Avtor

Ayn Rand

ameriška pisateljica, 1905–1982

Ayn Rand se je kot Alisa Zinovjevna Rosenbaum rodila v meščanski židovski družini v Sankt Peterburgu, se v Rusiji šolala in leta 1926 emigrirala v Združene države Amerike. Hotela je postati scenaristka, zato je odšla v Hollywood, kjer je delala kot statistka in pomožna scenaristka in se poročila z igralcem Frankom O'Connorjem.
Leta 1935 ji je z uspešno uprizoritvijo sodne drame Night of January 16th (Noč, 16. januarja, napisana leta 1933) na Broadwayu uspel prvi literarni preboj. Sledili sta objavi romana Mi, živi in novele Anthem (Himna, 1938), svetovno slavo pa ji je leta 1943 prinesel roman Izvir (The Fountainhead, slovenski prevod 2009).
V štiridesetih letih prejšnjega stoletja se je približala ameriški republikanski stranki, se navdušila za kapitalistični koncept prostega trga, agitirala proti komunizmu in pričela razvijati svojo izvirno filozofsko misel. Na začetku petdesetih let se je iz Los Angelesa preselila v New York, kjer je s tesno skupino somišljenikov postavila temelje objektivizmu in se zapletla v dolgoletno zvezo z enim od članov. Svoje misli je strnila v številnih delih, med drugim v knjigah For New Intellectual (Za novega intelektualca, 1961), The Virtue of Selfishness (Vrlina sebičnosti,1964), The Romantic Manifesto (Romantični manifest, 1969) in Philosophy: Who Needs It (Filozofija: Kdo jo potrebuje, 1982). Objektivizem ji je služil tudi kot izhodišče za zadnji roman Atlas Shrugged (Atlasov skomig, 1957), ki je obveljal za njen opus magnum, njegove zametke pa bi lahko iskali že v knjigi Mi, živi. Toda njen romaneskni prvenec, ki je obenem njeno najbolj avtobiografsko delo, je posebne simpatije kritikov požel prav zato, ker je najmanj tezen od vseh njenih literarnih del.

Več o Ayn Rand (v angleščini) >>>

Knjige

na vrh strani

Mi, živi »

Ayn Rand »

Mi, živi je prvi roman ameriške pisateljice in filozofinje ruskih korenin Ayn Rand. Zgodba pripoveduje o mladi ženski Kiri iz razlaščene meščanske družine, ki skuša v sovražnih okoliščinah sovjetske Rusije v dvajsetih letih prejšnjega stoletja obdržati svoje vrednote in rešiti moškega, ki ga ljubi. Zaradi tega se zaplete v zvezo z idealističnim komunistom, ki pa ne prinese rešitve, nasprotno: ljubezenski trikotnik vse vpletene dokončno potegne v usodni vrtinec.

več »