Avtor

Myron Levoy

ameriški pisatelj, pesnik, dramatik, 1930

Myron Levoy se je rodil in odraščal v New Yorku, kjer se dogaja veliko njegovih zgodb. V njegovih delih, v katerih so v ospredju obrobni liki, se ne želi zoperstaviti le predsodkom in rasizmu, temveč tudi težavam ob odkrivanju lastne identitete, sebstva in obstoja. Del Myronovega političnega angažmaja je tudi aktivno prisostvovanje v ameriškem gibanju za mir, o čemer priča tudi njegova udeležba na mirovnem protestu v New Yorku junija 1982. Myronov dosedanji opus zajema pesmi, gledališka dela, roman, več kratkih zgodb za otroke, slikanico in dve mladinski deli.
Čarovnica s Četrte ulice je bila njegova prva knjiga za mlade bralce. »Najprej sem napisal zadnjo zgodbo – za svoje otroke – potem pa sem počasi dodajal še druge, vse iz okolja, ki ni bilo dosti drugačno od tistega, v katerem sem odraščal,« pripoveduje pisec.
Od drugih njegovih knjig velja omeniti še mladinski povesti Alan in Naomi, ki se dogaja med drugo svetovno vojno v New Yorku in pripoveduje o prijateljstvu med fantom in dekletom, ki jima strašni holokavst za vselej spremeni življenje (po njej so posneli tudi film), in Senca kakor leopard, o bistrem dečku z ulice in starem umetniku, med katerima se razvije nenavadno in nepričakovano prijateljstvo.
Myron Levoy živi v Rockawayu v New Jerseyu.

Knjige

na vrh strani

Čarovnica s Četrte ulice in druge povesti »

Myron Levoy »

Cathy Dunn je vedela: če starki ne bo dajala kovancev, jo bo čarovnica začarala v kuščarja. Ali v kozo. Ali pa v pajka, tako majčkenega, da jo bo mama pohodila. A nekega dne je vseeno sklenila, da ji ne da svojega centa – in še istega dne je dobila vročino.
Cathy je samo eden izmed mnogih otrok, ki so s starši prišli v New York, iskat boljše življenje. Tu imamo potem še gospoda Keplika, »vžigalkarja«, ki gradi mojstrovine iz vžigalic; pa Noreen Callahan, ki jo je sram delati v smrdljivi očetovi ribarnici; in poleg drugih celo posebnega Božička, ki obdaruje judovske otroke za njihov praznik!

več »