E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Andrew Matthews »

avstralski avtor, ilustrator in predavatelj, 1957

Andrew Matthews po vsem svetu predava o naravnanosti, sreči, uspehu in bogastvu. Njegovih seminarjev in predavanj se je v Avstraliji, Aziji in Severni Ameriki udeležilo že več kot milijon ljudi. Andrew zna poenostaviti zapletene stvari in enako lahkotno nagovoriti direktorje, uslužbence in dijake.

več »

Cormac McCarthy »

ameriški pisatelj in dramatik, 1933

Cormac McCarthy se je rodil v kraju Providence na Rhode Islandu. Danes živi v mestecu Tesuque v zvezni državi Nova Mehika. Prvi literarni uspeh je dosegel s kratkimi zgodbami, ki jih je objavil v študentskem časopisu, do vrhunca njegove kariere pa je moralo preteči še veliko let.

več »

Frank McCourt »

ameriški pisatelj, 1930–2009

Frank McCourt se je štirileten z družino preselil na Irsko, devetnajstleten pa se je vrnil v Ameriko, kjer se je nekako našel – najprej v poklicu in pozneje, pri petinšestdesetih, v literaturi. Njegovo najbolj znano delo je Angelin pepel (Angela's Ashes, 1996), spominska pripoved o revnem otroštvu na Irskem, za katero je leta 1997 prejel tudi Pulitzerjevo nagrado.

več »

José María Merino »

španski pisatelj, 1941

José María Merino je po poklicu pravnik, a je večji del svojega življenja posvetil literaturi. Začel je s pisanjem poezije ter nato napisal še vrsto romanov, kratkih zgodb in esejev. Nagrado je prejel že za svoj prvi roman z naslovom Roman o Andrésu Chozu (Novela de Andrés Choz, 1976), sledile pa so ji še druge pomembne španske literarne nagrade, na primer nagrada kritikov za roman Temni rob (La orilla oscura, 1985). Za znanstvenofantastični roman Nisem knjiga (No soy un libro, 1992) je prejel nacionalno nagrado za otroško in mladinsko literaturo.

več »

Pierre Michon »

francoski pisatelj, 1945

Pierre Michon je leta 1984 opozoril nase z žanrsko neuvrstljivimi Malimi življenji (Vies minuscules) in se profiliral kot samosvoj pisec flaubertovskega kova, s čimer je hipoma osvojil naklonjenost zahtevnega bralskega občinstva. Nagrada »France Culture« je igralcu v potujoči gledališki skupini omogočila, da je začel živeti od svojega peresa. Še naprej je ustvarjal drobne, izbrušene tekste, med njimi Vie de Joseph Roulin (1988), Rimbaud le fils (1991), Corps du roi (2002), s katerimi je utrdil sloves svoje eruditske poezije v prozi.

več »

Pierre Milza »

francoski zgodovinar, 1932

Pierre Milza je eden najvidnejših predstavnikov sodobnega francoskega zgodovinopisja. Je zaslužni profesor na Institut d'Études Politiques de Paris (bolj znanem pod imenom Sciences Po), član inštituta François Mitterand in direktor strokovne publikacije Revue d´histoire moderne et contemporaine.
V svojih delih se posveča francoski in evropski zgodovini 19. in 20. stoletja ter še zlasti zgodovini Italije in fašizma; med francoskimi avtorji tako uživa sloves največje avtoritete za omenjeno področje.

več »

Dušan Mitana »

slovaški pisatelj, 1946

Dušan Mitana se je rodil v Moravskem Lieskovu na severu Slovaške. Po srednji šoli je delal v tamkajšnji tovarni, potem je v Bratislavi poskusil študirati novinarstvo, pozneje pa je doštudiral filmsko in televizijsko dramaturgijo. Konec šestdesetih let je začel z uredniškim delom pri revijah Mlada tvorba in Romboid, potem pa se je odločil za poklic svobodnega umetnika. Piše tudi filmske in televizijske scenarije ter priredbe.

več »

Vladimir Nabokov »

rusko-ameriški pisatelj, 1899–1977

Vladimir Nabokov, eden od svetovnih literarnih velikanov 20. stoletja in vrhunskih literarnih stilistov tako v ruskem kot v angleškem jeziku, dvakratni nominiranec za Nobelovo nagrado za književnost, književni prevajalec, predavatelj književnosti na uglednih ameriških univerzah (Stanford, Harvard) in lepidopterolog, je širši javnosti najbrž najbolj poznan po romanu Lolita, sicer pa je napisal 17 romanov, 5 zbirk kratke proze, 3 drame oz. scenarije in avtobiografijo.

več »

Marie NDiaye »

francoska pisateljica, 1967

Marie NDiaye je francoska pisateljica senegalske krvi in ena tistih sramežljivih prikazni v francoski književnosti, kakršne v njej pravzaprav nikoli niso bile redke, kakor tudi ni nikoli manjkalo njihovih nasprotij. Poredkoma nastopi v javnosti, v intervjujih je zadržana. Zato pa jo odlikuje velika notranja odločnost: svoj prvi roman je objavila pri rosnih sedemnajstih.
Marie je na Sorboni študirala jezikoslovje, prejela je štipendijo Francoske akademije za bivanje v Villi Medici v Rimu in se poročila s pisateljem Jean-Yvesom Cendreyjem. Po številnih selitvah po francoskem podeželju se je s svojim sopotnikom in njunimi tremi otroki pred nekaj leti ustalila v Berlinu.

več »

Salvatore Niffoi »

italijanski pisatelj, 1950

Sardinec Niffoi (rojen v Oraniju), sicer srednješolski učitelj, je prvenec Collodoro (»Zlatovrat«) izdal leta 1997. Sledili so mu Il viaggio degli inganni (»Potovanje prevar«, 1999), Il postino di Piracherfa (»Poštar iz Piracherfe«, 2000), Cristolu (2001), La sesta ora (»Šesta ura«, 2003) in La leggenda di Redenta Tiria (»Legenda o Redenti Tirii, 2005).

več »