E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

D'Arcy Niland »

avstralski pisatelj, 1919–1967

D’Arcy Niland se je rodil v Glen Innesu v Novem Južnem Walesu. Odraščal je v številni irski družini, pri štirinajstih letih zapustil šolo in se pridružil očetu, ki je v iskanju kruha hodil naokrog. V tridesetih letih prejšnjega stoletja, v času velike krize, se je družina preselila v Sidney, toda Niland je ostal brez sredstev za preživljanje in je spet vzel pot pod noge. Živel je precej pustolovsko, celo romantično življenje, potoval po Avstraliji in Pacifiku, opravljal različna dela – kopal je opale, postavljal ograde, pomagal v strižnih lopah, v pristanišču, v cirkusu, obiral je sadje ...

več »

Gianluigi Nuzzi »

italijanski novinar, 1969

Gianluigi Nuzzi je sprva sodeloval z dnevnikom Corriere della Sera, nato je bil kot svobodni novinar posebni poročevalec tednika Panorama. Od leta 1994 spremlja najpomembnejše sodne preiskave s političnim in finančnim ozadjem. Je ustanovitelj in voditelj televizijskega programa ›Gli intoccabili‹ (Nedotakljivi), ki ga predvaja televizijska postaja La7 in ki je namenjen poglobljenim razpravam o najpomembnejših aktualnih temah.

več »

Jeroen Olyslaegers »

belgijski pisatelj, 1967

Flamski avtor Jeroen Olyslaegers se je že kot študent germanistike priključil udarnejšim gledališkim skupinam in se pozneje uveljavil kot scenarist, prevajalec, dramaturg in igralec. Leta 1994 je presenetil s proznim prvencem Navel (»Popek«), v katerem je ostro nastopil proti sodobni »medijski« družbi, ki se izgublja v pehanju za kapitalom. Tudi z naslednjo zbirko kratke proze Il faut manger (»Treba je jesti«, 1996) se je v slogu velikih flamskih klasikov lotil obračunavanja s flamsko zgodovino in njeno dediščino v postmoderni dobi.

več »

George Orwell »

angleški pisatelj, 1903–1950

George Orwell (pravo ime Eric Arthur Blair) se je rodil leta v Indiji. Po šolanju v Veliki Britaniji je nekaj let služil kot policist v Burmi, pozneje pa se je ukvarjal predvsem s poučevanjem in novinarstvom. Kot pisatelj je zaslovel z romanoma Živalska farma (1945, slov. prevod 1970) in 1984 (1949, slov. prevod 1967).

več »

Damjan J. Ovsec »

etnolog, kulturni in umetnostni zgodovinar, publicist, 1949

Preučuje meščanstvo, njegovo iden­titeto in kulturo, še posebej v Ljublja­ni, praznovanja in praznike ter s tem povezane šege in navade, raziskuje verovanja, vraže in praznoverje, mite in simbole ter popularizira etnolo­ško in kulturno dediščino Slovencev.

več »

Michael Palin »

britanski igralec in pisec, 1943

Michael Palin je zaslovel z Letečim cirkusom Montyja Pythona in nadaljevanko Ripping Yarns (»Neverjetne štorije«). Med njegovimi deli velja omeniti več filmov, ki jih je posnel s skupino Monty Python, pa filma Misijonar in A Private Function (»Zasebna funkcija«). Za vlogo nebogljenega Kena v filmu Riba po imenu Vanda je bil nagrajen, prav tako za vlogi v nekoliko poznejših filmih Ameriški prijatelji in Fierce Creatures (»Strašne zverine«).

več »

Nikos Panajotopulos »

grški pisatelj, 1963

Nikos Panajotopulos (Νίκος Παναγιωτόπουλος) se je rodil v Atenah. Študiral je na tehniški fakulteti in obenem obiskoval predavanja iz dramaturgije. Sprva si je služil kruh kot novinar, urednik raznih časopisov in revij ter umetniški vodja na televiziji, od leta 1992 pa se preživlja izključno s pisanjem leposlovja in filmskih scenarijev, za katere je prejel nekaj pomembnih priznanj.

več »

Sigitas Parulskis »

litovski pisatelj, 1965

Sigitas Parulskis, pesnik, pisatelj, esejist, dramatik, kritik in prevajalec, se je rodil v mestecu Obeliai v severovzhodni Litvi. Diplomiral je iz litovskega jezika in literature. Delal je v uredništvih različnih časopisov, od leta 2003 pa je urednik revije za družbeno-kulturna vprašanja Šiaurės Atėnai.
Debitiral je s knjigo poezije Vse zaradi hrepenenja (Iš ilgesio visa tai, 1990), za katero je dobil nagrado za najboljši prvenec. V pesniških zbirkah Knjiga mrtvih (Mirusiųjų, 1994) in Mortui sepulti sunt (1998) demistificira tradicionalno svete vrednote in na piedestal povzdiguje to, kar v družbi velja za marginalno.

več »

Koen Peeters »

belgijski pesnik in pisatelj, 1959

Koen Peeters je komunikolog in antropolog, ki se je kot literat uveljavil s prvencem Pogovori s K, zbirko belgijskih anekdot in srečanj med junakoma Robertom Marchandom in K., tudi junakoma avtorjevih kasnejših del. Prvenec, za katerega je prejel nagrado Nieuwe-Yangprijs, je spisan s strastjo zbiratelja najrazličnejših in dokaj banalnih reči – od znamk, umetniških del, kiča, razglednic do časopisnih odrezkov, ki jih avtor hrani v številnih mapah v svoji kleti.

več »

Iva Pekárková »

češka pisateljica, 1963

Češka pisateljica, publicistka in prevajalka se je rodila v Pragi. Študirala je mikrobiologijo in virologijo. Leta 1985 je emigrirala, po desetih mesecih, ki jih je preživela v avstrijskem begunskem taborišču Traiskirchen, ji je uspelo pridobiti dovoljenje za bivanje v ZDA. V Bostonu in New Yorku je med drugim delala kot socialna delavka, natakarica in taksistka.

več »