E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Paul Krugman »

ameriški ekonomist, 1953

Paul Krugman je leta 2008 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. Je avtor številnih knjižnih uspešnic, kolumnist in bloger za New York Times ter profesor na Univerzi v Princetonu.

več »

Florin Lăzărescu »

romunski pisatelj, 1974

Florin Lăzărescu (rojen v Doroşcanih blizu Iaşija) je romunski prozaist, novinar in scenarist. Njegov pisateljski prvenec je bila zbirka kratkih zgodb Omelovo gnezdo (Cuiburi de vîsc, 2000), sledila je še ena prozna zbirka (v digitalni obliki) Šest načinov, kako si zapomniš konja (Şase moduri de a-ţi aminti un cal sau şase povestiri, 2003), nato pa romana Kar vemo o pandah (Ce se ştie despre ursul panda, 2003) in Naš posebni poročevalec (Trimisul nostru special, 2005), s katerim je leta 2006 zasedel drugo mesto na tekmovanju za Veliko nagrado za vzhodnoevropsko literaturo na Dunaju.

več »

Květa Legátová »

češka pisateljica, 1919–2012

Květa Legátová, s pravim imenom Věra Hofmanová, po literarnem debutu v petdesetih letih več desetletij ni ničesar izdala, nato pa je doživela nepričakovan uspeh z dvema baladno intoniranima knjigama Želary (2001) in Jozova Hanule (2002).

več »

Tanja Lesničar - Pučko »

slovenska publicistka in prevajalka, 1960

je študirala primerjalno književnost ter francoski jezik in književnost, bila je med ustanoviteljicami ženskega alternativnega gledališča Podjetje za proizvodnjo fikcije (1983–89).

več »

Myron Levoy »

ameriški pisatelj, pesnik, dramatik, 1930

Myron Levoy se je rodil in odraščal v New Yorku, kjer se dogaja veliko njegovih zgodb. V njegovih delih, v katerih so v ospredju obrobni liki, se ne želi zoperstaviti le predsodkom in rasizmu, temveč tudi težavam ob odkrivanju lastne identitete, sebstva in obstoja. Del Myronovega političnega angažmaja je tudi aktivno prisostvovanje v ameriškem gibanju za mir, o čemer priča tudi njegova udeležba na mirovnem protestu v New Yorku junija 1982. Myronov dosedanji opus zajema pesmi, gledališka dela, roman, več kratkih zgodb za otroke, slikanico in dve mladinski deli.
Čarovnica s Četrte ulice je bila njegova prva knjiga za mlade bralce. »Najprej sem napisal zadnjo zgodbo – za svoje otroke – potem pa sem počasi dodajal še druge, vse iz okolja, ki ni bilo dosti drugačno od tistega, v katerem sem odraščal,« pripoveduje pisec.

več »

Alan Lightman »

ameriški znanstvenik in pisatelj, 1948

Alan Lightman se je rodil v Memphisu (Tennessee). Študiral je na univerzi Princeton in na Kalifornijskem inštitutu za tehnologijo, kjer je doktoriral iz teoretske fizike. Od leta 1989 predava na Inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu (MIT) in je prvi predavatelj, ki so mu dodelili profesuro tako za naravoslovne znanosti kakor humanistiko. Leta 1999 je ustanovil Harpswell Foundation, neprofitno fundacijo, ki pomaga ženskam v Kambodži.

več »

Torgny Lindgren »

švedski pisatelj, 1938

Torgny Lindgren se je rodil v vasi Raggsjö na meji med Laponsko in pokrajino Västerbotten na severu Švedske. Njegovo otroštvo in odraščanje sta zaznamovali predvsem vera in tuberkuloza. Po poklicu je učitelj, vendar je učiteljeval le do leta 1974, odtlej pa se docela posveča pisanju.

več »

Joan Lindsay »

avstralska pisateljica, 1896–1984

Joan Lindsay se je rodila v Melbournu kot Joan à Beckett Weigall in se šolala na Clydovi dekliški gimnaziji, ki jo je kasneje v romanu Piknik pri Hanging Rocku (Picnic at Hanging Rock, 1967) vzela za model Appleyardovega kolegija. Poročila se je z Darylom Lindsayem, v znano avstralsko družino umetnikov in pisateljev. Čeprav je študirala umetnost, se je po študiju zavezala predvsem pisanju.

več »

Mark Lynas »

britanski novinar, 1973

Mark Lynas je britanski okoljski aktivist in novinar. Na Univerzi v Edinburghu je študiral zgodovino in politologijo, že skoraj desetletje pa preučuje podnebne spremembe in si prizadeva za popularizacijo problema. Objavlja tudi novinarske prispevke in kolumne v revijah New Statesman, Independent, The Guardian, The Observer in drugih ter bloge pri Daily Tepegraphu. Živi v Oxfordu.

več »

Mikołaj Łoziński »

poljski pisatelj židovskega rodu, 1980

Mikołaj Łoziński je študiral sociologijo na pariški Sorboni. Preživljal se je kot pleskar, fotograf, prevajalec in asistent slepe psihoterapevtke. Za prvi roman Reisefieber (2006, slov. 2008), v katerem na kameralen, bergmanovski način pripoveduje o zapletenih odnosih med ljudmi, nezmožnosti sporazumevanja in strahu pred bližino, je prejel drugo nagrado na natečaju varšavskega Sklada za kulturo in prestižno nagrado Sklada Kościelskih. Za otroke je leta 2008 izdal Pravljice za Ido.
Za drugi roman Knjiga (2011) je prejel »potni list« tednika Polityka.

več »