E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Paweł Huelle »

poljski pisatelj, 1957

Paweł Huelle je s svojim prvim romanom David Weiser (Weiser Dawidek, 1987) pretresel takratno poljsko literarno sceno. Po diplomi iz polonistike je delal kot novinar v tiskovni agenciji Solidarnosti, predavatelj zgodovine filozofije, urednik in direktor Poljske televizije Gdansk in feljtonist Gazete Wyborcze.

več »

Robert Hughes »

avstralski umetnostni kritik, pisatelj in producent televizijskih dokumentarnih filmov, 1938–2012

Hughes je zaslovel s knjigo in televizijsko serijo o moderni umetnosti, The Shock of the New, in s svojimi dolgoletnimi umetnostnokritiškimi prispevki za revijo Time. Znan je bil po svojih bojevitih kritikah umetnosti in umetnikov; po okusu je bil konservativec, vendar se ni pridružil nobenemu filozofskemu taboru. Kritištvo je povzdignil na raven umetnosti, kajti v sočni prozi je znal živo zadeti bistvo svoje misli ali občutka o vsaki umetnini. Novinar New York Timesa ga je opisal kot »najslavnejšega umetnostnega kritika na svetu«.

več »

Henrik Ibsen »

norveški dramatik, 1828–1906

Ta znameniti norveški književnik in gledališčnik je znan predvsem po svojih družbenokritičnih realističnih dramah, ki veljajo za enega izmed viškov evropske realistične dramatike. So najvplivnejše in najpogosteje uprizarjane po Shakespearjevih. Stebri družbe so bili prvič uprizorjeni na Danskem leta 1877 in z njimi je Ibsen tudi zunaj Skandinavije doživel večje mednarodno priznanje.

več »

Tove Jansson »

finsko-švedska pisateljica, 1914–2001

Tove Jansson je bila tudi ilustratorka in slikarka. Prejela je številne ugledne nagrade, med njimi Andersenovo in Veliko nagrado Švedske akademije. V svojem življenju in svojih delih je zagovarjala osebno svobodo, strpnost in iskanje samega sebe.

več »

Steve Jenkins »

ameriški ilustrator in pisec, 1952

Vse knjige, ki jih je Steve Jenkins napisal in ilustriral za otroke, so posvečene znanosti, posebej blizu pa mu je živalski svet. Za ustvarjanje so ga navdihnili njegovi trije otroci. Knjiga Žive barve je prva Jenkinsova knjiga, ki je prevedena v slovenščino.

več »

Viktor Jerofejev »

ruski pisatelj, 1947

Viktor Jerofejev, pisatelj, esejist, literarni teoretik in jezikoslovec, se je rodil v Moskvi, v družini znanega diplomata. Prva dela je začel objavljati konec šestdesetih let, leta 1979 pa je bil izključen iz Zveze pisateljev zaradi sodelovanja pri razvpitem almanahu Metropol, ki je izšel podtalno. Poslej so bila njegova dela prepovedana in so jih v domovini začeli izdajati šele konec osemdesetih let.

več »

Ryszard Kapuściński »

poljski pisatelj, 1932–2007

Ryszard Kapuściński, poljski pisatelj, novinar in pisec reportaž, se je rodil v Pinsku v današnji Belorusiji. Od začetka šestdesetih let je kot dopisnik Poljske tiskovne agencije spremljal osvobajanje afriških držav izpod kolonializma, prevrate v Latinski Ameriki, Aziji in na Bližnjem vzhodu ter razpad Sovjetske zveze.

več »

Daniel Kehlmann »

nemški pisatelj, 1975

Daniel Kehlmann se je rodil v Münchnu, od leta 1981 pa živi na Dunaju. Študiral je filozofijo in primerjalno književnost. S svojim četrtim romanom Jaz in Kaminski (2003) se je povzpel na vrh avstrijskih in nemških najbolje prodajanih knjig in postal ljubljenec kritike.

več »

Stephen King »

ameriški pisatelj, 1947

Stephen King je med slovenskimi bralci že dolgo zelo priljubljen. Je pisatelj, po čigar literarnih predlogah je bilo posnetih največ filmov (omenimo le Carrie, Kaznilnico odrešitve in Zeleno miljo). Kingov opus je izjemno obsežen in raznovrsten, na kar opozarjajo tudi številne mednarodne knjižne (pa tudi filmske) nagrade in priznanja, ki jih je prejel, med drugim za najboljšega pisatelja leta (1982), za svetovnega mojstra srhljivke (1992) in za življenjsko delo (2002, 2004, 2007).

več »

Karen R. Koenig »

Ameriška psihoterapevtka, izobraževalka, pisateljica in predavateljica z dvajsetletnimi izkušnjami na področju prehranjevanja, teže in težav z dojemanjem telesa. Z možem živi v Sarasoti na Floridi.

več »