Avtor

Hisham Matar

Hisham Matar

libijski pisatelj, 1970

Hisham Matar je bil rojen v New Yorku, a je večino svojega otroštva preživel v Libiji, kjer je njegov oče deloval v okviru Združenih narodov. Zaradi očetovega sodelovanja v libijskem odporniškem gibanju pod Gadafijevim režimom je družina zbežala v Egipt, kjer je Hisham opravil šolanje. Nato se je preselil v London in tam končal študij arhitekture. Njegov oče je bil medtem v Kairu ugrabljen in od tedaj velja za pogrešanega. V tem času je njegova družina prejela dve pismi, iz katerih je bilo razvidno, da ga je ugrabila egiptovska tajna policija in ga predala libijskim oblastem, ki so ga zadržale v zaporih Abuja Salima v Tripoliju. To so bile zadnje informacije o njegovem očetu.
Hisham Matar je v uglednih ameriških in britanskih časopisih objavljal eseje, še prej pa je pisal poezijo. Za prvenec V deželi mož (2006) je prejel več nominacij in nagrad, drugi roman, Anatomija izginotja, je izšel leta 2011. Pisatelj živi in dela v Londonu.

_______

Intervju:

Branko Soban: Zid strahu in Kako si, draga? – Hišam Matar, libijski pisatelj, Delo, Sobotna priloga, 15. 9. 2012

Knjige

na vrh strani

V deželi mož »

Hisham Matar »

Kulisa romana V deželi mož (2006) je libijsko politično stanje sedemdesetih, z odra pa ga spremlja devetletni Sulejman. Ko poskuša razumeti nenavadno vedenje svojih staršev, spoznava le polresnice: kako to, da je videl očeta, medtem ko naj bi bil ta službeno odsoten, kakšno »zdravilo« jemlje mama, da se po njem čudno vede in razkriva svojo zgodbo o prisilnem zakonu, in zakaj sežiga očetove knjige?

več »