E-novice

Avtor

Steven A. Pinker

kanadski eksperimentalni psiholog, kognitivist in lingvist, 1954

Steven A. Pinker je profesor psihologije na Harvardovi univerzi v Cambridgeu (Massachusetts). Osrednje teme njegovega raziskovanja so delovanje možganov, uma in misli ter izvor jezika, poleg tega pa tudi reprezentacije trirazsežnega prostora v mentalnih vizualnih podobah. Med drugim se je v jezikoslovju posvečal psihologiji namigovanja, evfemizmov in preklinjanja.
Za svoje znanstvene dosežke na področju kognitivne psihologije je prejel vrsto nagrad, med njimi so Early Career Award (1984) in Boyd McCandless Award (1986) Ameriškega psihološkega združenja, Troland Award (1993) Ameriške akademije znanosti, nagrada Henryja Dala (2004) Kraljevega zavoda Velike Britanije in nagrada Georgea Millerja (2010) Zveze za kognitivno nevroznanost. S svojimi knjigami se je dvakrat potegoval tudi za Pulitzerjevo nagrado.

Knjige

na vrh strani

Jezikovni nagon »

Kako um ustvarja jezik

Steven A. Pinker »

Ali smo ljudje res zato ›krona stvarstva‹, ker nam je dan govor kot posebna lastnost, po kateri se razlikujemo od drugih bitij, ki na lestvicah življenja posedajo po klinih ›niže‹ od nas? Imamo res posebno srečo, da nam je bil vdihnjen dar jezika, s katerim si sporočamo fizične potrebe, si razlagamo ustroj sveta in spoznavamo razsežnosti duha?
Seveda ne. Ljudje nismo bajeslovna bitja. Spadamo v vrsto Homo sapiens, ki je v eonih svoje evolucije razvila povsem samosvoj nagon, prek katerega najlaže zadovoljujemo svojo potrebo po komunikaciji. To je nagon po jeziku oziroma govoru, ki obsega vse od najprimitivnejših džungelskih krikov do umnih čistopisnih razprav o tem, al' prav se piše kaψa ali kaſha.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.