Avtor

Antonio Skármeta

čilski pisatelj, 1940

Antonio Skármeta (polno ime: Esteban Antonio Skármeta Vranicic) je potomec hrvaških izseljencev, ki so se v Južno Ameriko preselili z Brača. V Čilu in New Yorku je študiral filozofijo in književnost. Leta 1973 je zapustil domovino in se vrnil leta 1989, po padcu Pinochetove diktature. Tri leta je bil čilski veleposlanik v Nemčiji, trenutno pa poučuje na univerzi Colorado College v Santiagu in Colorado Springsu.
Je avtor štirinajstih del, predvsem romanov in zbirk kratkih zgodb, in dobitnik številnih literarnih nagrad, mdr. najprestižnejših, kot sta nagrada Planeta (2003, za roman El baile de la victoria) in nagrada Planeta-Casa de América (2011, za roman Los días del arcoíris), ki sta vredni kar 600.000 evrov oz. 200.000 ameriških dolarjev. Več nagrad je dobil tudi za Pesnikovo svatbo (La boda del poeta, 1999), npr. francosko nagrado Médicis (2001). Ta roman je po mladinskem Ničhudga (1983) druga Skármetova knjiga, prevedena v slovenščino.

Knjige

na vrh strani

Pesnikova svatba »

Antonio Skármeta »

Malicijska obala oziroma otoček Gema postane – po stoletjih nepomembnega obstoja – prizorišče, na katerem se v naglem zaporedju sprostijo najelementarnejše strasti, poleg opisov pokrajine in življenjskega sloga Malicijcev dovolj prepričljive, da pozabimo, da je dogajalni prostor pravzaprav fiktiven. Kar štirje junaki vlečejo glavne in odločilne niti tega ljubezensko-vojno-pustolovskega romana: brata Reino in Esteban Coppeta, trgovec in avstrijski priseljenec Jerónimo Franck ter otoška lepotica Alia Emar. Šele tik pred poroko Alie in Jerónima modrooki Esteban zbere dovolj poguma, da svojo ljubezen do dekleta izrazi v okornih verzih, objavljenih v lokalnem časopisu.

več »