Avtor

Carmen Martín Gaite

španska pisateljica, 1925–2000

Dela Carmen Martín Gaite spadajo v sam vrh sodobnih španskih literarnih stvaritev. Po študiju je avtorica delovala v krogu revije Revista Española, skupaj z madridskim delom pisateljev tako imenovane generacije petdesetih. Napisala je vrsto odmevnih romanov in zbirk novel: Zdravilišče (El balneario, 1955), Med zavesicami (Entre visillos, 1958), Vezi (Las ataduras, 1960), Počasni ritem (Ritmo lento, 1963), Nitje (Retahilas, 1974), Spremenljiva oblačnost (Nubosidad variable, 1992), Snežna kraljica (La Reina de las Nieves, 1994), Nenavadno je živeti (Lo raro es vivir, 1996).
Je ena najbolj prevajanih in znanih španskih avtorjev, prejela pa je tudi številne ugledne nagrade, med drugim nagrado asturijskega princa za književnost (Premio Príncipe de Asturias de las Letras, 1988) in državno nagrado za špansko književnost (Premio Nacional de las Letras Españolas, 1994).
Njena dela oblikovno družita dialog in izmenjava monologov, tematsko pa spomin, nezmožnost sporazumevanja in metafikcija. Teme v njenih delih vznikajo na podlagi brskanja po spominu in duševnosti.

Knjige

na vrh strani

Spremenljiva oblačnost »

Carmen Martín Gaite »

Roman Spremenljiva oblačnost (Nubosidad variable, 1992) je epistolarni dialog, pravzaprav gre za monologa, ki bosta morda nekoč postala epistolarni roman, saj si glavna lika, prijateljici, pisma pišeta, a jih iz različnih razlogov ne odpošiljata. Osrednja tema je vnovično obujenje prijateljstva, ki je po številnih letih zamrlo, a je vez še tako močna, da se lahko navzlic razdoru preteklosti poraja znova.

več »