Knjiga

Slavje nepomembnosti

Milan Kundera»

prevod: Jaroslav Skrušný

naslovnica: Vesna Vidmar

format: 125 × 176

strani: 136

vezava: mehka

izid: 15. 5. 2015

ISBN: 978-961-241-892-2

redna cena: 9,90 €

modra cena: 3,00 €

vaš prihranek: 6,90 €

na zalogi

Milan Kundera je v mladosti študiral muzikologijo, kar je na njegovem pripovedništvu pustilo neizbrisen pečat: ne le da v svojih romanih in esejih pogosto obdeluje glasbene téme, temveč svojo pripovedno strategijo, strukturo besedila zavestno gradi na načelih glasbene kompozicije. Tako je tudi Slavje nepomembnosti svojevrsten romaneskni scherzo, rokokojsko preciozna glasbeno-literarna šala, pri kateri je v sklepnem rondoju na način fuge prepletel, povzel in strnil poglavitne téme, motive in variacije vsega svojega romanopisnega udejstvovanja.
Že naslov romana govori, da gre za apologijo neresnosti, hvalnico nepomembnosti, apoteozo domišljijske poljubnosti in zagovor ustvarjalne svobode, za eksistencialno in avtorsko držo torej, ki ji je Kundera ostajal zvest v svojem celotnem pisateljskem opusu. Smehu kot konstitutivni prvini romaneskne pisave je posvečeno tudi Slavje nepomembnosti, nemara na še bolj poudarjen, malone programsko začinjen način: ne gre mu toliko za posmeh, ironijo ali sarkazem, kot razlaga eden od romanesknih junakov, priletni modrec Ramon, temveč prav za dobro voljo, za heglovsko neskončno dobrovoljnost, unendliche Wohlgemutheit, za smeh v njegovi prvinsko osvobajajoči vlogi in obliki. Takole nam izza junakovih besed hudomušno pomežikuje pisatelj: »Noben zasmeh, nobena satira, noben sarkazem. Samo z višav neskončne dobrovoljnosti lahko opazuješ večno človeško neumnost pod seboj in se ji smejiš v brk.« Kar pomeni, da človek ne sebe, ne svojih bližnjih, ne svoje zgodovine, ne svoje usode, ne sveta nasploh za nobeno ceno ne sme jemati preveč zares.
Zato so lahko Stalin in njegova partijska tovarišija, popek kot osrednja novodobna erotična točka ženskega šarma, spodletel poskus samomora, padajoči angeli, namišljeni rak ali razbita steklenica armanjaka v optiki pisateljevega navihano razigranega pogleda na dejanja in nehanja lastnih literarnih junakov in njihovih tragikomičnih usod enako (ne)tehtni in (ne)veljavni fabulativni elementi, enako (ne)pomembni motivi in glasbene variacije romaneskne kompozicije. Vse je priklicala v življenje želja po smehu, zato si enakopravno zaslužijo udeležbo pri slavju pisateljeve ustvarjalne domišljije, v razuzdanem karnevalu radostnega besedja, pri živopisnem poganskem obredju avtonomne literarne pisave.
Literatura kot čista igra jezika, neresnost kot nazorsko stališče in način biti v sodobnem svetu, nepomembnost kot zadnje zatočišče posameznikove svobode.

Izdajo je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Preberite odlomek

na vrh strani

»Vem, prijatelj dragi, vem in občudujem vaš pogum,« reče Ramon, in kot bi mu hotel ponuditi pomoč v nesreči, doda: »Že lep čas bi vam rad nekaj povedal, D’Ardelo. Rad bi vas opozoril na pomen nepomembnosti. Pred časom sem imel v mislih predvsem vaše odnose z ženskami. Takrat sem vam hotel nekaj malega povedati o svojem dobrem prijatelju Quaqueliqueju. Najbrž ga ne poznate. Pa pustiva to. Danes gledam na nepomembnost čisto drugače kot takrat, vidim jo v veliko bolj jasni in sporočilni luči. Nepomembnost, dragi prijatelj, je sámo bistvo življenja. Spremlja nas vseskozi in na vsakem koraku. Navzoča je celo tam, kjer je nihče noče videti: v grozodejstvih, v krvavih spopadih, v najhujših nesrečah. Prepoznati jo v teh dramatičnih okoliščinah in jo poimenovati s pravim imenom pogosto zahteva precejšen pogum. Vendar ni dovolj, da nepomembnost prepoznamo, moramo jo vzljubiti, naučiti se jo moramo ljubiti. Poglejte, dragi prijatelj, tukaj, v tem parku, tako rekoč nama tik pred nosom, je navzoča v vsej svoji razvidnosti, v vsej svoji nedolžnosti in vsej svoji lepoti. O, pač, lepoti! Kot ste sami rekli: odlično razvedrilo … in obenem povsem brez haska; otroci, ki se smejijo …, ne da bi vedeli, čemú, mar ni to nekaj čudovitega? Vdihnite, D’Ardelo, dragi prijatelj, globoko vdihnite in se nadihajte nepomembnosti, ki je povsod okrog nas, nepomembnost je ključ do modrosti, nepomembnost je ključ do dobre volje …«

© Modrijan založba, d. o. o., 2015

Poglejte tudi

na vrh strani

Zastor »

Esej v sedmih delih

Milan Kundera »

Knjiga vsebuje nabor kratkih, duhovitih, jedko-zajedljivih pa hkrati z veliko ljubeznijo do romaneskne forme napisanih esejev o evropskem romanu – tem najodličnejšem izrazu duha novoveške Evrope (rojene iz Descartesove misli in Cervantesove pisateljske domišljije), kot ga pojmuje, zagovarja, hvali in obenem tudi sam ustvarja Milan Kundera.

več »