E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Vida Petrovčič »

slovenska novinarka

Vida Petrovčič se poklicno ukvarja z novinarstvom že od leta 1981. Začela je s časopisnim novinarstvom, od leta 1988 pa je tudi uspešna in znana novinarka Radiotelevizije Slovenija. Za svoje televizijsko delo je prejela tri Gonge Popularnosti, ki jih podeljuje priloga Dela in Slovenskih novic Vikend. Za »pokončno novinarsko držo« pa je leta 1994 prejela Terseglavovo priznanje.

več »

Steven A. Pinker »

kanadski eksperimentalni psiholog, kognitivist in lingvist, 1954

Steven A. Pinker je profesor psihologije na Harvardovi univerzi v Cambridgeu (Massachusetts). Osrednje teme njegovega raziskovanja so delovanje možganov, uma in misli ter izvor jezika, poleg tega pa tudi reprezentacije trirazsežnega prostora v mentalnih vizualnih podobah. Med drugim se je v jezikoslovju posvečal psihologiji namigovanja, evfemizmov in preklinjanja.

več »

Tihomir Pinter »

slovenski umetniški fotograf, 1938

Tihomir Pinter se je rodil v Bjelovarju. Po končanem študiju farmacije v Zagrebu se je specializiral za področje analitike živil, iz česar je tudi doktoriral. S fotografijo se ukvarja od leta 1956; razstavlja pa od 1961 dalje. Za dosežke na področju razstavne fotografije mu je Foto zveza Jugoslavije leta 1973 podelila naslov mojster umetniške fotografije, mednarodna zveza za umetniško fotografijo (FIAP) pa leta 1975 naslov Excellence FIAP.

več »

Akif Pirinçci »

nemški pisatelj, 1959

Akif Pirinçci je eden najbolj svojstvenih nemških avtorjev. Rodil se je v Instanbulu in se desetleten s starši preselil v Nemčijo. Prvi roman je objavil pri enaindvajsetih, že njegov drugi roman, Felidae (1989), pa je postal mednarodna uspešnica: med bralci je sprožil pravi val navdušenja, preveden je v približno 20 jezikov, kmalu po izidu pa je bil po njem posnet risani film.

več »

Petr Placák »

češki pisatelj in publicist, 1964

Petr Placák, vsestranska, provokativna, morda tudi protislovna figura češkega kulturnega in političnega življenja, živahni outsider, spada med ključne predstavnike češkega ilegalnega gibanja underground. Po že ustaljenem disidentskem vzorcu je opravljal delavske poklice, kajti študij mu je bil onemogočen, in (do)študiral je (zgodovino) šele v devetdesetih letih. V osemdesetih je bil nekaj let klarinetist slovite češke underground skupine The Plastic People of the Universe. Organiziral je vrsto protikomunističnih demonstracij.

več »

Janko Pleterski »

slovenski zgodovinar, 1923–2018

Dr. Janko Pleterski, nekdaj redni profesor za zgodovino Slovencev in drugih jugoslovanskih narodov od srede 18. stol. do 1918 na Filozofski fakulteti v Ljubljani, redni član SAZU. Raziskoval je zgodovino Slovencev in jugoslovanskih narodov v 19. in 20. stol., predvsem nacionalno vprašanje in probleme koroških Slovencev.

več »

Rudi Podržaj »

slovenski pisatelj, 1967

Rudi Podržaj živi v Ponovi vasi in je kot knjižničar zaposlen v grosupeljski knjižnici, ljubiteljsko pa se ukvarja z gledališčem. Piše prozo – kratke zgodbe in romane – in dramatiko, predvsem komedije, objavil pa je tudi knjigo za otroke Nikolin potepin (2008).

več »

Daniel Poliquin »

kanadski pisatelj, 1953

Daniel Poliquin je eden vodilnih kanadskih frankofonskih pisateljev. Z romani in zbirkami kratke proze si je prislužil vrsto uglednih literarnih nagrad in nominacij, po romanu L'écureuil noir (Črna veverica, 1995; nagrada Le Droit, nominacija za Governor General's Award) je bil posnet tudi film, precej prahu pa je leta 2000 dvignil z obsežnim esejem o quebeškem nacionalizmu Le roman colonial (Kolonialni roman).

več »

Alexander Pope »

angleški pesnik, 1688–1744

Pope je zaslovel predvsem kot avtor neusmiljenih satiričnih verzov ter prevajalec Homerjevih epov Iliada in Odiseja. Svojo prvo knjižico pesmi, Pastorale, je objavil leta 1709.

več »

Kevin Power »

irski pisatelj, 1981

Kevin Power trenutno na univerzi v Dublinu pripravlja doktorat iz sodobne ameriške književnosti. S prvencem Črn dan v Blackrocku (Bad day in Blackrock, 2008) si je utrdil osrednje mesto med najobetavnejšimi mladimi irskimi pisatelji.

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.