E-novice

Avtor

Agota Kristof

švicarska pisateljica madžarskega rodu, 1935–2011

Agota Kristof, »romanopiska brez domovine«, je bila švicarska pisateljica madžarskega rodu, ki je pisala v francoščini.
Po dokaj idiličnem otroštvu na madžarskem podeželju je morala po očetovi aretaciji v času komunistične vladavine v državni internat, kjer je, ločena od domačih, v zelo skromnih razmerah in ob pomanjkljivi prehrani končala srednjo šolo. Dve leti po maturi, leta 1956, je med madžarsko protikomunistično vstajo z možem (svojim nekdanjim srednješolskim profesorjem zgodovine) ter štirimesečno hčerko prebegnila v francoski del Švice. Zaposlila se je v tovarni ur kot delavka za tekočim trakom in se učila francoščine, dotlej neznanega ji jezika. Po petih letih je zapustila moža, prenehala delati v tovarni in pričela obiskovati tečaje francoščine na neuchâtelski univerzi.
Ob delu je vseskozi pisala v francoščini, sprva radijske in gledališke igre, nato pa obsežnejša prozna besedila. Njen prvi roman Šolski zvezek (Le grand cahier) je izšel leta 1986, ko je štela že več kot 50 let. Z njim je domala čez noč doživela svetovno priznanje. Roman je leta 1987 za izvirnost prejel evropsko literarno nagrado ADELF. Doslej je bil preveden v več kot 30 jezikov (slov. 2002), v slovenščino pa so prevedena tudi vsa druga obsežnejša prozna dela
Agota Kristof je prejela številne literarne nagrade, mdr. Avstrijsko državno nagrado za evropsko književnost (2008) in najvišje madžarsko priznanje Kossuthovo nagrado (2011).

Knjige

na vrh strani

Analfabetka »

Agota Kristof »

Analfabetka je umetniška avtobiografska izpoved. Agota Kristof, tuja v tujem jeziku – pa je vendarle postala ena najpomembnejših sodobnih pisateljic. V zanjo značilnem minimalističnem pripovednem slogu, oropanem čustvenosti in refleksivnosti, s preprosto opisnostjo in nezahtevno skladnjo ponazarja otroški način razmišljanja v svoji mladosti na Madžarskem, pa tudi svojo odraslo izkušnjo izgubljene domovine, prebega in z njim povezanih posledic.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.