Avtor

Alan Weisman

Alan Weisman

ameriški novinar in publicist, 1947

Alan Weisman je ameriški znanstveni novinar, publicist ter izredni profesor za novinarstvo in latinskoameriške študije na Univerzi v Arizoni. Svoje komentarje iz številnih držav objavlja v znanstvenih publikacijah. Je tudi urednik dokumentarnih programov na več ameriških radijskih postajah.
Doslej je napisal več knjig, v katerih osvetljuje posamezne teme s področij svojega znanstvenega delovanja, in zanje je prejel že mnoge nagrade. Med drugim se pogosto ukvarja z okoljskimi problemi. Njegova najodmevnejša knjiga, mednarodna uspešnica Svet brez nas, je nastala na podlagi članka ›Zemlja brez ljudi‹, ki je bil leta 2006 vključen v izbor najboljših ameriških poljudnoznanstvenih prispevkov.
Alan Weisman živi v Massachusettsu.

Knjige

na vrh strani

Svet brez nas »

Alan Weisman »

Knjiga Svet brez nas je miselni eksperiment, ki se poigra z možnostjo, da bi z Zemlje nenadoma izginili vsi ljudje. Planet bi bil prepuščen živalstvu in rastlinstvu – ter posledicam, ki bi nastale zaradi zapuščine naše civilizacije in tehnologije. V ospredju zanimanja sta zato flora in favna pa tudi po človeku spremenjeno okolje.
Avtor je prepotoval velik del sveta, srečal številne strokovnjake in si ogledal kraje, kjer je ›narava‹ že izpodrinila človeka ali zabrisala njegove sledove. Človekovi posegi v okolje so sicer normalni, saj si ljudje v civilizaciji podrejamo svet, da v njem laže, lepše in udobneje živimo.

več »