Avtor

Diego Marani

Diego Marani

italijanski pisatelj, 1959

Diego Marani se je rodil v Tresigallu pri Ferrari. Že vrsto let dela kot prevajalec in tolmač pri Svetu Evropske unije. Njegov literarni debut je bil leta 1994 roman Caprice des Dieux, v Evropi pa je zaslovel, ko je leta 1999 v Franciji izdal zbirko zgodb Las adventuras des inspector Cabillot, napisanih v umetnem jeziku europanto, ki si ga je izmislil pisatelj sam za šalo. Po njegovem mnenju ga razumejo vsi ljudje, ki poznajo vsaj slabo francoščino ali slabo angleščino, in je razburil esperantiste.
V panorami italijanskega pripovedništva je pisatelj Diego Marani verjetno unikum, mdr. zaradi tematike, ki pogosto zadeva razmerje med jezikom in identiteto, in zaradi evropskega pridiha svojega najboljšega dela Nova finska slovnica (Nuova grammatica finlandese) iz leta 2000. Zanj je prejel ugledno italijansko nagrado Premio Grinzane Cavour, potem pa še Premio Ostia Mare in Giuseppe Dessi.
Temu prvencu so sledili še Poslednji Vostijak (L'ultimo dei Vostiachi, 2002), Tolmač (L'interprete, 2004), Sošolec (Il compagno di scuola, 2005). Leta 2003 je objavil tudi esej V Trstu s Svevom (A Trieste con Svevo). Njegovo zadnje delo je Začarano kolo (La bicicletta incantata), ki je leta 2007 izšlo skupaj s filmom na cedejki z naslovom Tresigallo, kjer je marmor sladkor (Tresigallo, dove il marmo è zucchero) in seveda govori o pisateljevem rojstnem kraju.
Marani je marca 2009 gostoval v Ljubljani v okviru prireditve Literarne identitete Evrope.

Knjige

na vrh strani

Nova finska slovnica »

Diego Marani »

Dramatična zgodba Nove finske slovnice v »grandioznih in strogih tonih«, kot je zapisal kritik Sossio Giametta, je spretno rekonstruirana po dnevniku človeka brez spomina, ki ga leta 1943 napol mrtvega najdejo v tržaškem pristanišču, njegovih nezgodah in žalostni usodi v naslednjih dveh letih. Gre za domnevnega finskega mornarja, Sampa Karjalainena, ki pa je izgubil spomin in ne zna več govoriti, ostal je torej brez identitete in jezika. Njegova zgodba se preplete z življenjem in avtobiografskim razmišljanjem zdravnika, ki ga zdravi na krovu vojaške bolnišniške ladje, Nemca finskega rodu Petrija Friarija. Ta po nekaterih indicih sklepa, da je tudi njegov pacient Finec. V pripoved stopita še pastor Koskela, ki je med bivanjem v Helsinkih protagonistov edini prijatelj, in bolničarka Ilma Koivisto.

več »