E-novice

Avtor

Carl Frode Tiller

norveški pisatelj, 1970

Carl Frode Tiller je magistriral iz zgodovine in je član ter pisec besedil glasbene skupine Kong Ler. Je eden najboljših norveških pisateljev svoje generacije. Ima zelo prepoznaven slog pisanja, divji ritem pripovedovanja in sposobnost izjemne karakterizacije oseb, katerih usoda je po navadi zapečatena z nezmožnostjo spremeniti samodestruktivne vedenjske vzorce, še posebej v razmerju do drugih. Tillerjeva spretna karakterizacija v bralcu zbudi simpatijo do romanesknega junaka.
Redki so pisatelji, ki bi že za svoja prva dela prejeli toliko nagrad, kot jih je Carl Frode Tiller. Za svoj prvi roman, Reber (Skråninga, 2001), je prejel nagrado Terjei Vesaas, ki se podeljuje za najboljši prvenec, nagrado Sunnmørsprisen za najboljše delo v novi norveščini, nagrado Aschehougs za najboljši prvenec in nagrado poslušalcev radijskega programa P2 za najboljši roman. Nominiran je bil za nagrado Brageprisen, ki jo podeljuje društvo Norveška knjižna nagrada, dnevnik Dagbladet pa je roman leta 2006 uvrstil med 25 najboljših romanov zadnjih 25 let. Drugi romani so Bipersone (Bipersonar, 2003) ter Vrtenje (Innsirkling, 2007) in Vrtenje 2 (Innsirkling 2). Leta 2009 je bil Tiller eden izmed dobitnikov takrat prvič podeljene nagrade Evropske unije za književnost.

cftiller.no

Knjige

na vrh strani

Reber »

Carl Frode Tiller »

V središču dogajanja romana Reber je mlad moški, ki se znajde v psihiatrični bolnišnici, kjer ga zdravnik prosi, da kot del terapije opiše svoje spomine na otroštvo in mladost. Na videz shizofreno pripovedovanje se počasi sestavlja v prvoosebno pripoved o otroku, ki je vsak dan priča prepirom med očetom alkoholikom in materjo s prekomerno telesno težo. Po tragediji, ki se zgodi doma, ga posvojijo krušni starši. Čeprav se razmere za nekaj časa izboljšajo, je otrok še zmeraj žrtev izzivanja in nasilja s strani sošolcev v šoli. Počasi zaide v slabo družbo, pusti šolo, predaja se alkoholu in nazadnje ga iz hiše vržejo še krušni starši. Propadlemu protagonistu se svet postopoma seseda in resnične dogodke prične mešati s svojimi strahovi, predvsem pa z željami po življenju, ki ga nikdar ni imel. Vse skupaj ga privede do tega, da kmalu tudi sam ne loči več med resničnostjo in lastnimi iluzijami.

več »