Avtor

Kristian Novak

hrvaški pisatelj, 1979

Kristian Novak se je rodil v Baden-Badnu v Nemčiji. V otroštvu in zgodnji mladosti je živel v Medžimurju. Leta 2005 je diplomiral iz kroatistike in germanistike na Filozofski fakulteti Univerze v Zagrebu, kjer je leta 2011 tudi doktoriral iz jezikoslovja. Trenutno je zaposlen na Filozofski fakulteti Univerze na Reki. Ukvarja se z zgodovinsko sociolingvistiko, večjezičnostjo in nacionalno identiteto. Leta 2012 je objavil znanstveno monografijo Višejezičnost i kolektivni identiteti iliraca.
V obdobju 1996–2009 je kot član hrvaške karate reprezentance osvojil več evropskih in svetovnih medalj (kot posameznik in kot član moštva).
Leta 2005 je objavil roman Obješeni, leta 2013 pa roman Črna mati zemla, za katerega je leta 2014 dobil nagrado Tportala, v letu izida pa je bil nominiran za nagrado Kiklop. Časopis Večernji list je roman uvrstil med deset najboljših hrvaških romanov zadnjih petdeset let. V pripravi je tudi ekranizacija (režija Rok Biček). Za svoj tretji roman, Ciganin, ali najljepši (Cigan, a najlepši), objavljen leta 2016, je prejel nagrade roman@tportal.hr, Ksaver Šandor Gjalski in Fran Galović ter bil nominiran za nagrado Meše Selimovića.
_______

Intervjuji:

Melita Forstnerič Hajnšek: Za prekrasnimi fasadami je gniloba, Večer, 4. 6. 2016

Magda Tušar: Intervju s Kristianom Novakom, Kulturni fokus, Prvi program, Radio Slovenija, 3. 6. 2016

Ksenija Horvat, Kristian Novak, Profil, Prvi program, TV Slovenija, 26. 5. 2016

Valentina Plahuta Simčič: Ko ti Bog da kos »črne matere zemle«, Književni listi, Delo, 18. 5. 2016

Knjige

na vrh strani

Črna mati zemla »

Kristian Novak »

Roman Črna mati zemla (2013) je močna in mestoma mučna zgodba o uspešnem mladem pisatelju, ki skuša odpraviti ustvarjalno in ljubezensko blokado, kar ga pripelje do bolečega razkrivanja vzrokov za potlačeno otroško travmo. Hkrati z njim te vzroke spoznava tudi bralec, ki ga Novakova premrežena pripovedna struktura (npr. prepletanje žanrov in perspektiv) povsem vsrka vase – kakor ga prevzamejo tudi posebna ozračja romana (tesnobno, evforično, travmatično, navidezno mirno ipd.). K temu pripomore tudi izredna jezikovna mimetičnost – v romanu odmevajo knjižna hrvaščina, slengi različnih interesnih skupin, medžimursko narečje, zagrebški urbani govor, medicinski žargon, gnomski izrazi, arhaično ljudsko izročilo ipd.

več »