E-novice

Avtor

Gianluigi Nuzzi

italijanski novinar, 1969

Gianluigi Nuzzi je sprva sodeloval z dnevnikom Corriere della Sera, nato je bil kot svobodni novinar posebni poročevalec tednika Panorama. Od leta 1994 spremlja najpomembnejše sodne preiskave s političnim in finančnim ozadjem. Je ustanovitelj in voditelj televizijskega programa ›Gli intoccabili‹ (Nedotakljivi), ki ga predvaja televizijska postaja La7 in ki je namenjen poglobljenim razpravam o najpomembnejših aktualnih temah.

Oglejte si posnetek s predstavitve knjige Vatikan, d. d. v Modrijanovi knjigarni 10. junija 2010.

Knjige

na vrh strani

Njegova svetost »

Zaupni dokumenti Benedikta XVI.

Gianluigi Nuzzi »

›Zaupni dokumenti Benedikta XVI.‹ in še mnogih drugih visokih funkcionarjev Svetega sedeža so zajeti v ta vroči dosje aktualne, tako notranje- kot tudi zunanjepolitične dejavnosti Države mesta Vatikana.
Milijonom katoliških vernikov po vsem svetu ›krvavi srce‹ ob vse očitnejšem spoznavanju, da je ›cesar gol‹: da se sredi večnega mesta, za mogočnimi zidovi te žepne državice njeni državljani vse dni ne predajajo le kontemplaciji in razpravam o poslednjih rečeh, temveč so aktivni udeleženci poslovno-finančnih tokov in političnega kadrovanja, svoje mreže pa pri tem razpenjajo po vsem planetu.
Zato ni niti nenavadno niti presenetljivo, da so te, nekoliko prikrivane dejavnosti postale predmet zanimanja (zlasti) novinarjev: zlasti italijanskih, kajti italijansko državo delovanje vatikanskih politikov tudi najmočneje (pri)zadevajo.

več »

Vatikan, d. d. »

Iz skrivnega arhiva. Resnica o finančnih in političnih škandalih Cerkve

Gianluigi Nuzzi »

»Ta knjiga ni naperjena proti Vatikanu; opisuje le dejanja, ki so jih zagrešili ljudje, nevredni izkazanega jim zaupanja. Bila naj bi pričevanje o dogajanju onkraj stebrišča svetega Petra in švicarskih gardistov v kobaltno modrih uniformah. Pripoveduje zamolčano resnico o vatikanskih financah, pri tem pa se opira na listine človeka, od sedemdesetih do devetdesetih let osebne priče velikih dogodkov, ki so pretresli Vatikan, Italijo in ves svet,« piše v uvodu knjige italijanski novinar Gianluigi Nuzzi.

več »

Metastaza »

Gianluigi Nuzzi »

Avtor knjižne uspešnice Vatikan, d. d., raziskovalni novinar Gianluigi Nuzzi, se je v svoji najnovejši knjigi lotil slabo raziskanega področja: razraščanja kalabrijske mafijske združbe 'ndrangheta v severni Italiji.
Industrializirani sever Italije je eno najbogatejših območij na svetu, vendar se zdi, da ga tare tiha, zahrbtna, neozdravljiva bolezen. 'Ndrangheta, mafija iz nerazvitih pokrajin Lokrida in Aspromonte na jugu italijanskega škornja, se je trdno zasidrala v okolici Milana. Gre za kriminalno združbo, o kateri je zaradi njenega skrajno konspirativnega delovanja malo znanega.

več »