E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Pierre Michon »

francoski pisatelj, 1945

Pierre Michon je leta 1984 opozoril nase z žanrsko neuvrstljivimi Malimi življenji (Vies minuscules) in se profiliral kot samosvoj pisec flaubertovskega kova, s čimer je hipoma osvojil naklonjenost zahtevnega bralskega občinstva. Nagrada »France Culture« je igralcu v potujoči gledališki skupini omogočila, da je začel živeti od svojega peresa. Še naprej je ustvarjal drobne, izbrušene tekste, med njimi Vie de Joseph Roulin (1988), Rimbaud le fils (1991), Corps du roi (2002), s katerimi je utrdil sloves svoje eruditske poezije v prozi.

več »

Pierre Milza »

francoski zgodovinar, 1932

Pierre Milza je eden najvidnejših predstavnikov sodobnega francoskega zgodovinopisja. Je zaslužni profesor na Institut d'Études Politiques de Paris (bolj znanem pod imenom Sciences Po), član inštituta François Mitterand in direktor strokovne publikacije Revue d´histoire moderne et contemporaine.
V svojih delih se posveča francoski in evropski zgodovini 19. in 20. stoletja ter še zlasti zgodovini Italije in fašizma; med francoskimi avtorji tako uživa sloves največje avtoritete za omenjeno področje.

več »

Dušan Mitana »

slovaški pisatelj, 1946

Dušan Mitana se je rodil v Moravskem Lieskovu na severu Slovaške. Po srednji šoli je delal v tamkajšnji tovarni, potem je v Bratislavi poskusil študirati novinarstvo, pozneje pa je doštudiral filmsko in televizijsko dramaturgijo. Konec šestdesetih let je začel z uredniškim delom pri revijah Mlada tvorba in Romboid, potem pa se je odločil za poklic svobodnega umetnika. Piše tudi filmske in televizijske scenarije ter priredbe.

več »

Siddhartha Mukherjee »

ameriški specialist onkolog in raziskovalec raka, 1970

Siddhartha Mukherjee se je rodil v New Delhiju. Na Stanfordu je diplomiral iz biologije, nato pa pridobil Rhodesovo štipendijo za Oxford, kjer je doktoriral iz imunologije. Po doktoratu je študiral na Medicinski fakulteti Univerze Harvard in pridobil še izobrazbo za zdravnika. Predava na Univerzi Columbia, kot onkolog pa dela v njenem Medicinskem centru (Columbia University Medical Center; CUMC). Strokovne članke objavlja v revijah Nature, New England Journal of Medicine, New York Times in New Republic. Z ženo in hčerkama živi v New Yorku.

več »

Vladimir Nabokov »

rusko-ameriški pisatelj, 1899–1977

Vladimir Nabokov, eden od svetovnih literarnih velikanov 20. stoletja in vrhunskih literarnih stilistov tako v ruskem kot v angleškem jeziku, dvakratni nominiranec za Nobelovo nagrado za književnost, književni prevajalec, predavatelj književnosti na uglednih ameriških univerzah (Stanford, Harvard) in lepidopterolog, je širši javnosti najbrž najbolj poznan po romanu Lolita, sicer pa je napisal 17 romanov, 5 zbirk kratke proze, 3 drame oz. scenarije in avtobiografijo.

več »

Marie NDiaye »

francoska pisateljica, 1967

Marie NDiaye je francoska pisateljica senegalske krvi in ena tistih sramežljivih prikazni v francoski književnosti, kakršne v njej pravzaprav nikoli niso bile redke, kakor tudi ni nikoli manjkalo njihovih nasprotij. Poredkoma nastopi v javnosti, v intervjujih je zadržana. Zato pa jo odlikuje velika notranja odločnost: svoj prvi roman je objavila pri rosnih sedemnajstih.
Marie je na Sorboni študirala jezikoslovje, prejela je štipendijo Francoske akademije za bivanje v Villi Medici v Rimu in se poročila s pisateljem Jean-Yvesom Cendreyjem. Po številnih selitvah po francoskem podeželju se je s svojim sopotnikom in njunimi tremi otroki pred nekaj leti ustalila v Berlinu.

več »

Salvatore Niffoi »

italijanski pisatelj, 1950

Sardinec Niffoi (rojen v Oraniju), sicer srednješolski učitelj, je prvenec Collodoro (»Zlatovrat«) izdal leta 1997. Sledili so mu Il viaggio degli inganni (»Potovanje prevar«, 1999), Il postino di Piracherfa (»Poštar iz Piracherfe«, 2000), Cristolu (2001), La sesta ora (»Šesta ura«, 2003) in La leggenda di Redenta Tiria (»Legenda o Redenti Tirii, 2005).

več »

D'Arcy Niland »

avstralski pisatelj, 1919–1967

D’Arcy Niland se je rodil v Glen Innesu v Novem Južnem Walesu. Odraščal je v številni irski družini, pri štirinajstih letih zapustil šolo in se pridružil očetu, ki je v iskanju kruha hodil naokrog. V tridesetih letih prejšnjega stoletja, v času velike krize, se je družina preselila v Sidney, toda Niland je ostal brez sredstev za preživljanje in je spet vzel pot pod noge. Živel je precej pustolovsko, celo romantično življenje, potoval po Avstraliji in Pacifiku, opravljal različna dela – kopal je opale, postavljal ograde, pomagal v strižnih lopah, v pristanišču, v cirkusu, obiral je sadje ...

več »

Anaïs Nin »

ameriška pisateljica, 1903–1977

Anaïs Nin se je rodila v umetniški družini v Parizu; oče Joaquín Nin je bil špansko-kubanski pianist in skladatelj, mati Rosa Culmell francosko-nizozemska pevka s klasično glasbeno izobrazbo. Oče je družino zapustil, ko je bila Anaïs še otrok, in takrat mu je začela pisati pisma, ki so postala del dnevnika, ki ga je pisala vse do konca življenja in s katerim je tudi zaslovela. Pri šestnajstih je opustila šolanje in začela pozirati umetnikom. Svojega bodočega moža Hugha Parkeja Guilerja je spoznala v Havani, se z njim leta 1924 preselila v Pariz, od tam pa sta pred drugo svetovno vojno pobegnila v ZDA. Pri štiriinštiridesetih je srečala igralca Ruperta Pola in se z njim čez osem let poročila, čeprav se od prvega moža ni ločila.

več »

Gianluigi Nuzzi »

italijanski novinar, 1969

Gianluigi Nuzzi je sprva sodeloval z dnevnikom Corriere della Sera, nato je bil kot svobodni novinar posebni poročevalec tednika Panorama. Od leta 1994 spremlja najpomembnejše sodne preiskave s političnim in finančnim ozadjem. Je ustanovitelj in voditelj televizijskega programa ›Gli intoccabili‹ (Nedotakljivi), ki ga predvaja televizijska postaja La7 in ki je namenjen poglobljenim razpravam o najpomembnejših aktualnih temah.

več »