E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Daniel Poliquin »

kanadski pisatelj, 1953

Daniel Poliquin je eden vodilnih kanadskih frankofonskih pisateljev. Z romani in zbirkami kratke proze si je prislužil vrsto uglednih literarnih nagrad in nominacij, po romanu L'écureuil noir (Črna veverica, 1995; nagrada Le Droit, nominacija za Governor General's Award) je bil posnet tudi film, precej prahu pa je leta 2000 dvignil z obsežnim esejem o quebeškem nacionalizmu Le roman colonial (Kolonialni roman).

več »

Alexander Pope »

angleški pesnik, 1688–1744

Pope je zaslovel predvsem kot avtor neusmiljenih satiričnih verzov ter prevajalec Homerjevih epov Iliada in Odiseja. Svojo prvo knjižico pesmi, Pastorale, je objavil leta 1709.

več »

Kevin Power »

irski pisatelj, 1981

Kevin Power trenutno na univerzi v Dublinu pripravlja doktorat iz sodobne ameriške književnosti. S prvencem Črn dan v Blackrocku (Bad day in Blackrock, 2008) si je utrdil osrednje mesto med najobetavnejšimi mladimi irskimi pisatelji.

več »

Jože Prinčič »

slovenski zgodovinar, 1951

Jože Prinčič je znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino v Ljubljani. V težišču njegovih dosedanjih raziskovalnih prizadevanj so bili temeljni procesi in prelomnice v gospodarskem življenju Slovencev v dvajsetem stoletju ter gospodarsko sodelovanje Slovenije s sosednjimi državami, razvoj posameznih panog, podjetij in mest ter življenjske poti uspešnih bančnikov in direktorjev.

več »

Thomas Pynchon »

ameriški pisatelj, 1937

Thomas Pynchon, ki vneto brani svojo zasebnost, zaradi česar o njemu ni ne zanesljivih aktualnih podatkov ne dostopnih fotografij, se je rodil na Long Islandu, v drugem letniku inženirske fizike pustil študij in šel v ameriško vojsko. Po dveh letih se je vrnil na univerzo, uspešno zaključil študij angleščine in konec petdesetih let prejšnjega stoletja začel objavljati kratke zgodbe. Leta 1963 je izšel njegov romaneskni prvenec V, dve leti kasneje pa je že zaslovel z romanom Izklic številke 49 (The Crying of Lot, 1965).

več »

François Rabelais »

francoski pisatelj, 1483–1553

François Rabelais, veliko ime francoskega humanizma in renesanse, menih, duhovnik, zdravnik, je bil zaradi svojih spisov večkrat preganjan, kar pa ga ni odvrnilo od humorja in ironije, s katerima je prežel svoj kar 30 let nastajajoči roman v 5 knjigah Gargantua in Pantagruel.

več »

Miroslav Radman »

francosko-hrvaški biolog, molekularni genetik, 1944

Miroslav Radman je eden vodilnih strokovnjakov na področju molekularne biologije in raziskovalcev mehanizmov popravljanja DNK. Diplomiral je na naravoslovno-matematični fakulteti v Zagrebu, doktoriral na univerzi v Bruslju, podoktorski študij pa je nadaljeval v Franciji in ZDA.
Je profesor celične biologije na medicinski fakulteti Univerze René-Descartes v Parizu, med drugim je član Francoske akademije znanosti, dobitnik nagrade Inserm (2003) za medicinske raziskave in še dvanajstih nagrad za znanost.

več »

Ayn Rand »

ameriška pisateljica, 1905–1982

Ayn Rand se je kot Alisa Zinovjevna Rosenbaum rodila v meščanski židovski družini v Sankt Peterburgu, se v Rusiji šolala in leta 1926 emigrirala v Združene države Amerike. Hotela je postati scenaristka, zato je odšla v Hollywood, kjer je delala kot statistka in pomožna scenaristka in se poročila z igralcem Frankom O'Connorjem.
Leta 1935 ji je z uspešno uprizoritvijo sodne drame Night of January 16th (Noč, 16. januarja, napisana leta 1933) na Broadwayu uspel prvi literarni preboj. Sledili sta objavi romana Mi, živi in novele Anthem (Himna, 1938), svetovno slavo pa ji je leta 1943 prinesel roman Izvir (The Fountainhead, slovenski prevod 2009).

več »

Uta Ranke-Heinemann »

nemška teologinja, 1927

Uta Ranke-Heinemann je najstarejša hči tretjega predsednika ZRN Gustava Heinemanna. Na Grajski gimnaziji v Essnu je bila Uta edina dijakinja. Opravila je maturo »z odliko«, kar je bilo takrat nekaj posebnega in se je tam zgodilo prvič po 30 letih. V akademskem letu 1953/54 je bila v Münchnu študijska kolegica Josepha Ratzingerja, sedanjega papeža Benedikta XVI. Leta 1954 je promovirala iz katoliške teologije in se leta 1969 habilitirala kot prva ženska na tem področju, leto zatem pa postala prva profesorica za katoliško teologijo na svetu.

več »

Antje Rávic Strubel »

nemška pisateljica, 1974

Antje Rávic Strubel je ena najbolj prepoznavnih in tudi najuspešnejših mladih avtoric nemškega govornega področja. Odraščala je v Ludwigsfeldeju, kjer se odvija velik del romana Tupoljev 134. Izšolala se je za knjigarnarico in po padcu zidu študirala še amerikanistiko, psihologijo in literarne vede v Potsdamu in New Yorku.

več »