E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Linden MacIntyre »

kanadski pisatelj, 1943

Linden MacIntyre je znan, ugleden in večkrat nagrajen raziskovalni novinar, ki se je pisanja leposlovja lotil dokaj pozno, vendar že z drugim romanom Škofova desna roka (The Bishop's Man) posegel po enem najvišjih kanadskih literarnih priznanj – nagradi Doris Giller 2009.
Rojen je bil leta 1943 v St. Lawrenceu v Novi Fundlandiji, odraščal pa je v Port Hastingsu v Novi Škotski. Po končanem študiju v Halifaxu je delal kot novinar in dopisnik pri več časnikih, od leta 1976 pa sodeluje predvsem s CBC (Canadian Broadcasting Corporation – radio in televizija): kot raziskovalni novinar, reporter, voditelj, avtor reportaž in dokumentarcev z vsega sveta, producent … Od leta 1980 živi v Torontu.

več »

Milena Magnani »

italijanska pisateljica, 1964

Milena Magnani, rojena v Bologni, diplomirana politologinja in sociologinja, že dvajset let dela kot vzgojiteljica in psihiatrinja. Njen prvenec je L'albero senza radici (Drevo brez korenin) iz leta 1993, ki mu je tri leta pozneje sledil roman Delle volte il vento (Včasih veter). Podpisala je tudi nekaj dramaturgij in v revijah objavila nekaj zgodb.

več »

Kristof Magnusson »

nemško-islandski pisatelj, 1976

Kristof Magnusson se je rodil v Hamburgu. Po maturi je obiskoval šolo za cerkveno glasbo ter pozneje doštudiral na Nemškem literarnem inštitutu Univerze v Leipzigu in na Univerzi v Reykjaviku. Je avtor več uspešnih gledaliških iger in prevodov iz islandščine, širšo pozornost literarne javnosti pa je vzbudil s prvencem Doma (Zuhause, 2005), kjer se prepletata sodobni in mitološki svet male otoške države Islandije in za katerega je prejel Književno nagrado mesta Rauris.

več »

Claudio Magris »

italijanski pisatelj, 1939

Claudio Magris se je rodil v Trstu. Je profesor nemške književnosti, izvrsten poznavalec srednjeevropske kulture in prevajalec. Poleg romanov piše tudi eseje in drame. Prejel je številne pomembne literarne nagrade in priznanja, mdr. nagrade Bagutta, Strega (za Mikrokozmose), Vilenica (2009), nagrado asturijskega princa za književnost.

več »

Vladimir Makanin »

ruski pisatelj, 1937–2017

Vladimir Makanin je svoj prvi roman, Ravna črta, objavil leta 1965, široko znan pa je postal v osemdesetih letih, ko je začel v svojih delih uporabljati tudi folklorne in mistične motive, na primer v romanu Predhodnik (1982). Njegova najbolj znana dela so noveli Kavkaški ujetnik (1994) in Miza, pokrita s prtom in z vrčem na sredini (1993) ter romana Underground ali Junak našega časa (1998) in Asan (2008).

več »

Sarita Mandanna »

indijska pisateljica

Sarita Mandanna se je rodila v Kodaguju (ang. Coorg) v Indiji. Preden je odšla v Združene države Amerike, je delala kot investicijska bančnica v Indiji in Hongkongu. Leta 2010 se je preselila v Kanado.
Tigrov grič je njen prvi roman. Leta 2011 je bil nominiran za nagrado za najboljši azijski roman (Man Asian Literary Prize).

več »

Diego Marani »

italijanski pisatelj, 1959

Diego Marani se je rodil v Tresigallu pri Ferrari. Že vrsto let dela kot prevajalec in tolmač pri Svetu Evropske unije. Njegov literarni debut je bil leta 1994 roman Caprice des Dieux, v Evropi pa je zaslovel, ko je leta 1999 v Franciji izdal zbirko zgodb Las adventuras des inspector Cabillot, napisanih v umetnem jeziku europanto, ki si ga je izmislil pisatelj sam za šalo. Po njegovem mnenju ga razumejo vsi ljudje, ki poznajo vsaj slabo francoščino ali slabo angleščino, in je razburil esperantiste.

več »

Carmen Martín Gaite »

španska pisateljica, 1925–2000

Dela Carmen Martín Gaite spadajo v sam vrh sodobnih španskih literarnih stvaritev. Po študiju je avtorica delovala v krogu revije Revista Española, skupaj z madridskim delom pisateljev tako imenovane generacije petdesetih. Napisala je vrsto odmevnih romanov in zbirk novel: Zdravilišče (El balneario, 1955), Med zavesicami (Entre visillos, 1958), Vezi (Las ataduras, 1960), Počasni ritem (Ritmo lento, 1963), Nitje (Retahilas, 1974), Spremenljiva oblačnost (Nubosidad variable, 1992), Snežna kraljica (La Reina de las Nieves, 1994), Nenavadno je živeti (Lo raro es vivir, 1996).

več »

Dorota Masłowska »

poljska pisateljica, 1983

Dorota Masłowska je za svoj prvi roman, Poljsko-ruska vojna pod belo-rdečo zastavo (Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną, 2002), prejela nagrado Paszport Polityki in bila nominirana za glavno nagrado Nike (prejela je Nike po izboru bralcev). Leta 2005 je objavila roman Kraljičini jeleni (Paw królowej), napisan v rimani prozi, stilizirani v hiphopovsko popevko, in zanj dobila Nike 2006. Prozni deli sta bili večkrat uprizorjeni na odru, po predlogi Poljsko-ruske vojne pa je bil posnet tudi istoimenski celovečerni film (2009, rež. Xawery Żuławski).

več »

Hisham Matar »

libijski pisatelj, 1970

Hisham Matar je bil rojen v New Yorku, a je večino svojega otroštva preživel v Libiji, kjer je njegov oče deloval v okviru Združenih narodov. Zaradi očetovega sodelovanja v libijskem odporniškem gibanju pod Gadafijevim režimom je družina zbežala v Egipt, kjer je Hisham opravil šolanje. Nato se je preselil v London in tam končal študij arhitekture. Njegov oče je bil medtem v Kairu ugrabljen in od tedaj velja za pogrešanega.

več »