E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Juan de Recacoechea »

bolivijski pisatelj, 1935

Juan de Recacoechea Saenz je študiral v Boliviji, Španiji in Peruju ter pozneje še v Parizu, kjer se je posvetil novinarstvu in medijem. Skoraj 20 let je kot novinar deloval v Evropi, po vrnitvi v domovino pa je pomagal ustanoviti bolivijsko nacionalno televizijo in bil vrsto let njen generalni direktor.

več »

Marcel Reich-Ranicki »

nemški literarni kritik, 1920–2013

Marcel Reich-Ranicki, najznamenitejši literarni kritik nemškega jezikovnega prostora, je desetletja izrazito vplival na kulturno življenje in dogajanje. Rodil se je na Poljskem in se devetleten s starši preselil v Berlin. Že od mladih let se je navduševal nad nemško književnostjo, glasbo in gledališčem. Po končani gimnaziji je bil leta 1938 deportiran na Poljsko in v tesnem varšavskem getu delil usodo deset tisočev drugih izgnanih Judov. Z ženo Tosjo sta preživela okrutna leta poniževanj, nasilja in skrivanja pred Nemci.

več »

Klaus Rifbjerg »

danski pisatelj, 1931

Pravijo mu danski mastodont oziroma leposlovni mastodont novejše danske literature, pa tudi Veliki Klaus, sam si je nadel psevdonim Perrik. Danska literarna kritika ga – njegovo polno ime je Klaus Thorvald Rifbjerg –, rojenega v Københavnu, označuje za mastodonta zato, ker je po eni strani izredno plodovit, po drugi strani pa žanrsko tako izjemno vsestranski kot le malokdo.

več »

Philip Roth »

ameriški pisatelj, 1933–2018

Philip Roth je za Ameriško pastoralo leta 1998 prejel Pulitzerjevo nagrado, v Beli hiši pa mu je bila podeljena Narodna medalja za umetnost. Leta 2002 je dobil najvišje priznanje Ameriške akademije za umetnost in književnost, Zlato medaljo za leposlovje, ki so jo pred njim med drugimi prisodili Johnu Dos Passosu, Williamu Faulknerju in Saulu Bellowu. Dvakrat je prejel Ameriško državno nagrado za književnost, trikrat PEN/Faulknerjevo nagrado za roman in enkrat Nagrado nacionalnega združenja književnih kritikov za roman.

več »

Sanja Rozman »

zdravnica, psihoterapevtka, 1956

Sanja Rozman je zdravnica, psihoterapevtka in avtorica knjig Sanje o rdečem oblaku, Peklenska gugalnica in drugih del s področja nekemičnih odvisnosti. V svojem delu, ki ga opravlja v zavodu »Sprememba v srcu«, združuje terapevtske pristope raznih terapevtskih tehnik v celovit sistem zdravljenja. Njeno izvirno delo, ki je pri nas pustilo sled predvsem v zavedanju ljudi o zasvojenosti z odnosi, jo je uveljavilo tudi v mednarodnem merilu.

več »

Jean-Christophe Rufin »

francoski pisatelj, 1952

Jean-Christophe Rufin je zdravnik, eden od ustanoviteljev organizacije Zdravniki brez meja, diplomat, popotnik in pisatelj, član Francoske akademije. Za svoj prvi roman Abesinec (L'Abyssin, 1997) je prejel Goncourtovo nagrado za prvenec in nagrado Méditerranée. Nagrajena so bila tudi nekatera njegova poznejša dela: za roman Les Causes perdues (1999) je dobil nagrado Interallié, za roman Rouge Brésil (2001) pa Goncourtovo nagrado. V slovenščino sta bila prevedena romana Abesinec in Vonj po Adamu (Le Parfum d'Adam, 2007).

več »

Salman Rushdie »

britanski pisatelj, 1947

Enfant terrible sodobnega literarnega sveta se je predvsem po tistem, ko so iranske oblasti zaradi romana Satanski stihi zanj razglasile fatvo, s svojimi deli redno pojavljal na skoraj vseh seznamih finalistov za najuglednejše svetovne literarne nagrade. Med njimi, poleg Bookerjeve nagrade, velja omeniti nagrado »booker bookerjev« za roman Otroci polnoči (2008), britanska kraljica pa ga je celo razglasila za viteza.

več »

Mário de Sá-Carneiro »

portugalski pisatelj, 1890–1916

Mário de Sá-Carneiro velja za enega najpomembnejših portugalskih književnikov. Otroštvo je preživel v Lizboni, kjer je bil tudi rojen, študiral je v Coimbri, nato pa je študij opustil in se preselil v Pariz, kjer se je vpisal na Sorbono, a tudi tu študija ni končal. Pesniti je začel pri 12 letih, ko je bil star 15 let, pa je že prevajal dela Victorja Hugoja. Pri sedemnajstih je prevajal Goetheja in Shillerja. S prijateljema Fernandom Pessoo in Almado Negreirosom je pod vplivom kozmopolitizma in evropske avantgarde začel izdajati revijo Orfej (Orpheu), ki je zaradi spogledovanja s futurističnim idealizmom na Portugalskem povzročila pravi škandal.

več »

Carl Sagan »

ameriški astronom in astrofizik, eksobiolog, 1934–1996

Carl Edward Sagan je poučeval na Harvardovi univerzi, deloval na Smithsonovem astrofizikalnem observatoriju, bil od leta 1971 profesor na Univerzi Cornell in predstojnik Laboratorija za raziskave planetov. V svoji karieri je interdisciplinarno raziskoval mnoge probleme s področij astronomije, astronavtike, fizike in biologije; pomemben je njegov prispevek k uveljavitvi eksobiologije (iskanja zunajzemeljskega življenja) kot znanstvene discipline.
Brez Carla Sagana bi si težko predstavljali razvoj radioastronomskega iskanja nezemeljske inteligence (SETI). Svetovnemu občinstvu se je vtisnil v spomin s svojo 13-delno dokumentarno serijo Vesolje (Cosmos: A Personal Voyage), ki je izšla tudi v knjižno prilagojeni različici. Pozneje je nase opozoril z znanstvenofantastičnim romanom Stik, ki je leta 1997 prišel na velika platna v podobi filma Roberta Zemeckisa z Jodie Foster in Matthewom McConaugheyjem v glavnih vlogah.

več »

José Saramago »

portugalski pisatelj, 1922–2010

José Saramago, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1998, je svoje pisanje in prepričanje osredotočil na človeka; bil je tudi dejaven zagovornik listine o človekovih pravicah in je politike in državnike opozarjal, naj rešijo družbene probleme in ljudem zagotovijo dostojno življenje. Človek je tudi osrednja figura njegovih romanov, posameznik, ki izstopa iz množice zaradi svojih lastnosti ali pa je predstavnik manj pomembnejšega, a številčnega sloja in se pojavlja kot »glasnik svojega razreda«, preprostih, a zdravih navad in trdnih načel. Svoje največje romane je začel izdajati že v zrelih letih, potem ko je že zamenjal mnogo poklicev in služb, od ključavničarja, do urednika, prevajalca, novinarja in literarnega kritika.
Njegova bibliografija obsega okrog 30 literarnih del; prevedena so v 25 jezikov.

več »