Avtor

Tove Jansson

Tove Jansson

finsko-švedska pisateljica, 1914–2001

Tove Jansson je bila tudi ilustratorka in slikarka. Prejela je številne ugledne nagrade, med njimi Andersenovo in Veliko nagrado Švedske akademije. V svojem življenju in svojih delih je zagovarjala osebno svobodo, strpnost in iskanje samega sebe. Živela je polno in nenavadno, ilustrirati in slikati je začela pri štirinajstih letih, pred drugo svetovno vojno je potovala po Evropi, študirala je na tehničnih in slikarskih umetnostnih šolah. Napisala je okrog trideset knjig za odrasle in otroke.
Nevidni otrok in druge zgodbe je, poleg Zime v Mumindolu, Čarodejevega klobuka in Vražje kresne noči, četrto delo o muminih, ki je prevedeno v slovenščino.

Knjige

na vrh strani

Nevidni otrok in druge zgodbe »

Tove Jansson »

Nenavadna muminska družina, hemuli, Filifjonka, Njuhec, homse, hatifnati in drugi liki, ki živijo v Mumindolu, so prikupna bitja, ki imajo veliko človeških značilnosti, pravzaprav jih od ljudi loči le videz. Čeprav se sprva zdijo preprosta, v njih sčasoma prepoznamo kompleksno psihološko globino in prepričljive značajne orise, zaradi česar so zgodbe navdušile tudi odrasle bralce.
Rdeča nit vseh zgodb je čudenje in veselje do sveta; a to ne pomeni, da v njih ne najdemo žalosti in resnobe.

več »