E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Temple Grandin »

ameriška znanstvenica, 1947

Temple Grandin, doktorica zoologije in profesorica na državni univerzi v Koloradu, je ena najbolj uveljavljenih in znanih oseb z avtizmom na svetu. Svoje življenje in delo je posvetila živalim in je vseskozi na čelu zagovornikov sprememb v dobro kakovostnemu življenju in humani smrti farmskih živali. Je avtorica več knjig o živalih – zadnja je Živali nas človečijo (Animals Make Us Human, 2009) – v katerih nam ponuja osupljiv uvid v vedenje živali, in sicer na osnovi neponovljivega spleta avtističnega dojemanja in znanosti.

več »

Kate Grenville »

avstralska pisateljica, 1950

Ta pisateljica je bila slovenskim bralcem doslej znana le po zgodbi Imam se prima, vključeni v antologijo sodobne avstralske kratke proze. Sprva se je ukvarjala s filmsko montažo in samozavest za pisanje zbrala šele po sedmih letih življenja v Evropi in Ameriki. V Avstralijo se je vrnila z rokopisom romana Lilian's Story (Liljanina zgodba), ki je leta 1984 – v letu, ko je objavila tudi svoj knjižni prvenec, zbirko kratkih zgodb Bearded Ladies (Bradate ženske) – prejel avstralsko nagrado Vogel, bil objavljen leto kasneje in doživel filmsko upodobitev.

več »

Sara Gruen »

ameriška pisateljica

Sara Gruen, ki se je rodila v Vancouvru v Kanadi, je študirala angleško književnost. Od leta 1999 živi v Združenih državah. Velika ljubiteljica živali in podpornica številnih organizacij za varstvo živali in divjine se v svojih romanih – doslej je objavila tri, poleg Vode za slone še Riding Lessons in Flying Changes, in piše četrtega – v glavnem posveča živalim. Za Vodo za slone, ki se je leta 2007 več tednov držala okoli vrha lestvice prodajnih uspešnic po New York Timesu, je bila večkrat nagrajena.

več »

Erik Fosnes Hansen »

norveški pisatelj, 1965

Erik Fosnes Hansen se je rodil v New Yorku (ZDA), odraščal pa je v Oslu, kjer živi še danes. Pisati je začel zelo mlad: prvi roman, Stolp sokolov (Falketårnet), je izdal pri dvajsetih, drugega, Psalm na koncu poti, pri petindvajsetih. Od takrat je objavil še dva romana, Pripovedi o varovanju (Beretninger om beskyttelse) leta 1998 in Levja ženska (Løvekvinne) leta 2006, ter nekaj drugih proznih del, med njimi celo kuharsko knjigo.

več »

Nikolaus Harnoncourt »

avstrijski dirigent, 1929–2016

Nikolaus Harnoncourt, dirigent in čelist, je leta 1958 ustanovil znameniti ansambel za staro glasbo Concentus Musicus Wien. Kot dirigent je prejel številne nagrade, med drugim grammy (2001), nagrado Ernsta von Siemensa (2002) in kjotsko nagrado za življenjsko delo (2005).

več »

Guy Helminger »

luksemburški pisatelj, 1963

Guy Helminger, ki se je rodil v Esch-sur-Alzette (Luksemburg), sodi v mlajšo generacijo luksemburških avtorjev, a hkrati med najboljše in najuspešnejše. Je mlajši izmed dveh v Luksemburgu znanih »bratov Helminger«, ki veljata za inovatorja luksemburške književnosti; oba prestopata jezikovne meje in ponazarjata, kako v njunih »artificielnih teksturah iz razmejevanja nastanejo oblike tranzitornega«.

več »

Aleksandar Hemon »

ameriški pisatelj, 1964

V Sarajevu rojeni pisatelj in publicist Aleksandar Hemon je na začetku vojne v Bosni kot begunec prišel v ZDA. Že po treh letih je objavil svojo prvo knjigo v angleščini, zbirko kratkih zgodb The Question of Bruno (Vprašanje Bruna, 2000), in požel plaz slavilnih kritik, dolgo vztrajanje na lestvicah najbolje prodajanih knjig in knjižne prevode v več kot ducat jezikov.

več »

Gustaw Herling Grudziński »

poljski prozaist, esejist in literarni kritik, 1919–2000

Gustaw Herling Grudziński je eden izmed največjih poljskih pisateljev 20. stoletja. Rodil se je v poljskojezični židovski družini v okolici Kielc, študiral poljščino v Varšavi in že zelo mlad debitiral kot literarni kritik. Po nemškem napadu na Poljsko se je leta 1940 poskušal prebiti v Litvo, toda pri prečkanju meje ga je aretiral NKVD, tako da se je v letih 1940–42 znašel v sovjetskem delovnem taborišču v bližini Arhangelska.

več »

Andrej Hieng »

slovenski pisatelj, dramatik, gledališki in filmski režiser, 1925–2000

Andrej Hieng sodi med literarno-estetsko najbolj dognane slovenske pisatelje 20. stoletja. V literarni prostor je vstopil z zbirko novel Usodni rob (1957), 1961 je sledila zbirka Planota. Sam je za najpomembnejši del svojega opusa štel romane: Gozd in pečina (1966), Orfeum (1972), Čarodej (1976), Obnebje metuljev (1980) in Čudežni Feliks (1993).

več »

Ervin Hladnik - Milharčič »

slovenski publicist, 1954

Novogoričan, ki živi v Ljubljani, kjer piše kolumne za dnevni časopis Dnevnik. Če le more, jih piše od kje drugje. Kolumne razume kot del vsakdanjega reporterskega dela o vsem, kar je na svetu mogoče razumeti kot sitnost.

več »