E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Marijan Lipovšek »

slovenski skladatelj, pisec, fotograf, 1910–1995

Marijan Lipovšek je bil vsestranski človek. V slovenskem prostoru je najbolj prepoznaven kot skladatelj in pianist, bil pa je tudi urednik, predavatelj, pedagog, prevajalec in fotograf. Rodil se je v Ljubljani, kjer se je tudi šolal. Diplomiral je 1932 na Visoki šoli državnega konservatorija v Ljubljani (iz kompozicije in klavirja), nato si je leta 1933 pridobil diplomo mojstrske šole državnega konservatorija v Pragi in se v kompoziciji izpopolnjeval v Rimu (1939–40) ter v Salzburgu (1944).

več »

Erlend Loe »

norveški pisatelj, 1969

Pisatelj in filmski scenarist Erlend Loe je napisal več kot dvajset knjig za odrasle in otroke. Njegova proza za odrasle je satirična, označujejo jo tudi kot »naivno«. Loe je zaslovel že z drugim romanom, Naiven.Super. (Naiv.Super., 1996), ki je izšel v več kot dvajsetih prevodih.

več »

Mark Lynas »

britanski novinar, 1973

Mark Lynas je britanski okoljski aktivist in novinar. Na Univerzi v Edinburghu je študiral zgodovino in politologijo, že skoraj desetletje pa preučuje podnebne spremembe in si prizadeva za popularizacijo problema. Objavlja tudi novinarske prispevke in kolumne v revijah New Statesman, Independent, The Guardian, The Observer in drugih ter bloge pri Daily Tepegraphu. Živi v Oxfordu.

več »

Mikołaj Łoziński »

poljski pisatelj židovskega rodu, 1980

Mikołaj Łoziński je študiral sociologijo na pariški Sorboni. Preživljal se je kot pleskar, fotograf, prevajalec in asistent slepe psihoterapevtke. Za prvi roman Reisefieber (2006, slov. 2008), v katerem na kameralen, bergmanovski način pripoveduje o zapletenih odnosih med ljudmi, nezmožnosti sporazumevanja in strahu pred bližino, je prejel drugo nagrado na natečaju varšavskega Sklada za kulturo in prestižno nagrado Sklada Kościelskih. Za otroke je leta 2008 izdal Pravljice za Ido.
Za drugi roman Knjiga (2011) je prejel »potni list« tednika Polityka.

več »

Linden MacIntyre »

kanadski pisatelj, 1943

Linden MacIntyre je znan, ugleden in večkrat nagrajen raziskovalni novinar, ki se je pisanja leposlovja lotil dokaj pozno, vendar že z drugim romanom Škofova desna roka (The Bishop's Man) posegel po enem najvišjih kanadskih literarnih priznanj – nagradi Doris Giller 2009.
Rojen je bil leta 1943 v St. Lawrenceu v Novi Fundlandiji, odraščal pa je v Port Hastingsu v Novi Škotski. Po končanem študiju v Halifaxu je delal kot novinar in dopisnik pri več časnikih, od leta 1976 pa sodeluje predvsem s CBC (Canadian Broadcasting Corporation – radio in televizija): kot raziskovalni novinar, reporter, voditelj, avtor reportaž in dokumentarcev z vsega sveta, producent … Od leta 1980 živi v Torontu.

več »

Milena Magnani »

italijanska pisateljica, 1964

Milena Magnani, rojena v Bologni, diplomirana politologinja in sociologinja, že dvajset let dela kot vzgojiteljica in psihiatrinja. Njen prvenec je L'albero senza radici (Drevo brez korenin) iz leta 1993, ki mu je tri leta pozneje sledil roman Delle volte il vento (Včasih veter). Podpisala je tudi nekaj dramaturgij in v revijah objavila nekaj zgodb.

več »

Kristof Magnusson »

nemško-islandski pisatelj, 1976

Kristof Magnusson se je rodil v Hamburgu. Po maturi je obiskoval šolo za cerkveno glasbo ter pozneje doštudiral na Nemškem literarnem inštitutu Univerze v Leipzigu in na Univerzi v Reykjaviku. Je avtor več uspešnih gledaliških iger in prevodov iz islandščine, širšo pozornost literarne javnosti pa je vzbudil s prvencem Doma (Zuhause, 2005), kjer se prepletata sodobni in mitološki svet male otoške države Islandije in za katerega je prejel Književno nagrado mesta Rauris.

več »

Claudio Magris »

italijanski pisatelj, 1939

Claudio Magris se je rodil v Trstu. Je profesor nemške književnosti, izvrsten poznavalec srednjeevropske kulture in prevajalec. Poleg romanov piše tudi eseje in drame. Prejel je številne pomembne literarne nagrade in priznanja, mdr. nagrade Bagutta, Strega (za Mikrokozmose), Vilenica (2009), nagrado asturijskega princa za književnost.

več »

Vladimir Makanin »

ruski pisatelj, 1937–2017

Vladimir Makanin je svoj prvi roman, Ravna črta, objavil leta 1965, široko znan pa je postal v osemdesetih letih, ko je začel v svojih delih uporabljati tudi folklorne in mistične motive, na primer v romanu Predhodnik (1982). Njegova najbolj znana dela so noveli Kavkaški ujetnik (1994) in Miza, pokrita s prtom in z vrčem na sredini (1993) ter romana Underground ali Junak našega časa (1998) in Asan (2008).

več »

Sarita Mandanna »

indijska pisateljica

Sarita Mandanna se je rodila v Kodaguju (ang. Coorg) v Indiji. Preden je odšla v Združene države Amerike, je delala kot investicijska bančnica v Indiji in Hongkongu. Leta 2010 se je preselila v Kanado.
Tigrov grič je njen prvi roman. Leta 2011 je bil nominiran za nagrado za najboljši azijski roman (Man Asian Literary Prize).

več »

Vaša košarica


Vaša košarica je prazna.