Avtor

Marie-Luise Kreuter

nemška strokovnjakinja za vrtnarstvo (1937–2009)

Marie-Luise Kreuter se je ravnanja z okrasnimi in koristnimi rastlinami naučila že v vrtu svojih staršev. Po študiju etnologije je končala še visokošolski študij novinarstva in se kmalu specializirala za vrtnarsko tematiko. Napisala je številne knjige in časopisne članke ter pripravila radijske in televizijske oddaje. Velja za »prvo biovrtnarko« v Nemčiji. Leta 1981 je v Severnem Porenju – Vestfaliji odprla javni kmečki biovrt, na katerem je potekalo tudi poučevanje. Istega leta je izdala obsežno knjigo Biovrt, ki je postala uspešnica in doživela 25 ponatisov. Leta 1985 je kot strokovna svetovalka in avtorica pomagala ustanoviti revijo kraut & rüben.

Knjige

na vrh strani

Biovrt za začetnike »

Osnove in praktični nasveti

Marie-Luise Kreuter »

Knjiga Biovrt za začetnike je praktičen vodnik za vrtnarje, ki želijo svoj vrtiček obdelovati po naravnih metodah, brez kemičnih sredstev, hkrati pa na svojem malem prostoru pridelati zdrav in bogat pridelek, s katerim se bo vso sezono hranila celotna družina.
V knjigi nam avtorica predstavi štiri osnovna pravila, ki jih moramo upoštevati pri biovrtnarjenju: kompostiranje, s katerim ohranimo tla živa, rodovitna in zdrava; naravno gnojenje, ki dovaja dodatne hranilne snovi, kjer je to potrebno; zastiranje, ki spodbuja življenje v tleh ter ohranja prst vlažno in rahlo; sajenje mešanih kultur – ugodno sosedstvo rastlin namreč spodbudi zdravo rast rastlin ter odžene škodljivce in bolezni.

več »