E-novice

Avtor

Olga Tokarczuk

poljska pisateljica, 1962

Olga Tokarczuk je danes najbolj priljubljena poljska pisateljica, tako pri kritikih kot pri bralcih. Doštudirala je psihologijo na Varšavski univerzi, imela je lastno založbo Ruta in vodila delavnice kreativnega pisanja na krakovski Jagelonski univerzi in na Opolski univerzi.
Napisala je dve zbirki kratke proze in osem romanov, med njimi Pravek in druge čase (Prawiek i inne czasy, 1996), Dnevno hišo, nočno hišo (Dom dzienny, dom nocny, 1998), Ano In v grobnicah sveta (Anna In w grobowcach świata, 2006) in Pelji svoj plug čez kosti mrtvih (Prowadź swój pług przez kości umarłych, 2009). Za Begune (Bieguni, 2007) je leta 2008 prejela nagrado Nike.
Živi v okolici Nowe Rude v Dolnji Šleziji.

Multimedija

na vrh strani

Knjige

na vrh strani

Beguni »

Olga Tokarczuk »

Beguni so bili sekta ruskih starovercev, ki so verjeli, da se lahko pred zlom in hudičem, ki preži iz sleherne navezanosti, obvarujejo samo z nenehnim begom. Begunska – spremenljiva, nestalna, v nenehnem gibanju in seljenju – je pravzaprav vsa moderna civilizacija. Smo potemtakem beguni mi vsi? Stalni popotniki in nezakoreninjena bitja, moderni nomadi, ki poseljujejo letališča sveta?

več »