Avtor

Nina Bunjevac

kanadska striparka, 1973

Nina Bunjevac se je rodila v Kanadi srbskima priseljencema Petru in Sally. Leta 1975 je z materjo in starejšo sestro Saro zapustila Toronto in do sedemnajstega leta živela v Jugoslaviji. Prve umetniške korake je naredila v Šoli uporabnih umetnosti Đorđe Krstić v Nišu, leta 1990 pa začela študij na umetniškem oddelku Centralne tehnične šole v Torontu. Leta 1997 je diplomirala iz grafike in slikarstva na ontarijski univerzi za umetnost in oblikovanje (OCAD).
Njen prvi stripovski album Mrzla kot led (Hladna kao led) je izšel leta 2011 v Srbiji, leto pozneje je bil z naslovom Heartless objavljen v Kanadi. Roman v stripu Očetnjava (Fatherland) je izšel septembra 2014 v Veliki Britaniji in Kanadi.
Stripi Nine Bunjevac so izšli v številnih kanadskih in tujih publikacijah, kot so Komikaze (Hrvaška), Black in GUIDA (Italija), Stripburger (Slovenija), Zone 5300 (Nizozemska), Stripolis (Srbija), ArtReview (Velika Britanija), Asiatroma/Le Dernier Cri (Francija), Broken Pencil, Exile, Taddle Creek (Kanada) ter Mineshaft in The Best American Comics (ZDA).
Na 11. mednarodnem bienalu ilustracije v Beogradu leta 2011 je Nina Bunjevac prejela nagrado Zlato pero Beograda za naslovnico antologije Ženski strip na Balkanu. Leta 2013 je za album Heartless dobila kanadsko nagrado Douga Wrighta (The Doug Wright Award) v kategoriji »najboljši novi talent« (Spotlight), leta 2015 pa nagrado za Očetnjavo v kategoriji »najboljša knjiga«. (Foto: Marc Voline)

ninabunjevac.com

_______

Intervjuji:

Katja Perat: Nina Bunjevac: »Otroci teroristov so pozabljene žrtve«, Mladina, 16. 10. 2015

Alenka Vesenjak: Iz kaosa sem želela narediti red, STA, 6. 10. 2015

Iztok Sitar: (Rdeča) zvezda ameriškega stripa, Pogledi, 14. 7. 2015

Knjige

na vrh strani

Očetnjava »

Nina Bunjevac »

28. avgusta 1977 je v neki garaži v Torontu eksplodirala bomba in ubila tri moške, člane srbske teroristične skupine, ki je načrtovala bombne napade na domove simpatizerjev jugoslovanskega predsednika Tita in jugoslovanska predstavništva v več mestih v Kanadi in ZDA. Eden izmed njih je bil enainštiridesetletni jugoslovanski Kanadčan Petar Bunjevac. Njegova žena Sally je takrat že skoraj dve leti s hčerkama Saro in Nino živela v Jugoslaviji, njun prvorojenec Petey je živel z očetom v Wellandu v Kanadi. Mlajša hči Nina je bila ob Petrovi smrti stara štiri leta, očeta je komajda poznala.

več »