa naj bo ta objem strasti, varnost ljubezni ali vrhunci naših lastnih izgubljenih časov.
Počutite se doma. Berite NOSTALGIJO.
Prva priložnost bo vsak čas tu: Ayn Rand, Mi, živi.
_____
* Na sliki je prizor iz avstralskega televizijskega filma, posnetega po tem romanu leta 1987; v glavni vlogi je nastopil nepozabni Brian Brown, ki se ga bodo pravi nostalgiki spomnili tudi po vlogi v nekoč zelo uspešni seriji Pesem ptic trnovk.

objavljeno v rubriki: