Avtor

Anne Michaels

kanadska pisateljica, 1958

Anne Michaels se je rodila v Torontu. Študirala je angleščino na Univerzi Toronto in tam več let poučevala kreativno pisanje. Pred proznim prvencem Ubežni delci je objavila pesniški zbirki The Weight of Oranges (1986) in Miner's Pond (1991); prinesli sta ji več uglednih literarnih nagrad. Z Ubežnimi delci (Fugitive Pieces, 1996), romanom, ki je še danes eno najbolj branih in hvaljenih del kanadske književnosti, je osvojila tako kritike kakor bralce in prejela številne kanadske in mednarodne nagrade; leta 1996 je bila v ožjem izboru za nagrado Doris Giller, leta 1997 pa je prejela nagrado Orange, ki se ji je ob petnajstletnici podeljevanja, leta 2010, pridružila jubilejna Orange po izboru žirije mladih bralcev (Youth Panel). Leta 2008 je izdala svoj drugi roman, The Winter Wault (v ožjem izboru na nagrado Doris Giller leta 2009).

Knjige

na vrh strani

Ubežni delci »

Anne Michaels »

Poljska med drugo svetovno vojno. Sedemletni Jakob Beer, poljski Jud, se po nacističnem pokolu, v katerem izgubi starše in sestro, zateče v gozd. Najde ga grški znanstvenik Athos Roussos, ki tam raziskuje arheološko najdišče Biskupin, in ga odpelje s seboj v Grčijo, na otok Zakintos, po vojni pa skupaj emigrirata v Toronto. Mnogo let pozneje se Jakob Beer, prevajalec in pesnik, spoprijatelji z Benom, mladim profesorjem, čigar starši so preživeli holokavst. Spomini privrejo. Vežejo preteklost in sedanjost, najtemačnejše more in najsvetlejše sanje.

več »

Ubežni delci »

Anne Michaels »

Roman Ubežni delci sestavljata dve zgodbi, Jakobovi in Benovi spomini. Oba sta poljska Juda, starejši, pesnik in prevajalec Jakob Beer, se je rodil na Poljskem nekaj let pred holokavstom, vremenoslovec Ben pa v Kanadi nekaj let po tistem, ko so starši preživeli holokavst in emigrirali.
Poljska, 1941. Jakobu Beeru je sedem let. Nacisti ubijejo njegove starše in odvedejo sestro Bello, Jakob pa se skrije in se nato zateče v gozd blizu arheološkega najdišča Biskupin, kjer ga najde grški arheolog in geolog Athos Roussos. Pretihotapi ga domov v Grčijo, na otok Zakintos, po vojni pa se skupaj preselita v Kanado, v Toronto, kjer dobi Athos mesto predavatelja na univerzi.

več »