Avtor

Viktor Jerofejev

Viktor Jerofejev

ruski pisatelj, 1947

Viktor Jerofejev, pisatelj, esejist, literarni teoretik in jezikoslovec, se je rodil v Moskvi, v družini znanega diplomata. Prva dela je začel objavljati konec šestdesetih let, leta 1979 pa je bil izključen iz Zveze pisateljev zaradi sodelovanja pri razvpitem almanahu Metropol, ki je izšel podtalno. Poslej so bila njegova dela prepovedana in so jih v domovini začeli izdajati šele konec osemdesetih let. Jerofejeva uvrščajo med postmoderniste, nanj sta najbolj vplivala Vladimir Nabokov in grof de Sade. Svetovno znan je postal po romanu Ruska lepotica, ki je izšel leta 1990. Sestavil je več odmevnih antologij sodobne ruske proze.

Knjige

na vrh strani

Dobri Stalin »

Viktor Jerofejev »

Dobri Stalin (Хороший Сталин) je avtobiografski roman, ki vsebuje precej elementov esejistike. Kritiki pravijo, da je zanj značilna postmodernistična zapletenost oblike in da je napisan kot koktajl različnih slogov.
V tem delu Jerofejev pripoveduje o Stalinovem obdobju z drugačne perspektive, kot smo je vajeni – od znotraj –, saj je njegova družina takrat pripadala najbolj privilegiranemu sloju.

več »