Avtor

Thomas Pynchon

ameriški pisatelj, 1937

Thomas Pynchon, ki vneto brani svojo zasebnost, zaradi česar o njemu ni ne zanesljivih aktualnih podatkov ne dostopnih fotografij, se je rodil na Long Islandu, v drugem letniku inženirske fizike pustil študij in šel v ameriško vojsko. Po dveh letih se je vrnil na univerzo, uspešno zaključil študij angleščine in konec petdesetih let prejšnjega stoletja začel objavljati kratke zgodbe. Leta 1963 je izšel njegov romaneskni prvenec V, dve leti kasneje pa je že zaslovel z romanom Izklic številke 49 (The Crying of Lot, 1965). Svetovni ugled mu je zatem leta 1973 prinesel roman Mavrica težnosti (v slovenščino prevedena leta 1998). Mnogi literarni kritiki o pomenu Pynchonovih del ne izgubljajo besed. Glede na reference in odmev njegovih del v množični kulturi (pravijo, da je njen goreč vernik) bi ga lahko primerjali kvečjemu s Salmanom Rushdiejem. Da je Pynchon v literarnem svetu velik posebnež, dokazuje s skoraj vsemi svojimi deli, o katerih literarno občestvo nenehno goreče razpravlja.

Knjige

na vrh strani

Izklic številke 49 »

Thomas Pynchon »

Oedipa Maas skuša uresničiti poslednjo željo preminulega nekdanjega ljubimca, pri tem pa naleti na skrivnost stare podtalne poštne službe z izmikajočim imenom. Ko skrivnosti poskuša priti do dna, se vse bolj pogreza v razkrivanje korporativne zarote s precej nečednimi nameni. Z vrsto neverjetnih povezav med protagonisti pomenljivih imen, z množico bizarnih dogodkov in s parodičnimi pesmicami, ki so raztresene po knjigi, zaplet postane zares labirinten, naboj knjige pa precej satiričen.
Preden je Izklic številke 49 leta 1965 izšel, je avtor svoji literarni agentki pisal, da je sredi ustvarjanja »potboilerja«, torej knjige, ki nima umetniške vrednosti, ampak stremi samo po zaslužku. Ko je na koncu njen obseg narasel na 150 strani, jo je imenoval »kratka zgodba, ki pa ima težave z žlezo«.

več »