Avtor

Connie Palmen

nizozemska pisateljica in filozofinja, 1955

Connie Palmen je študirala nizozemščino in filozofijo na amsterdamski univerzi in se oplajala predvsem ob idejah Sartra, Foucaulta in Derridaja, pisala o njih eseje in znanstvene članke ter jih pozneje vpletala tudi v leposlovje. Svoj prvi roman, Zakoni (De wetten; slov. prevod 2009), je objavila leta 1991 in z njim zaslovela doma in na tujem ter postala finalistka prve mednarodne nagrade IMPAC (1996), za drugega, Prijateljstvo (De vriendschap, 1995), pa je prejela nizozemsko nagrado AKO. Njena zgodnja dela so vsaj deloma avtobiografska, zanima jo ločnica med resničnostjo in fikcijo, lastno identiteto in našo podobo, ki jo imajo o nas drugi; privlači jo dinamika medsebojnih odnosov, zlasti med partnerjema. To je uresničila tudi v romanu Ti si rekel (Jij zegt het, 2015), ki ji je poleg nagrade Libris prinesel nagrado mladih nizozemskih bralcev De Inktaap, nominaciji za nagradi ECI in Fintro ter številne prevode. (Foto: © Annaleen Louwes)

Knjige

na vrh strani

Ti si rekel »

Connie Palmen »

V romanu Ti si rekel angleški pesnik Ted Hughes pripoveduje o svojem življenju z ameriško pesnico in pisateljico Sylvio Plath. Njun težavni zakon sklene Sylvijin samomor, ona postane mučenica in svetnica, njega okrivijo za morilca in pošast, ki je izdal svojo nevesto; za Judo Iškarijota: »Ti si rekel,« mu reče Jezus na pashalni večerji, potem ko razkrije, da ga bo eden izmed učencev izdal.
Hughes je o Sylvijinem samomoru spregovoril šele leta 1998, tik pred smrtjo, ko je objavil Pisma za rojstni dan. V tisti čas je umeščen tudi roman Ti si rekel.

več »