Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Diego Marani »

italijanski pisatelj, 1959

Diego Marani se je rodil v Tresigallu pri Ferrari. Že vrsto let dela kot prevajalec in tolmač pri Svetu Evropske unije. Njegov literarni debut je bil leta 1994 roman Caprice des Dieux, v Evropi pa je zaslovel, ko je leta 1999 v Franciji izdal zbirko zgodb Las adventuras des inspector Cabillot, napisanih v umetnem jeziku europanto, ki si ga je izmislil pisatelj sam za šalo. Po njegovem mnenju ga razumejo vsi ljudje, ki poznajo vsaj slabo francoščino ali slabo angleščino, in je razburil esperantiste.

več »

Carmen Martín Gaite »

španska pisateljica, 1925–2000

Dela Carmen Martín Gaite spadajo v sam vrh sodobnih španskih literarnih stvaritev. Po študiju je avtorica delovala v krogu revije Revista Española, skupaj z madridskim delom pisateljev tako imenovane generacije petdesetih. Napisala je vrsto odmevnih romanov in zbirk novel: Zdravilišče (El balneario, 1955), Med zavesicami (Entre visillos, 1958), Vezi (Las ataduras, 1960), Počasni ritem (Ritmo lento, 1963), Nitje (Retahilas, 1974), Spremenljiva oblačnost (Nubosidad variable, 1992), Snežna kraljica (La Reina de las Nieves, 1994), Nenavadno je živeti (Lo raro es vivir, 1996).

več »

Dorota Masłowska »

poljska pisateljica, 1983

Dorota Masłowska je za svoj prvi roman, Poljsko-ruska vojna pod belo-rdečo zastavo (Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną, 2002), prejela nagrado Paszport Polityki in bila nominirana za glavno nagrado Nike (prejela je Nike po izboru bralcev). Leta 2005 je objavila roman Kraljičini jeleni (Paw królowej), napisan v rimani prozi, stilizirani v hiphopovsko popevko, in zanj dobila Nike 2006. Prozni deli sta bili večkrat uprizorjeni na odru, po predlogi Poljsko-ruske vojne pa je bil posnet tudi istoimenski celovečerni film (2009, rež. Xawery Żuławski).

več »

Hisham Matar »

libijski pisatelj, 1970

Hisham Matar je bil rojen v New Yorku, a je večino svojega otroštva preživel v Libiji, kjer je njegov oče deloval v okviru Združenih narodov. Zaradi očetovega sodelovanja v libijskem odporniškem gibanju pod Gadafijevim režimom je družina zbežala v Egipt, kjer je Hisham opravil šolanje. Nato se je preselil v London in tam končal študij arhitekture. Njegov oče je bil medtem v Kairu ugrabljen in od tedaj velja za pogrešanega.

več »

Andrew Matthews »

avstralski avtor, ilustrator in predavatelj, 1957

Andrew Matthews po vsem svetu predava o naravnanosti, sreči, uspehu in bogastvu. Njegovih seminarjev in predavanj se je v Avstraliji, Aziji in Severni Ameriki udeležilo že več kot milijon ljudi. Andrew zna poenostaviti zapletene stvari in enako lahkotno nagovoriti direktorje, uslužbence in dijake.

več »

Cormac McCarthy »

ameriški pisatelj in dramatik, 1933

Cormac McCarthy se je rodil v kraju Providence na Rhode Islandu. Danes živi v mestecu Tesuque v zvezni državi Nova Mehika. Prvi literarni uspeh je dosegel s kratkimi zgodbami, ki jih je objavil v študentskem časopisu, do vrhunca njegove kariere pa je moralo preteči še veliko let.

več »

Frank McCourt »

ameriški pisatelj, 1930–2009

Frank McCourt se je štirileten z družino preselil na Irsko, devetnajstleten pa se je vrnil v Ameriko, kjer se je nekako našel – najprej v poklicu in pozneje, pri petinšestdesetih, v literaturi. Njegovo najbolj znano delo je Angelin pepel (Angela's Ashes, 1996), spominska pripoved o revnem otroštvu na Irskem, za katero je leta 1997 prejel tudi Pulitzerjevo nagrado.

več »

Dave McKean »

britanski ilustrator, 1963

Dave McKean je knjižni ilustrator, grafični oblikovalec, avtor stripov, fotograf, filmar in glasbenik. Pronicljivi vsestranski umetnik in ustvarjalec je med drugim sodeloval pri oblikovanju izdaj Batmana in Harryja Potterja ter opremil veliko število drugih knjig in zgoščenk. Dal je idejo za knjigo Čudoviti svet, ki sta jo potem z Dawkinsom vseskozi snovala skupaj. Dave McKean tudi nastopa kot džezovski pianist.

več »

Drago Medved »

slovenski publicist, 1947–2016

Drago Medved je bil po prvotnem poklicu črkostavec, za kar se je izučil v Celjskem tisku ter Šoli tiska in papirja v Ljubljani. Diplomiral je 1987 na Višji upravni šoli v Ljubljani. Novinarstvo je študiral ob delu ter se ukvarjal z literarnim in likovnim ustvarjanjem in pisanjem domoznanske tematike. Bil je mdr. novinar pri Novem tedniku (1978–82 odgovorni urednik) in Delu (1989–92). Od leta 1993 je bil v svobodnem poklicu.
Več kot dvajset let se je ukvarjal s kulturo pitja in kulinarike ter predaval o vinski kulturi. Prejel je naziva vitez slovenske viteške dvanajstije Reda sv. Fortunata in vitez vina v Ordo equestris vini Europae.

več »

José María Merino »

španski pisatelj, 1941

José María Merino je po poklicu pravnik, a je večji del svojega življenja posvetil literaturi. Začel je s pisanjem poezije ter nato napisal še vrsto romanov, kratkih zgodb in esejev. Nagrado je prejel že za svoj prvi roman z naslovom Roman o Andrésu Chozu (Novela de Andrés Choz, 1976), sledile pa so ji še druge pomembne španske literarne nagrade, na primer nagrada kritikov za roman Temni rob (La orilla oscura, 1985). Za znanstvenofantastični roman Nisem knjiga (No soy un libro, 1992) je prejel nacionalno nagrado za otroško in mladinsko literaturo.

več »