E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

George Saunders »

ameriški pisatelj, 1958

George Saunders je objavil več knjig kratke proze pa tudi nekaj esejističnih del. V svojih zgodbah se pogosto posveča temam potrošništva, korporacijske kulture in vloge medijev v sodobnem svetu. Za svoja dela je prejel številne literarne nagrade: prav za knjigo Deseti december je dobil nagradi Story Prize (2013) in Folio Prize (2014), uredniki revije New York Times Book Review so zbirko uvrstili med deset najboljših knjig leta 2013, bila je tudi v finalu za ameriško državno nagrado.

več »

Claudia Schreiber »

nemška pisateljica, 1958

Claudia Schreiber je otroštvo preživela na kmetiji v majhni nemški vasi. Po študiju novinarstva, pedagogike in sociologije je postala novinarka ter radijska in televizijska voditeljica. Zdaj se je posvetila pisanju literarnih del, še vedno pa deluje tudi kot novinarka. Emmina sreča (2003) je drugi izmed treh romanov, ki jih je napisala doslej. V njem je podobe iz kmečkega življenja s posebnim humorjem in svežino povezala v pretresljivo zgodbo, ki kljub nekaterim grotesknim potezam navdihuje in na svojevrsten način opeva življenje.

več »

Martin E. P. Seligman »

ameriški psiholog, 1942

Dr. Martin E. P. Seligman je profesor psihologije, predsednik Centra za pozitivno psihologijo na državni univerzi v Pensilvaniji ter nekdanji predsednik Ameriškega združenja psihologov in njegove enote za klinično psihologijo. Preučuje zlasti motivacijo, depresijo, optimizem in pesimizem.

več »

Albert Christian Sellner »

nemški publicist, 1945

Albert Christian Sellner, rojen v Litoměřicah na Češkem, je tudi založnik in lastnik medijske hiše v Frankfurtu. Leta 1993 je izdal Večni koledar svetnikov (Immerährende Heiligenkalender).

več »

Jacques Sémelin »

francoski zgodovinar in politolog, 1951

Jacques Sémelin je zgodovinar in politolog. Predava na inštitutu za politične vede v Parizu in vodi raziskovalne projekte na znanstvenoraziskovalnem centru CNRS. V svojih delih se ukvarja s proučevanjem genocidov in množičnih pobojev 20. stoletja ter sledi interdisciplinarnemu pristopu, v katerem se prepletajo zgodovina, socialna psihologija in politologija.

več »

Jurij Senegačnik »

slovenski geograf, urednik, publicist, 1957

Jurij Senegačnik, doktor geografskih znanosti, je velik poznavalec in ljubitelj Slovenije ter zamejstva. Zaposlen je pri založbi Modrijan, kjer ureja učbenike za geografijo v osnovni in srednji šoli ter priročnike domačih avtorjev s področja geografije in turistike. Je avtor večine geografskih učbenikov in delovnih zvezkov, ki so izšli pri Modrijanu.

več »

Lucij Anej Seneka »

rimski pisatelj, ok. 1 pr. n. št.–65 n. št.

Lucij Anej Seneka, kasneje imenovan tudi Seneka Filozof ali Seneka Mlajši, se je rodil v Kordobi na jugu Hispanije kot drugi od treh sinov rimskega viteza Seneke Starejšega, kasneje imenovanega Seneka Retor. V Rimu je študiral govorništvo in filozofijo ter pozneje deloval kot pravnik in govornik, kar mu je omogočilo tudi uspešen začetek politične kariere: v času Kaligulove vladavine je vstopil v senat, vendar se je dvoru kmalu zameril in bil za več let izgnan.

več »

Marcela Serrano »

čilska pisateljica, 1951

Ena najprepoznavnejših predstavnic latinskoameriškega novega romana v Čilu in vsej Latinski Ameriki se je rodila v Santiagu de Chile. V mladosti se je politično angažirala kot članica levice in zagovornica pravic žensk, po državnem udaru leta 1973 pa je zapustila Čile in nekaj let živela v Rimu. Doslej je objavila sedem romanov in dve kratki zgodbi.

več »

Ivana Simić Bodrožić »

hrvaška pesnica in pisateljica, 1982

Ivana Simić Bodrožić se je rodila v Vukovarju. Literarno pot je začela s poezijo: objavila je zbirko pesmi Prvi korak v temo (Prvi korak u tamu) in zanjo leta 2005 prejela nagrado Goran za mlade pesnike ter nagrado Kvirin za najboljšo pesniško zbirko avtorjev do 35. leta. Poezijo objavlja v različnih literarnih revijah (Vijenac, Quorum, Poezija), kot najmlajša pesnica pa je uvrščena tudi v antologijo sodobne hrvaške poezije Uteha kaosa (Utjeha kaosa, 2006).

več »

Isaac Bashevis Singer »

judovsko-ameriški pisatelj, 1904–1991

Isaac Bashevis Singer, Nobelov nagrajenec leta 1978, se je rodil v Leoncinu blizu Varšave in odrasel v globoko verni in zelo izobraženi družini (oče je bil hasidski rabin). Na pisateljsko pot se je podal pod vplivom starejšega brata, še preden je leta 1935 emigriral v ZDA, kjer je do smrti živel tesno povezan – duhovno in fizično – z judovsko skupnostjo. Že kot mladenič se je na Poljskem, ravno tako pod bratovim vplivom, odmaknil od tradicionalnega judovstva ter začel razmišljati o večnih vprašanjih, ki tvorijo idejno jedro njegovega leposlovja: obstoj Boga in njegova krutost, grešnost človeka, strasti, etika in morala, ravnanje posameznika v primežu težkih zgodovinskih in siceršnjih okoliščin.

več »