Novica

Nagrado esAsi 2016 je prejel Ferdinand Miklavc za prevod romana Galíndez Manuela Vázqueza Montalbána

18.01.2017

Nagrada esAsi je priznanje za najboljši literarni prevod iz španščine v slovenščino, ki jo od leta 2008 slovenskim prevajalcem podeljuje Veleposlaništvo Španije v Sloveniji. Letos jo je podelilo petič, strokovna žirija, ki jo sestavljajo novinarka Mojca Mavec, diplomat Aljaž Gosnar, prevajalec in predstavnik Društva slovenskih književnih prevajalcev Aleš Berger in prevajalka ter predstavnica Kateder za španski jezik in književnost na Filozofski fakulteti UL Marjeta Prelesnik - Drozg, predseduje pa ji pisateljica, prevajalka in profesorica Katarina Marinčič, je izbirala med 19 prevodi del španskih in južnoameriških avtorjev, ki so izšli med letoma 2008 in 2016.

Nagrado je prejel Ferdinand Miklavc, prevajalec iz španščine, in to za prevod romana Galíndez (1990) španskega pisatelja in pesnika Manuela Vázqueza Montalbána (1939–2003). Roman smo izdali pri Modrijanu leta 2011.
Če kdo meni, da literarnih del ni mogoče povsem objektivno ocenjevati in da nagrade niso vedno merilo njihove kakovosti, glede del Vázqueza Montalbána ne more biti nobenega dvoma: za Galíndeza je dobil špansko državno nagrado, na seznamu njegovih nagrad pa je celo planeta, največja nagrada za književnost v španskem jeziku. Kljub temu pa je prvi prevod v slovenščino dobil šele več let po smrti, in to prav zaradi prizadevanja prevajalca Ferdinanda Miklavca, ki takrat, ko je prevod izšel, najbrž ni pričakoval, da bo svojemu priljubljenemu pisatelju pripel še eno nagrado – nagrado esAsi. Prevodna nagrada je namreč vedno tudi nagrada za izvirno delo, in če to ni vrhunsko, tudi prevod ne more biti.

Ferdinand Miklavc ima izjemno bogato prevodno bibliografijo. Pri Modrijanu je prvi prevod objavil jeseni 2011 – roman Kibelino oko kubanskega pisatelja Daniela Chavarríe –, še pred koncem leta 2011 pa je izšel Galíndez. Odtlej je naš »stalni« prevajalec španske literature – prevedel je romane Nisem knjiga. Vlaki poletja Joséja Maríe Merina (Španija), Ameriška viza Juana de Recacoechee (Bolivija), Brezno Fernanda Valleja (Kolumbija, Mehika), Bonsaj Alejandra Zambre (Čile) ter zbirko kratkih zgodb Okrutni svet Juana Negróna (Portoriko) in zgodbo Slab značaj Javierja Maríasa (Španija), letos pa izideta v Miklavčevem prevodu roman Kakor poti v megli Joséja Morelle in novela Motiv Javierja Cercasa. Naštevanje avtorjev, ki jih je slovenskim bralcem predstavil pred letom 2011, pa bi bilo predolgo, zato omenimo le argentinskega pisatelja Manuela Puiga in njegov Poljub ženske pajka. Miklavc – prav tako odlično – prevaja tudi iz angleščine.

Podelitev nagrade je bila 18. januarja 2017 v Rokopisni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Ferdinandu Miklavcu čestitamo za nagrado in mu želimo še veliko prevajalskih izzivov!

Obrazložitev žirije 5. nagrade esAsi:
Roman Galíndez, ki je v izvirniku izšel leta 1991, zbuja zanimanje iz več razlogov. Prvi, ki se zdi najpreprostejši, je navezava na zgodovinsko resničnost: Galíndez je biografija, pripoved o življenju in smrti baskovskega politika in pisca Jesúsa de Galíndeza (1915-1956). Ker pa Vázquez Montalbán dejstva iz življenja naslovnega junaka ne le dopolnjuje z domnevami, temveč zgodovinsko resničnost ves čas prepleta s fikcijo, lahko Galíndeza beremo tudi (ali celo predvsem) kot zgodovinski roman, literaturo v klasičnem pomenu besede. Poleg meje med zgodovinopisjem in fikcijo pisatelj prestopa še številne druge. Delo, ki je po vsebini in nekaterih slogovnih prijemih politični triler, je obenem izrazito opredeljena, celo angažirana književnost, ki pa se oznaki književnosti na tezo izogne z ironijo in bridkim humorjem. In nenazadnje: tako kot prestopa meje med žanri, tako Vázquez Montalbán znotraj pripovedi neprestano prehaja med perspektivami, pripovednimi toni, glasovi protagonistov.
Dejstvo, da se avtor spretno poslužuje številnih pripovednih tehnik, pri tem pa se nobene dokončno ne oprime, postavlja prevajalca pred izredno zahtevno nalogo. Skrivnost Galíndeza ni v posameznih elementih, temveč v kombinaciji. Ferdinand Miklavc se tega zelo dobro zaveda. Ne le da skrbno, z izrazitim estetskim čutom ohranja lepoto in poetičnost izvirnega besedila. S poglobljenim poznavanjem tematike in obeh jezikov, z brezhibnim obvladovanjem posameznih registrov, predvsem pa s pretanjenim posluhom za slogovne prehode vseskozi ohranja tudi njegovo krhko, izmuzljivo polifonijo, tisto dvoumnost in večplastnost, ki je pravzaprav bistvo romana, njegova temeljna estetska in moralna vrednost.
Z Galindezom v mojstrskem prevodu Ferdinanda Miklavca so slovenski bralci pridobili aktualno in obenem trajno dragoceno knjigo.

Naključje je hotelo, da smo v izbor 20 knjig v ponudbi »20 let založbe Modrijan« uvrstili tudi roman Galíndez, in na srečo smo ponudbo, ki naj bi se konec leta 2016 zaključila, podaljšali do 31. januarja. To pomeni, da je pravkar nagrajeni prevod še vedno na voljo za samo 16 €. Zdaj imate razlog več za nakup. Dodajmo še, da Galíndez ni edini prevedeni roman Vázqueza Montalbána – leta 2014 je pri nas izšel še Umor v centralnem komiteju v prevodu Ignaca Focka.
Prijetno branje!

objavljeno v rubriki: Nagrade

Sorodne novice

na vrh strani

13.06.2018

Hrvaška pisateljica Ivana Sajko je za Ljubezenski roman prejela mednarodno književno nagrado Hiše svetovnih kultur »

Hiša svetovnih kultur – Haus der Kulturen der Welt (HKW) – je umetnostna galerija, muzej sodobne umetnosti in kulturna institucija, ki domuje v leta 1957 zgrajeni markantni zgradbi ob reki Spreji v Berlinu, na John-Foster-Dulles-Allee. Od leta 2009 ustanova podeljuje mednarodno književno nagrado za najboljši tuji roman, preveden v nemščino. Prvi nagrajenec je bil Američan Daniel Alarcón, sledili so Marie NDiaye (Francija), Mihail Šiškin (Rusija), Mircea Cărtărescu (Romunija), Teju Cole (Nigerija/ZDA), Dany Laferrière (Haiti, Kanada), Amos Oz (Izrael), Shumona Sinha (Francija) in Fiston Mwanza Mujila (Demokratična republika Kongo). HKW in sklad Elementarteilchen nagradita tako avtorja/avtorico kakor prevajalca/prevajalko.

Deseto mednarodno književno nagrado Hiše svetovnih kultur, za leto 2018, pa je prejela hrvaška pisateljica Ivana Sajko za Liebesroman (Ljubavni roman, 2015).

objavljeno v rubriki: Nagrade

10.03.2018

Enajsti natis in še dva prevoda romana To noč sem jo videl Draga Jančarja »

Slovenski roman desetletja? Ne dvomimo, da bi se večina bralcev odločila za Jančarjev roman To noč sem jo videl. Temu v prid ne govorijo le številni prevodi ter nagrade in nominacije, ampak tudi (ali predvsem) prodajne številke: pred kratkim je izšel že enajsti natis tega romana. Čemu le, če ne zaradi odlične prodaje?

Roman To noč sem jo videl (Jančarjev deveti roman; pozneje je objavil še dva, pri naši založbi Maj, november) je izšel septembra 2010 v visoki nakladi 1500 izvodov in bil razprodan v dveh mesecih. Prvemu ponatisu je sledil kresnik leta 2011 (Jančarjev tretji), roman je bil v istem letu izbran za Cankarjevo tekmovanje srednješolcev, leto pozneje pa preveden v hrvaški jezik. Po ruskem in bolgarskem prevodu leta 2013 je leto pozneje izšel še v francoščini in pisatelju v Franciji prinesel dve nominaciji in dve nagradi; najodmevnejša je bila nagrada za najboljšo tujo knjigo – Prix du Meilleur livre étranger (PMLE).

objavljeno v rubriki: Nagrade

13.01.2018

Miles Franklin, »zvezda« avstralske književnosti, je dobila prvi prevod v slovenščino. – Moja sijajna kariera »

Avstralija je daleč, in zdi se, da je še bolj oddaljena od nas njena književnost. Pri nas izide avstralskih romanov razmeroma malo, a najbrž ni naključje, da je med prevedenimi nekaj tistih, ki so prejeli nagrado Miles Franklin, kot so Oscar in Lucinda trikratnega zmagovalca Petra Careyja pa Vdih in Hiša na Ulici oblakov Tima Wintona, ki je nagrado prejel celo štirikrat, in nazadnje Črna skala belo mesto A. S. Patrića.

A kdo sploh je Miles Franklin?

Če se boste kdaj odločili v svoj bralni program vključiti tudi najboljše avstralske romane vseh časov, mora biti med njimi Moja sijajna karieraMy Brilliant Career –, romaneskni prvenec pisateljice Stelle Marie Sarah Miles Franklin (1879–1954). Ker mladi, komaj devetnajstletni podeželanki v Avstraliji ni uspelo najti založnika, je njen rokopis s posredovanjem Henryja Lawsona romal k britanski založbi William Blackwood & Sons in izšel leta 1901. Lawson, takrat eden najbolj priljubljenih avstralskih pesnikov in pisateljev, beroč njen rokopis še ni vedel, da je Miles pravzaprav dekle: »Prepričana je bila, da svet pripada moškim in da bo knjiga izpod domnevno moškega peresa imela več možnosti za uspeh, kot če bi na njej odkrito pisalo Stella Franklin,« je v spremni besedi zapisala Katarina Mahnič, prevajalka romana in največja poznavalka avstralske književnosti pri nas.

objavljeno v rubriki: Nagrade

29.10.2017

Roman@tportal.hr, Ksaver Šandor Gjalski in Fran Galović 2017 – tri nagrade za roman Kristiana Novaka »

Galovićeva jesen je literarni festival z več kot dvajsetletno tradicijo, ki ga konec oktobra prirejajo v Koprivnici na Hrvaškem, v čast književniku Franu Galoviću (1887–1914), rojenemu v kraju Peteranec pri Koprivnici. V sklopu tridnevnega festivala, ki ima nekaj zadnjih let tudi mednarodni značaj – letos je gostil književnike iz Slovenije, Nizozemske in Slovaške –, potekajo književna srečanja, javna branja, predstavitve knjig, okrogle mize, strokovni in znanstveni kolokviji, razstave itd., sklene pa ga razglasitev dobitnika literarne nagrade Fran Galović za najboljšo knjigo na temo domovine in/ali identitete. V soboto, 28. oktobra, so jo podelili enaindvajsetič.

Nagrado Fran Galović 2017 je prejel Kristian Novak za roman Cigan, a najlepši (Ciganin, ali najljepši, 2016). To je že njegova tretja nagrada letos: julija je dobil – že drugič – nagrado roman@tportal.hr, istega dne kot Galovićevo pa je z literarne prireditve Dnevi Ksaverja Šandorja Gjalskega (Zabok) odnesel še istoimensko nagrado za najboljše prozno delo.

objavljeno v rubriki: Nagrade

18.10.2017

Bookerjevo nagrado 2017 je prejel George Saunders, avtor zbirke kratkih zgodb Deseti december »

Ameriški pisatelj George Saunders je dobitnik Bookerjeve nagrade 2017 (Man Booker Prize). Prejel jo je za svoj prvi roman Lincoln v bardu, ki je izšel februarja letos, se že v začetku marca zavihtel na vrh lestvice uspešnic New York Timesa ter vse odtlej v bralcih budil občudovanje in spoštovanje.
Letošnji nabor Bookerjevih finalistov je bil zares impresiven, konkurenca je bila huda in globok poklon si zasluži vsak od šestih romanov, ki so bili v igri vse do konca – do razglasitve letošnjega nagrajenca v razkošni palači londonske mestne uprave, nekdanjem rotovžu na Basinghall Streetu, deloma zgrajenem že v časih pred Shakespearom, leta 1411. Tem bolj smo veseli, da je to nagrado, eno najuglednejših v ›literarnem letu‹, prejel prav naš avtor George Saunders, čigar izvrstno zbirko kratke proze Deseti december smo pred dvema letoma v prevodu Andreja E. Skubica izdali kot 85. knjigo v zbirki Bralec.

Saunders si je levji delež svoje literarne slave spisal s šestimi knjigami novel oziroma zbirkami kratke proze (pa tudi drugimi družbenokritičnimi zapisi in eseji), pričujoča letošnja uspešnica je njegov prvi roman; kritika ga uvršča v zgodovinsko prozo. Lincoln v bardu (Lincoln in the Bardo) je pripoved o ameriškem ›očetu naroda‹, 16. predsedniku Abrahamu Lincolnu, ki po smrti svojega 11-letnega sina Williama Wallacea le s težavo zmaguje v boju z bolečino.

objavljeno v rubriki: Nagrade