Avtorji

Razvrsti po: datumu objave abecedi

Inga Ābele »

latvijska pisateljica, 1972

Inga Ābele, rojena v Rigi, kjer tudi živi, je ena najuspešnejših in najbolj priznanih pripadnic najmlajše pisateljske generacije v Latviji. Ko je leta 1999 izšel njen prozni prvenec, zbirka kratkih zgodb Pokriti vodnjak (Akas majas), je njen starejši pisateljski kolega in literarni kritik Guntis Berelis zapisal: »Če je že prva knjiga tako dobra, kaj še lahko pričakujemo v prihodnje?«

več »

André Aciman »

ameriški pisatelj, 1951

Aciman se je rodil v Aleksandriji v Egiptu, živel je v Italiji in Franciji ter diplomiral na Harvardu. Je avtor dveh romanov, Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, 2007), za katerega je prejel nagrado Lambda, in Eight White Nights (»Osem belih noči«, 2010). Mednarodni sloves so mu prinesli spomini Out of Egypt (»Beg iz Egipta«,1995), za katere je dobil nagrado Whiting Writers' Award.

več »

Aravind Adiga »

indijski novinar in pisatelj, 1974

Aravind Adiga se je rodil v Čenaju. Študiral je angleško književnost na Univerzi Columbia v New Yorku in na Univerzi v Oxfordu. Piše recenzije, kot novinar pa je sprva pisal predvsem o finančnih temah.
Roman Beli tiger (The White Tiger, 2008) je njegov prvenec. Z njim je dosegel izjemen uspeh – prejel je eno najpomembnejših literarnih nagrad, nagrado Man Booker.

več »

Boris Akunin »

ruski pisatelj, 1956

Moskovski pisatelj, jezikoslovec, kritik, esejist in prevajalec iz japonščine Boris Akunin se je rodil v Gruziji kot Grigorij Čhartišvili. Svoj prvi detektivski roman v seriji o bistroumnem Erastu Fandorinu z naslovom Azazel (v slovenščino preveden kot Fandorin) je izdal leta 1998 in kmalu zatem doma in v svetu zaslovel kot eden tistih avtorjev, ki pišejo najinteligentnejše kriminalke – sam jim pravi »kriminalke za intelektualce«.

več »

Svetlana Aleksijevič »

beloruska pisateljica, 1948

Novinarka, ki že nekaj desetletij piše kroniko Glasovi utopije, je doslej izdala pet knjig, v katerih »mali človek« pripoveduje o času in samem sebi. Z njimi je ustvarila poseben žanr – polifoni izpovedni roman, v katerem se iz majhnih zgodb poraja velika zgodba, zgodba o 20. stoletju. Posamezni knjigi posveti več let, od štiri do sedem, se srečuje, pogovarja in zapisuje besede sogovorcev, ki jih je navadno med petsto in sedemsto.

več »

Martin Amis »

britanski pisatelj, 1949

Eden popularnejših britanskih avtorjev je veliko pozornost vzbudil že s svojim prvim delom – romanom The Rachel Papers, za katerega je pri komaj štiriindvajsetih letih prejel nagrado Somerseta Maughama. Njegov sedmi roman, Časovna puščica (Time's Arrow, 1991; sl. prev. 1997), je prišel v ožji izbor za Bookerjevo nagrado.

več »

Reinaldo Arenas »

kubanski pisatelj, 1943–1990

Reinaldo Arenas se je rodil na podeželju v vzhodni pokrajini Kube, v bližini mesta Holguín. Komaj štirinajstleten se je pridružil Castrovim upornikom. Po zmagi Castrove revolucije se je izšolal za agrarnega knjigovodjo, kasneje za urbanista. V literarnem smislu je bil samouk, začel je pisati kot mladostnik, leta 1968 je bil njegov prvenec Celestin pred zoro (ki je izšel 1969) nominiran za nagrado Kubanskega društva pisateljev.

več »

Renato Baretić »

hrvaški pisatelj, pesnik, novinar, 1963

Baretić, (bolj ali manj) asimiliran Dalmatinec, je tudi scenarist in sestavljavec vprašanj za televizijske kvize. Slovenskim bralcem se je priljubil s proznim prvencem Osmi poverjenik (2003; v slovenščini 2006), romanom, ki je prvič v hrvaški zgodovini osvojil vse letne literarne nagrade za prozo (mdr. nagrada Kiklop za prozno delo leta, 2004). Med drugim lahko o bremenu uspeha prvega romana, ki vpliva na pisanje in branje naslednjih, beremo v njegovem tretjem romanu Hotel Grand (2008).

več »

Frédéric Beigbeder »

francoski pisatelj, 1965

Frédéric Beigbeder je med drugim delal kot kreativec, novinar, voditelj tv-oddaje in urednik založbe ter hkrati pisal prozna dela. Je nadvse protislovna osebnost. Poudarja svoje lenobno življenje, a je po drugi strani precej produktiven. V svojih delih kritizira življenje višjega sloja francoske družbe, vendar tako, da opisuje (tudi) svoj način bivanja, kjer bivanjsko praznino zapolnjujejo zabave, droge in ženske.

več »

David Benioff »

ameriški pisatelj, 1970

David Benioff je vse uspešnejši ameriški pisatelj, čigar ustvarjalnost si literatura skoraj neenakovredno deli s filmom; po prvencu 25. ura (2000) je namreč sam napisal scenarij za filmsko uspešnico z enakim naslovom (pri nas so jo vrteli kot Poslednjo noč), ki jo je leta 2002 posnel režiser Spike Lee z nepozabnim Edwardom Nortonom v glavni vlogi.

več »