E-novice

Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Inga Ābele »

latvijska pisateljica, 1972

Inga Ābele, rojena v Rigi, kjer tudi živi, je ena najuspešnejših in najbolj priznanih pripadnic najmlajše pisateljske generacije v Latviji. Ko je leta 1999 izšel njen prozni prvenec, zbirka kratkih zgodb Pokriti vodnjak (Akas majas), je njen starejši pisateljski kolega in literarni kritik Guntis Berelis zapisal: »Če je že prva knjiga tako dobra, kaj še lahko pričakujemo v prihodnje?«

več »

André Aciman »

ameriški pisatelj, 1951

Aciman se je rodil v Aleksandriji v Egiptu, živel je v Italiji in Franciji ter diplomiral na Harvardu. Je avtor dveh romanov, Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, 2007), za katerega je prejel nagrado Lambda, in Eight White Nights (»Osem belih noči«, 2010). Mednarodni sloves so mu prinesli spomini Out of Egypt (»Beg iz Egipta«,1995), za katere je dobil nagrado Whiting Writers' Award.

več »

Kenneth M. Adams »

ameriški psiholog

Dr. Kenneth M. Adams je psiholog z licenco in klinični direktor posvetovalnice Kenneth M. Adams and Associates v predmestju Detroita v Michiganu. Poleg aktivne klinične prakse tudi predava po vsej državi, vodi delavnice in svetuje na področjih zlorabe otrok, disfunkcionalnih družin in zasvojenosti s seksualnostjo. Je certificiran terapevt za zasvojenost s seksualnostjo (CSAT), supervizor CSAT in moderator usposabljanja CSAT ter praktik na področju desensibilizacije in reprogramiranja s premikanjem oči (EMDR). Je član Ameriškega psihološkega združenja, Michiganskega psihološkega združenja, Društva za spodbujanje seksualnega zdravja (SASH) in Mednarodnega inštituta za travme in strokovnjake s področja zasvojenosti (IITAP).

več »

Aravind Adiga »

indijski novinar in pisatelj, 1974

Aravind Adiga se je rodil v Čenaju. Študiral je angleško književnost na Univerzi Columbia v New Yorku in na Univerzi v Oxfordu. Piše recenzije, kot novinar pa je sprva pisal predvsem o finančnih temah.
Roman Beli tiger (The White Tiger, 2008) je njegov prvenec. Z njim je dosegel izjemen uspeh – prejel je eno najpomembnejših literarnih nagrad, nagrado Man Booker.

več »

Boris Akunin »

ruski pisatelj, 1956

Moskovski pisatelj, jezikoslovec, kritik, esejist in prevajalec iz japonščine Boris Akunin se je rodil v Gruziji kot Grigorij Čhartišvili. Svoj prvi detektivski roman v seriji o bistroumnem Erastu Fandorinu z naslovom Azazel (v slovenščino preveden kot Fandorin) je izdal leta 1998 in kmalu zatem doma in v svetu zaslovel kot eden tistih avtorjev, ki pišejo najinteligentnejše kriminalke – sam jim pravi »kriminalke za intelektualce«.

več »

Svetlana Aleksijevič »

beloruska pisateljica, 1948

Novinarka, ki že nekaj desetletij piše kroniko Glasovi utopije, je doslej izdala pet knjig, v katerih »mali človek« pripoveduje o času in samem sebi. Z njimi je ustvarila poseben žanr – polifoni izpovedni roman, v katerem se iz majhnih zgodb poraja velika zgodba, zgodba o 20. stoletju. Posamezni knjigi posveti več let, od štiri do sedem, se srečuje, pogovarja in zapisuje besede sogovorcev, ki jih je navadno med petsto in sedemsto.

več »

Martin Amis »

britanski pisatelj, 1949

Eden popularnejših britanskih avtorjev je veliko pozornost vzbudil že s svojim prvim delom – romanom The Rachel Papers, za katerega je pri komaj štiriindvajsetih letih prejel nagrado Somerseta Maughama. Njegov sedmi roman, Časovna puščica (Time's Arrow, 1991; sl. prev. 1997), je prišel v ožji izbor za Bookerjevo nagrado.

več »

Reinaldo Arenas »

kubanski pisatelj, 1943–1990

Reinaldo Arenas se je rodil na podeželju v vzhodni pokrajini Kube, v bližini mesta Holguín. Komaj štirinajstleten se je pridružil Castrovim upornikom. Po zmagi Castrove revolucije se je izšolal za agrarnega knjigovodjo, kasneje za urbanista. V literarnem smislu je bil samouk, začel je pisati kot mladostnik, leta 1968 je bil njegov prvenec Celestin pred zoro (ki je izšel 1969) nominiran za nagrado Kubanskega društva pisateljev.

več »

Veljko Barbieri »

hrvaški pisatelj, 1950

Veljko Barbieri sodi med najuspešnejše hrvaške pisatelje. Največ priljubljenosti so mu prinesli svojevrstni kuharski priročniki, v katerih se kulinarični napotki prepletajo s kulturno-zgodovinskimi temami in literaturo. Prejel je več priznanj, na primer za roman-kroniko Dioklecijan leta 2006 nagrado za književnost Augusta Šenoa.
Kljub temu je Barbierijevo najodmevnejše delo roman Epitaf cesarskega sladokusca.

več »

Renato Baretić »

hrvaški pisatelj, pesnik, novinar, 1963

Baretić, (bolj ali manj) asimiliran Dalmatinec, je tudi scenarist in sestavljavec vprašanj za televizijske kvize. Slovenskim bralcem se je priljubil s proznim prvencem Osmi poverjenik (2003; v slovenščini 2006), romanom, ki je prvič v hrvaški zgodovini osvojil vse letne literarne nagrade za prozo (mdr. nagrada Kiklop za prozno delo leta, 2004). Med drugim lahko o bremenu uspeha prvega romana, ki vpliva na pisanje in branje naslednjih, beremo v njegovem tretjem romanu Hotel Grand (2008).

več »