Avtor

Lucij Anej Seneka

rimski pisatelj, ok. 1 pr. n. št.–65 n. št.

Lucij Anej Seneka, kasneje imenovan tudi Seneka Filozof ali Seneka Mlajši, se je rodil v Kordobi na jugu Hispanije kot drugi od treh sinov rimskega viteza Seneke Starejšega, kasneje imenovanega Seneka Retor. V Rimu je študiral govorništvo in filozofijo ter pozneje deloval kot pravnik in govornik, kar mu je omogočilo tudi uspešen začetek politične kariere: v času Kaligulove vladavine je vstopil v senat, vendar se je dvoru kmalu zameril in bil za več let izgnan. Po vrnitvi v Rim je postal učitelj bodočega cesarja Nerona in pozneje njegova žrtev: zaradi suma vpletenosti v Pizonovo zaroto si je namreč moral – tako kot satirik in dvorni arbiter elegantiae Petronij ter epski pesnik Lukan – vzeti življenje.
Senekov opus je izjemno bogat: slovita so zlasti njegova nravstvena dela (Pisma prijatelju Luciliju, O prostem času, O dobrih delih itd.), napisal pa je tudi osem tragedij.

Knjige

na vrh strani

Pisma prijatelju Luciliju »

Lucij Anej Seneka »

Skoraj štirideset let je, odkar je z naslovom Pisma prijatelju na Slovenskem izšlo najpomembnejše delo rimskega filozofa, stoika Seneke. Čeprav so pisma v knjigi naslovljena na Senekovega prijatelja in učenca Lucilija, niso običajna korespondenca med prijateljema, napisana so v obliki esejev o moralnih in etičnih vprašanjih.

več »

Medeja »

Lucij Anej Seneka »

Medeja, Ajetova in Ejdijina hči, je bila kolhidska princesa in tako kot njena teta Kirka slavna čarovnica. Zaljubila se je v Jazona, nečaka kralja tesalskega Jolkosa, in mu s čarovnijo pomagala pridobiti zlato runo, ki ga je Jazon skupaj z Argonavti prišel zahtevat od njenega očeta Ajeta. Stric Pelias je namreč obljubil, da mu bo v zameno za zlato runo prepustil kraljestvo. Medeja je skupaj z Argonavti in ukradenim plenom zbežala iz Kolhide, očeta in zasledovalce pa zadržala tako, da je razkosala svojega mlajšega brata Absirta in njegove ude raztresla po morju.

več »