E-novice

Avtor

D'Arcy Niland

avstralski pisatelj, 1919–1967

D’Arcy Niland se je rodil v Glen Innesu v Novem Južnem Walesu. Odraščal je v številni irski družini, pri štirinajstih letih zapustil šolo in se pridružil očetu, ki je v iskanju kruha hodil naokrog. V tridesetih letih prejšnjega stoletja, v času velike krize, se je družina preselila v Sidney, toda Niland je ostal brez sredstev za preživljanje in je spet vzel pot pod noge. Živel je precej pustolovsko, celo romantično življenje, potoval po Avstraliji in Pacifiku, opravljal različna dela – kopal je opale, postavljal ograde, pomagal v strižnih lopah, v pristanišču, v cirkusu, obiral je sadje ...
Leta 1942 se je poročil z novozelandsko pisateljico Ruth Park, s katero sta se več let preživljala samo s pisanjem. Njuno literarno in zakonsko sožitje je Parkova opisala v avtobiografiji Fishing in the Styx (Ribarjenje v Stiksu, 1993), prva leta prebijanja pa oba skupaj v hudomušni avtobiografiji The Drums Go Bang! (Ko se oglasijo bobni, 1956).
Čeprav je napisal šest romanov, mu je najbolj ležalo pisanje kratkih zgodb, in to največkrat o ljudeh, ki se z golimi rokami borijo za preživetje. Izšle so v štirih zbirkah, vseh skupaj pa je objavil okrog petsto. Zanje je prejel veliko nagrad, številne pa so vključene tako v avstralske kot svetovne izbore kratke proze. Toda največjo priljubljenost in slavo mu je prinesel njegov knjižni prvenec Shiralee (The Shiralee, 1955).

Knjige

na vrh strani

Shiralee »

D'Arcy Niland »

Roman Shiralee, ki ga je leta 1955 objavil takrat še neznani avstralski pisatelj D’Arcy Niland, je pripoved o potujočem delavcu Macauleyju in njegovi štiriletni hčerki Buster. Pisatelj mojstrsko razvija značaj in osebnost moža, ki svojo prešuštniško ženo kaznuje s tem, da ji vzame njunega otroka, štiriletno Buster. Na pešačenju od ene do druge zaposlitve, od enega do drugega kraja puste in prazne avstralske notranjosti, se srečujeta s klateži in posestniki, prodajalci in gonjači, s kopalci opalov, s suroveži in z dobrimi dušami.

več »