E-novice

Avtor

Aleksandar Hemon

Aleksandar Hemon

ameriški pisatelj, 1964

V Sarajevu rojeni pisatelj in publicist Aleksandar Hemon je na začetku vojne v Bosni kot begunec prišel v ZDA. Že po treh letih je objavil svojo prvo knjigo v angleščini, zbirko kratkih zgodb The Question of Bruno (Vprašanje Bruna, 2000), in požel plaz slavilnih kritik, dolgo vztrajanje na lestvicah najbolje prodajanih knjig in knjižne prevode v več kot ducat jezikov. Z drugo knjigo, žanrsko neopredeljenim romanom Nowhere Man (2002), je utrdil svojo avtorsko prepoznavnost in velik ugled, svetovno slavo pa mu je prinesel Projekt Lazar (Project Lazarus, 2008), ki se je prebil v ožji izbor za kar dve prestižni ameriški literarni nagradi za leto 2008: Ameriško državno nagrado za književnost in Nagrado nacionalnega združenja književnih kritikov. Leta 2013 je objavil svoje prvo »stvarno« knjižno delo, avtobiografsko zbirko esejev Knjiga mojih življenj (The Book of My Lives), leta 2015 pa roman The Making of Zombie Wars (Kako so nastale Vojne zombijev).
Hemon je več let pri ameriški založbi Dalkey Archive Press urejal antologijo evropske kratke proze Best European Fiction.

_______

Intervju:

Dijana Matkovič: Elitne urbane moči Ljubljane so Sarajevo izdale takoj, ko se je ponudila priložnost, Delo, Sobotna priloga, 10. 1. 2015

Knjige

na vrh strani

Nowhere Man »

Aleksandar Hemon »

Zgodba prestavlja bralca na različne življenjske postaje odraščajočega mladeniča Jozefa Proneka. Začne se v Sarajevu, kjer je Pronekova glavna skrb glasba, iskanje identitete in lov na priložnosti za izgubo devištva. Ko dogajanje prekine vojna, pobegne v Kijev, zatem pa se odseli v Ameriko, kjer se začenja kriza identitete.

več »

Projekt Lazar »

Aleksandar Hemon »

Knjiga med seboj povezuje dve enakovredni zgodbi. Nosilec prve je Lazar Averbuch, devetnajstletni judovski priseljenec, ki pred pogromom iz vzhodne Evrope pobegne v Ameriko in izgubi življenje v bizarnem incidentu. Dogodek policija razglasi za dokaz anarhističnega gibanja in izgovor za nasilje nad Judi, medtem ko anarhisti Lazarjevo smrt izrabijo za ustoličenje mučenika. Nosilec druge zgodbe je hemonovski bosansko-ameriški pisatelj, prostodušni, skorajda naivni lik, ki niha med eksistencialno razdvojenostjo in dokazovanjem pred svojo ameriško ženo.

več »

Knjiga mojih življenj »

Aleksandar Hemon »

Zbirka avtobiografskih esejev Knjiga mojih življenj je prva »stvarna« Hemonova knjiga, kljub odsotnosti fikcije pa ostaja prepoznavno duhovita, osebna, pretresljiva in prodorna. »Bralca bo Knjiga mojih življenj neskončno razveselila in pognala v popoln obup. ›Pa kako lahko ta človek piše o tako nemogočih rečeh?‹ se bo na koncu vprašal sredi smeha in joka. Če ob Hemonovih knjigah ne jočeš in se ne smeješ, nisi človek,« pravi Ervin Hladnik - Milharčič v spremni besedi h knjigi.

več »