Knjige

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Z 80 jedmi okoli sveta »

Klasični recepti odličnih svetovnih kuharjev

David Loftus s sodelovanjem Jamieja Oliverja

David Loftus je eden najbolj nadarjenih in cenjenih fotografov na svetu. Je dobitnik številnih nagrad, pred kratkim je bil razglašen za petinšestdesetega najvplivnejšega fotografa vseh časov. Kot fotograf hrane je sodeloval in sodeluje z največjimi današnjimi kuharskimi mojstri, med drugimi z Jamiejem Oliverjem, Alainom Ducassom in Hestonom Blumenthalom, ter z restavracijami, kot so Nobu, The River Café in The Wolseley. Dela tudi v svetu mode, slika krajine in portrete ter režira propagandne in kratke filme. Živi v Londonu in ima dva otroka.
In ne nazadnje – spada med vodilne fotografe hrane na svetu: tristo petdeset dni na leto je na poti, s fotoaparatom v roki, na lovu za posnetki vrhunskih kuharskih mojstrov in njihovih čudovitih izdelkov, od Batterseaja do New Yorka in do Bahamov. V knjigi Z 80 jedmi okoli sveta nam predstavlja najslastnejše jedi, na katere je naletel med svojimi potovanji, uvod k osemdesetim receptom nekaterih najboljših kuharjev sveta, med katerimi so mnogi sodoživljali Davidove pustolovščine, pa je prispeval njegov dobri prijatelj Jamie Oliver.

več »

Zadnja večerja »

Paweł Huelle »

Nekega dne v bližnji prihodnosti se skozi Gdansk, v katerem je zrasla islamska univerza in divjajo bombni napadi, mladostni prijatelji in znanci slikarja Mateusza peljejo v gledališče, kjer se bodo fotografirali kot modeli za apostole na njegovi sliki zadnje večerje.

več »

Zakaj je imel Marx prav »

Terry Eagleton »

O Komunističnem manifestu je bilo rečeno, da je »nedvomno najpomembnejše besedilo, kar jih je bilo napisanih v 19. stoletju«. Le malo mislecev je tako odločilno vplivalo na tok sodobne zgodovine kot avtor Manifesta. Celo Marxovi najbolj neusmiljeni kritiki ne morejo zanikati, da je spremenil naše razumevanje človeške zgodovine.
Marx je bil prvi, ki je identificiral družbeni pojav, imenovan kapitalizem, in pokazal, kako je nastal, po katerih zakonitostih deluje in kako bi ga bilo mogoče odpraviti. Da je kapitalistični sistem v težavah, vemo po tem, da začnejo ljudje govoriti o kapitalizmu.

več »

Zakaj se otrok v polenti kuha »

Aglaja Veteranyi »

Avtobiografski roman Zakaj se otrok v polenti kuha skicira tragikomične prizore iz življenja romunske cirkuške družine, ki je v upanju na boljše življenje zbežala na Zahod in se tam nepopravljivo razbila. Zgodbo s perspektive otroka razgrinja brezimna pripovedovalka, ki otroštvo preživlja med barvitim svetom cirkuškega življenja ter zunanjim svetom krute realnosti, ki cirkusante poriva na obrobje. Po begu iz Ceauşescujeve Romunije družina sanjari o boljšem življenju in mednarodnem uspehu v filmski industriji. A življenje se obrne drugače. Starša, katerih razmerje najedajo nesoglasja, alkoholizem in incest v družini, hčerki pošljeta v dom, potem pa starejša pristane pri očetu in mlajša, protagonistka, pri materi, ki pri svoji ekstravagantni artistični točki doživi nesrečo.

več »

Zastor »

Esej v sedmih delih

Milan Kundera »

Knjiga vsebuje nabor kratkih, duhovitih, jedko-zajedljivih pa hkrati z veliko ljubeznijo do romaneskne forme napisanih esejev o evropskem romanu – tem najodličnejšem izrazu duha novoveške Evrope (rojene iz Descartesove misli in Cervantesove pisateljske domišljije), kot ga pojmuje, zagovarja, hvali in obenem tudi sam ustvarja Milan Kundera.

več »

Zaverovan v družino »

Adriaan van Dis »

Roman Zaverovan v družino je (v veliki meri avtobiografska) pripoved dečka iz družine repatriirancev na Nizozemskem po drugi svetovni vojni. Družina je skrpana iz precej različnih članov. Mati (doma iz Zahodnega Brabanta) ima iz prvega, predvojnega zakona tri hčere s temnopoltim častnikom, ki pa vojne ne preživi; v ujetniškem taborišču v Indoneziji se poveže z drugim domačinom in nato po vojni vsi skupaj pripotujejo na Nizozemsko, kjer se trem deklicam rodi še (pol)bratec, pripovedovalec v tem romanu.

več »

Zaznamovalo me je življenje v mlinu »

Ivan Kralj

Ivan Kralj (1925) je začel v mlinu delati pri komaj štirinajstih letih. Komaj osemnajstleten je bil vpoklican v nemško vojsko in poslan na rusko fronto. Iz nemške vojske je dezertiral, vendar so ga zmagovalci po končani vojni mobilizirali v jugoslovansko vojsko.

več »

Zbirka Euroman »

Euroman je zbirka 27 proznih del (roman, kratka proza, kratke zgodbe) iz 27 držav članic Evropske unije. Med bralce je prišla na poseben dan in v ne čisto običajnem času: 23. aprila 2008, na svetovni dan knjige in avtorskih pravic ter v obdobju slovenskega predsedovanja skupnosti 27 evropskih držav.

več »

Zgodbe iz kanuja »

Čudoviti svet slovenskih voda

Ivan Esenko »

Slovenske reke so zgovorne, zato je vredno obiskati njihove bregove in prisluhniti pripovedi, ko z nagajivimi kodri na gladini šepetaje opozarjajo nase. Njihove zgodbe so tihe in zasanjane, kar sramežljive ob vsem tem, kar nam ponuja sodobni svet, in neslišne, ko hitimo mimo njih.

več »

Zgodbe o ljubezni in seksu »

Michal Viewegh »

Vieweghov pisateljski kredo je: Ne dolgočasi! In za zgodbe, uvrščene v izbor kratkih zgodb Zgodbe o ljubezni in seksu, to nedvomno velja. Viewegh je prvovrstni mojster te kratke forme. Tudi v tej knjigi so stalnica, rdeča nit zgodb družinski in ljubezenski odnosi. Kot pričata že naslova knjig, iz katerih so zgodbe izbrane, so zakon, seks, ljubezen avtorjeve pomembne teme in skozi čas doživljajo svoj razvoj, tako kot se razvija in dozoreva tudi avtorjev alter ego Oskar (tudi glavni protagonist Čudovitih pasjih časov).

več »