E-novice

Avtor

Carl Sagan

ameriški astronom in astrofizik, eksobiolog, 1934–1996

Carl Edward Sagan je poučeval na Harvardovi univerzi, deloval na Smithsonovem astrofizikalnem observatoriju, bil od leta 1971 profesor na Univerzi Cornell in predstojnik Laboratorija za raziskave planetov. V svoji karieri je interdisciplinarno raziskoval mnoge probleme s področij astronomije, astronavtike, fizike in biologije; pomemben je njegov prispevek k uveljavitvi eksobiologije (iskanja zunajzemeljskega življenja) kot znanstvene discipline.
Brez Carla Sagana bi si težko predstavljali razvoj radioastronomskega iskanja nezemeljske inteligence (SETI). Svetovnemu občinstvu se je vtisnil v spomin s svojo 13-delno dokumentarno serijo Vesolje (Cosmos: A Personal Voyage), ki je izšla tudi v knjižno prilagojeni različici. Pozneje je nase opozoril z znanstvenofantastičnim romanom Stik, ki je leta 1997 prišel na velika platna v podobi filma Roberta Zemeckisa z Jodie Foster in Matthewom McConaugheyjem v glavnih vlogah. Carl Sagan je objavil več kot 600 znanstvenih in poljudnih člankov, kot avtor, soavtor ali urednik je podpisal več kot 20 knjig. Celotno njegovo strokovno, pedagoško in publicistično delo je zaznamovalo širjenje znanstvenega, metodičnega in skeptičnega raziskovanja pojavov sveta in življenja.

Knjige

na vrh strani

Bogastvo znanstvenega izkustva »

Osebni pogled na iskanje boga

Carl Sagan »

Bogastvo znanstvenega izkustva je knjižna izdaja Giffordovih predavanj, ki jih je imel Carl Sagan, eden najbolj izjemnih umov dvajsetega stoletja, leta 1985 na Univerzi v Glasgowu. Ker so bila posvečena ›naravni teologiji‹, je v njih temeljito pretresel svoj znanstveni pogled na večna vprašanja in odgovore, kot jih poznajo in zagovarjajo religije.
Saganova premišljevanja so dragocena tudi zaradi množice vprašanj, s katerimi je svojim slušateljem in svojim bralcem kot kak novodobni Sokrat nalagal razglabljanje o problemih tega in drugih svetov. Iz teh besedil veje odločen nadih njegovih značajskih potez v znanosti, med drugim dokončne duhovne odprtosti za čisto vse trezne poglede na svet, da so le zrasli iz humusa racionalnosti in poštenja, pa seveda dosledne kritike antropocentričnega ›prisvajanja‹ stvarstva: »Naj vas spomnim na osnovno dejstvo, da dihamo odpadne produkte rastlin, rastline pa dihajo odpadne produkte ljudi. To je pravzaprav zelo intimen odnos, ki omogoča naš sleherni vdih.

več »