Knjiga

Ladijske novice

Annie Proulx»

prevod in spremna beseda: Katarina Mahnič

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 130 × 200

strani: 408

vezava: trda

izid: 2009

ISBN: 978-961-241-320-0

razprodano

Quoylu se končno nasmehne sreča, prinese mu ljubezen, službo in dve hčerki. A je le kratke sape in sledi ji hudo črn scenarij. Takrat se pojavi teta Agnis, ki življenje zasuče v povsem drugo smer: pregovori ga, da se skupaj odselijo v Novo Fundlandijo, deželo njihovih prednikov. Urbano severnoameriško okolje zamenja tuj podeželski svet, v katerega so potopljene tudi neprijetne rodbinske skrivnosti. Neznani svet je zato bolj domač, kot se zdi, in ko ga Quoyle odkriva, postavlja temelje za novo življenje. »Dejstvom« vse bolj botrujejo nenavadni dogodki in magija, zgodba se bralcu sproti prilagaja – nekomu se prikazuje kot ljubezenska štorija, drugemu kot razvojni roman ali magični realizem, tretjemu kot satira o rumenem časnikarstvu ali črna komedija o zahojenem severnoatlantskem otoškem podeželju.
Ladijske novice so izšle v paru z romanom Ni dežela za starce Cormaca McCarthyja.

Slovensko izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Poglejte tudi

na vrh strani

Gora Brokeback »

Annie Proulx »

Gora Brokeback je v zavesti večine ljudi ostala po večkrat nagrajenem filmu iz leta 2005, v katerem sta kot kavboja Ennis in Jack zaigrala Heath Ledger in Jake Gyllenhaal. Manj znano pa je, da je scenarij za film nastal po kratki zgodbi ameriške pisateljice Annie Proulx iz leta 1997. Šele po filmu je tudi Gora Brokeback sprožila množičen odziv bralcev in jih navdušila še v pisani obliki.
Ljubezen, ki se na gori razvije med kavbojema na poletni paši ovc, je na ameriškem divjem zahodu sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja nekaj nedovoljenega, izprijenega in celo nevarnega. Oba se je ustrašita in jo zanikata; razideta se, nadaljujeta vsak svoje življenje, se poročita – dokler se spet ne srečata in narava ne ubere svoja pota.

več »