Knjige

Razvrsti po: datumu objave abecedi

25. ura »

David Benioff »

Monty Brogan se mora v 24 urah zglasiti v zveznem zaporu Otisville, na prestajanje sedemletne zaporne kazni zaradi preprodajanja drog. Čednemu sedemindvajsetletniku, ki je kot otrok sanjal, da bo postal gasilec, tako ostane ena sama noč: preživeti jo kani s prijateljema Jakobom, sramežljivim gimnazijskim učiteljem angleščine, in Slatteryjem, borznikom z Wall Streeta.

več »

70 najboljših receptov za hujšanje »

Vida Petrovčič »

V knjigi avtorica predstavi 70 najbolj priljubljenih jedi s tako imenovanim »nizkim glikemičnim indeksom«, torej jedi in obrokov, s katerimi je mogoče z lahkoto shujšati in primerno težo tudi obdržati. Poleg receptov prinaša knjiga tudi nasvete, navodila in namige, ki koristijo pri hujšanju. Na koncu knjige pa je tabela glikemičnih indeksov živil, ki jo lahko tudi sami dopolnjujete.

več »

Ahilova smrt »

Boris Akunin »

Mladi kolegijski prisednik Erast Petrovič Fandorin se po več letih bivanja na Japonskem vrne v Moskvo. S svojim zvestim pomočnikom Maso se po naključju nastani v istem hotelu kot njegov stari znanec general Soboljev. Vendar mu srečanje s Soboljevom ni usojeno: naslednje jutro izve, da je general ponoči umrl. Smrt je sumljiva že zato, ker je bil t. i. Beli general, narodni junak iz rusko-turške vojne, star komaj 40 let in na vrhuncu svojih moči.

več »

Alternativna medicina »

Christof Jänicke, Jörg Grünwald

Alternativna medicina je najpopolnejši in najobsežnejši priročnik o alternativnem zdravljenju na slovenskem trgu. Je enciklopedija oblik naravnega zdravilstva in možnosti zdravljenja številnih bolezni, ki je napisana strokovno in hkrati poljudno, namenjena pa je najširšemu krogu uporabnikov, ki se zanimajo za možnosti zdravljenja najrazličnejših bolezni tudi poleg ambulantne obravnave v državnem zdravstvu oziroma ustanovah šolske medicine.

več »

Amador ali pripoved srečnega človeka »

Jesús Ferrero »

Ferrerovo delo Amador ali pripoved srečnega človeka nam že s svojim naslovom daje slutiti, s kakšnim likom se bomo v njem srečali. Avtor je ob izidu romana izjavil: »Bil sem sit preobilja nezadovoljnih, obupanih junakov, ki gojijo zamero do sveta.« In res se Amador precej razlikuje od književnih junakov, ki mukoma preživljajo »prekletstvo« in »razbolelost«. Prav zaradi njegovega vedrega značaja je delo med bralci zbudilo zavidljivo veliko zanimanja in dobilo lepo število odličnih kritik.
Amador ljubi življenje takšno, kot ga doživlja, navzlic vsem nesrečam in bedi, ki mu jih je namenilo nebo, zase meni, da je rojen pod srečno zvezdo. Bralci smo do njegovega pogleda sprva skeptični. Rodi se v zaporu, živi po revnih delavskih okoljih, pri sorodnikih, ki jim je deveta briga, v popravnem domu in dolgočasnih predmestjih. Njegovo prijazno, pozitivno tolmačenje dogodkov imamo lahko za obrambni mehanizem, ki mu pomaga preživeti.

več »

Ameriška pastorala »

Philip Roth »

S širokopoteznim zarisom Ameriške pastorale je Philip Roth ustvaril eno svojih doslej najbolj kompleksnih literarnih struktur ter z njo ob koncu prejšnjega stoletja povzel temeljne izkušnje ameriškega razcveta od druge svetovne vojne naprej in njegove srhljive lome. Pisatelj zavrta v vzroke, zaradi katerih se je ameriška pravljica s svojo stabilno družbeno ureditvijo, ki naj bi ji pariralo harmonično družinsko življenje, po nekaj kratkih desetletjih zasukala v nekaj povsem nasprotnega.
Philip Roth v roman vključi večdimenzionalni prikaz svojega rojstnega mesta Newarka, razmer, v kakršnih so njegovi prebivalci živeli v prvi polovici dvajsetega stoletja, in njegov propad po rasnih nemirih, ki so eskalirali po uboju Martina Luthra Kinga.

več »

Ameriška viza »

Juan de Recacoechea »

Ameriška viza mnogim pomeni obljubo boljšega življenja. Mario Alvarez, nekdanji učitelj angleščine, je stavil vse na to, da jo dobi – zbral je ves denar, kar ga je lahko, in za sabo pustil vse svoje življenje. Prva postaja na njegovem potovanju je glavno mesto Bolivije La Paz, kjer želi dobiti ameriško vizo, uradno za obisk sina v Miamiju, sicer pa namerava ostati v Združenih državah Amerike za vedno. Toda stvari se hitro zapletejo in znajde se pred vprašanjem, koliko je res pripravljen storiti za to, da bi uresničil svoje sanje.
Na potovanju sreča množico ljudi z obrobja, ki jim je skupno iskanje poti iz revščine.

več »

Ameriška zgodba »

Govori Baracka Obame

Barack Obama je širši javnosti prvič postal znan ob svoji pojavitvi in glavnem govoru na Demokratski nacionalni konvenciji leta 2004. Štiri leta kasneje je postal prvi afroameriški predsednik ene najbogatejših svetovnih velesil – in to je še najmanj zanimiv podatek tega mladega, karizmatičnega intelektualca, ki je željo postati predsednik zasnoval zato, da bi Združenim državam vrnil svetovni ugled, še bolj pa zato, da bi obnovil, povečal in zagotovil blaginjo tamkajšnjim prebivalcem.

več »

Andraž spozna knjižnega molja »

Aleksandra Kocmut »

Andraž je drugošolec in ga knjige ne zanimajo. S sestrico Nino si delita otroško sobo in Nino zelo jezi, ker mora zvečer, ko leže v posteljo, takoj ugasniti luč. Andraž namreč noče brati. Nekoč ga prime za roko in odpelje v knjižnico, kjer mu predstavi knjižnega molja. Ta žre knjige in Andraž se prestraši, da bo pojedel vse zanimive knjige, ki jih vidi po policah.

več »

Angelci padajo gor »

Rudi Podržaj »

Napeta pripoved o skromnem in poštenem Slovencu, ki je prepričan, da ga imajo ljudje za naivneža, in za to krivi svoje ime ter širok razmik med očmi. Vse dokler se po naključju ne zaplete v sumljive posle svojega sodelavca in se odloči, da bo tudi sam postal otrok sveta. Z veliko žlico zajema dobrine, ki jih ponuja potrošništvo, a kaj ko se lahko posli tudi zalomijo – na vesti ima smrt sočloveka ...

več »