E-novice

Knjiga

In s Tango smo trije

Justin Richardson in Peter Parnell

prevod: Matej Krajnc

ilustracije: Henry Cole

format: 280 × 215

strani: 32

vezava: trda

izid: 2010

ISBN: 978-961-241-387-3

redna cena: 15,50 €

modra cena: 3,00 €

vaš prihranek: 12,50 €

razprodano

Ta prisrčna slikanica za otroke, ki imajo radi pingvine, je nekaj posebnega še posebej zato, ker je resnična. V živalskem vrtu Centralnega parka v New Yorku sta se leta 1998 našla in zaljubila pingvina Roy in Silo. Ko je njun skrbnik Rob Gramzay opazil, da sta v gnezdo položila kamen, posnemajoč druge pingvinje parčke, ki v gnezdih grejejo jajca in se pripravljajo na zarod, jima je sklenil pomagati.
Avtorji, profesor asistent psihiatrije na univerzah Columbia in Cornell Justin Richardson, pisatelj Peter Parnell in ilustrator Henry Cole, so s to sicer nadvse preprosto knjižico – kaj je lahko preprostejše od ljubezni – očitno dregnili v bolečo točko ameriške homofobije: slikanica In s Tango smo trije ima namreč v ZDA prav neverjeten rekord. Od leta 2005, ko je izšla, se je največkrat znašla na seznamu knjig, ki bi jih po mnenju Američanov morali prepovedati, češ da je »protietična, protidružinska, homoseksualna in neprimerna za to starostno skupino«. Vendar je kljub temu prejela več pomembnih nagrad.

Slikanico so pri Pionirski - centru za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana ocenili kot zelo dobro knjižno novost leta 2010.

_________

Peter Parnell in Justin Richardson bereta In s Tango smo trije.

Zapisali so ...

na vrh strani

Zdi se, da je založba Modrijan ena naprednejših v Sloveniji, če bi založbe ocenjevali po »drznosti« odločitev, katere knjige prevesti v slovenski jezik. V aktualni razpravi, ko slovenski slehernik rohni proti istospolnim družinam, založba na trg daje prevod slikanice za otroke »In s Tango smo trije«, ki pripoveduje znamenito »živalsko gejevsko zgodbo« iz centralnega parka v New Yorku o zaljubljenih pingvinih Royu in Silu. Ko drugi pingvini nosijo jajca, tudi sama želita postati starša. V svoje gnezdo prineseta kamen, ki pa ga skrbnik parka nato zamenja s pravim jajcem, iz katerega se izleže mala pingvinka Tango, ki jo je še danes možno videti v živalskem vrtu v New Yorku.
Slikanica je od izida naprej ena najspornejših knjig v ameriških javnih in šolskih knjižnicah, češ da je protidružinska in proizvod homoseksualnega lobija. Tako rekoč rekrutacija iz zibelke. Zanimivo bo videti, na kakšen odziv bo slikanica naletela v slovenskih šolah, kjer se razprave o istospolnih družinah prav tako bojijo kot hudič križa. In ravno v tem je problem: da sta hudič in križ prepogosto referenčni točki javne šole.
In s Tango smo trije je druga otroška knjiga o istospolnih družinah pri nas. Prvo (»Sosedje in prijatelji« avtorjev Lawrenca Schimela in Sare Rojo Pérez) je leta 2008 izdala založba Škuc-Lambda. Otroci iz istospolnih družin jo bodo zagotovo prebrali. Vprašanje pa je, koliko heterostaršev bo v njej prepoznalo obvezno literaturo za boljšo in strpnejšo družbo.

Roman Kuhar, Narobe, marec 2010

Multimedija

na vrh strani

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.