Knjiga

Gora Brokeback

Annie Proulx»

prevod: Katarina Mahnič

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 125 × 176

strani: 64

vezava: mehka

izid: 2014

ISBN: 978-961-241-789-5

Gora Brokeback je v zavesti večine ljudi ostala po večkrat nagrajenem filmu iz leta 2005, v katerem sta kot kavboja Ennis in Jack zaigrala Heath Ledger in Jake Gyllenhaal. Manj znano pa je, da je scenarij za film nastal po kratki zgodbi ameriške pisateljice Annie Proulx iz leta 1997. Šele po filmu je tudi Gora Brokeback sprožila množičen odziv bralcev in jih navdušila še v pisani obliki.
Ljubezen, ki se na gori razvije med kavbojema na poletni paši ovc, je na ameriškem divjem zahodu sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja nekaj nedovoljenega, izprijenega in celo nevarnega. Oba se je ustrašita in jo zanikata; razideta se, nadaljujeta vsak svoje življenje, se poročita – dokler se spet ne srečata in narava ne ubere svoja pota.
Mojstrsko napisana zgodba o univerzalni ljubezni se zaradi tankočutnega, metaforično bogatega in zagonetnega pisateljičinega sloga bralca še močneje dotakne.

Preberite odlomek

na vrh strani

Kot ogromni oblaki pare iz termalnih vrelcev pozimi so se leta neizgovorjenih stvari, ki se jih zdaj ni dalo izgovoriti – priznanja, izjave, sram, krivda, strahovi – dvignila okoli njiju. Ennis je stal, kot da ga je zadelo v srce, s sivim, razbrazdanim obrazom, spačen, z zaprtimi očmi, s stisnjenimi pestmi, noge so se mu šibile, zrušil se je na kolena.
»Jezus,« je rekel Jack. »Ennis?« Toda še preden je skočil iz poltovornjaka, ugibajoč, ali je bil infarkt ali izbruh zažigalnega besa, je bil Ennis že na nogah in nekako, kakor raztegneš obešalnik, da odpreš zaklenjen avto, in ga potem spet upogneš v prvotno obliko, sta zavrtela stvari skoraj do tam, kjer so bile, saj kar sta si povedala, ni bilo nič novega. Nič se ni končalo, nič začelo, nič ni bilo rešeno.

© Modrijan založba, d. o. o., 2014

Poglejte tudi

na vrh strani

Ladijske novice »

Annie Proulx »

Quoylu se končno nasmehne sreča, prinese mu ljubezen, službo in dve hčerki. A je le kratke sape in sledi ji hudo črn scenarij. Takrat se pojavi teta Agnis, ki življenje zasuče v povsem drugo smer: pregovori ga, da se skupaj odselijo v Novo Fundlandijo, deželo njihovih prednikov.

več »