Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Tove Jansson »

finsko-švedska pisateljica, 1914–2001

Tove Jansson je bila tudi ilustratorka in slikarka. Prejela je številne ugledne nagrade, med njimi Andersenovo in Veliko nagrado Švedske akademije. V svojem življenju in svojih delih je zagovarjala osebno svobodo, strpnost in iskanje samega sebe.

več »

Steve Jenkins »

ameriški ilustrator in pisec, 1952

Vse knjige, ki jih je Steve Jenkins napisal in ilustriral za otroke, so posvečene znanosti, posebej blizu pa mu je živalski svet. Za ustvarjanje so ga navdihnili njegovi trije otroci. Knjiga Žive barve je prva Jenkinsova knjiga, ki je prevedena v slovenščino.

več »

Viktor Jerofejev »

ruski pisatelj, 1947

Viktor Jerofejev, pisatelj, esejist, literarni teoretik in jezikoslovec, se je rodil v Moskvi, v družini znanega diplomata. Prva dela je začel objavljati konec šestdesetih let, leta 1979 pa je bil izključen iz Zveze pisateljev zaradi sodelovanja pri razvpitem almanahu Metropol, ki je izšel podtalno. Poslej so bila njegova dela prepovedana in so jih v domovini začeli izdajati šele konec osemdesetih let.

več »

Ismail Kadare »

albanski pisatelj in pesnik, 1936

Ismail Kadare je na Univerzi v Tirani diplomiral iz zgodovine in jezikoslovja, študiral pa je tudi na Literarnem inštitutu Maksima Gorkega v Moskvi. V času komunizma v Albaniji je bil, kot sam pravi, prisiljen podpirati totalitarizem, leta 1990 pa je zaprosil za politični azil v Franciji, ob čemer je izjavil, da sta diktatura in pristna literatura nezdružljivi. Odtlej v Franciji živeči avtor je prejel številne nagrade, med njimi mednarodno Bookerjevo nagrado (2005) in nagrado asturijskega princa (2009), večkrat pa so ga predlagali tudi za Nobelovo nagrado.

več »

Ryszard Kapuściński »

poljski pisatelj, 1932–2007

Ryszard Kapuściński, poljski pisatelj, novinar in pisec reportaž, se je rodil v Pinsku v današnji Belorusiji. Od začetka šestdesetih let je kot dopisnik Poljske tiskovne agencije spremljal osvobajanje afriških držav izpod kolonializma, prevrate v Latinski Ameriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu ter razpad Sovjetske zveze.

več »

Daniel Kehlmann »

nemški pisatelj, 1975

Daniel Kehlmann se je rodil v Münchnu, od leta 1981 pa živi na Dunaju. Študiral je filozofijo in primerjalno književnost. S svojim četrtim romanom Jaz in Kaminski (2003) se je povzpel na vrh avstrijskih in nemških najbolje prodajanih knjig in postal ljubljenec kritike.

več »

Yasmina Khadra »

alžirski pisatelj, 1953

Yasmina Khadra, eden najbolj prevajanih alžirskih pisateljev, se je rodil kot Mohammed Moulessehoul v Kenadsi v Alžiriji, kjer je hodil v vojaške šole. Bil je častnik alžirske vojske in je pri objavi svojih del uporabljal različne psevdonime, da bi se izognil vojaški cenzuri, med drugim ženino ime, ki ga je ohranil tudi potem, ko se je leta 2001 preselil v Francijo in razkril svojo pravo identiteto. Mednarodni ugled je gradil najprej z noirovskimi kriminalkami, v katerih nastopa kriminalist Brahim Llob (Morituri, 1997, Dvojna belina – Double Blanc, 1998, Jesen himer – L'Automne des chimères, 1998), potem pa zaslovel z romanom Lastovke iz Kabula.

več »

Stephen King »

ameriški pisatelj, 1947

Stephen King je med slovenskimi bralci že dolgo zelo priljubljen. Je pisatelj, po čigar literarnih predlogah je bilo posnetih največ filmov (omenimo le Carrie, Kaznilnico odrešitve in Zeleno miljo). Kingov opus je izjemno obsežen in raznovrsten, na kar opozarjajo tudi številne mednarodne knjižne (pa tudi filmske) nagrade in priznanja, ki jih je prejel, med drugim za najboljšega pisatelja leta (1982), za svetovnega mojstra srhljivke (1992) in za življenjsko delo (2002, 2004, 2007).

več »

Karen R. Koenig »

Ameriška psihoterapevtka, izobraževalka, pisateljica in predavateljica z dvajsetletnimi izkušnjami na področju prehranjevanja, teže in težav z dojemanjem telesa. Z možem živi v Sarasoti na Floridi.

več »

Marie-Luise Kreuter »

nemška strokovnjakinja za vrtnarstvo (1937–2009)

Marie-Luise Kreuter se je ravnanja z okrasnimi in koristnimi rastlinami naučila že v vrtu svojih staršev. Po študiju etnologije je končala še visokošolski študij novinarstva in se kmalu specializirala za vrtnarsko tematiko. Napisala je številne knjige in časopisne članke ter pripravila radijske in televizijske oddaje. Velja za »prvo biovrtnarko« v Nemčiji.

več »