Knjiga

Ženski možgani

Louann Brizendine»

prevod: Lili Potpara

naslovnica: Blaž Hribar

format: 160 × 235

strani: 256

vezava: mehka

izid: 2007, 2009, 2017 (ponatis)

ISBN: 978-961-241-182-4

razprodano

Zakaj ženske dnevno uporabljajo več oblik sporazumevanja kot moški? Zakaj si ženska zapomni prepir, o katerem moški trdi, da ga nikoli ni bilo? Zakaj so najstnice tako obsedene s svojim videzom in pogovarjanjem po telefonu? In zakaj ženske veliko redkeje pomislijo na spolnost kot moški? Žensko vedenje se tako močno razlikuje od moškega zaradi hormonov. Na začetku so namreč vsi možgani ženski, šele osmi teden po spočetju pa se nekateri spremenijo v moške: presežni testosteron skrči središče za komunikacijo, zmanjša del skorje, odgovoren za sluh, in dvakratno poveča predel za obdelavo spolnosti.
Brizendine poskuša v svoji knjigi o ženskih možganih razložiti, kako njihov edinstveni ustroj usmerja razmišljanje, vrednote, način komunikacije in čustvovanja žensk v vseh življenjskih obdobjih.
Knjiga Ženski možgani je tudi predloga za ameriški film, komedijo Whitney Cummings, ki je bila premierno prikazana 17. junija 2017 na filmskem festivalu v Los Angelesu.

Preberite odlomek

na vrh strani

NI TREBA VELIKO, DA SE RAZPOLOŽENJE POKVARI

Zadah, preveč sline, neroden gib s kolenom, roko ali usti – cel kup malenkosti lahko povzroči, da se ženska amigdala znova vključi, zanimanje za spolnost upade in orgazem postane nemogoč.
Ženske možganske tokokroge lahko začnejo obsedati spomini na slabe izkušnje, kar povzroči občutek sramu, zadrege ali pomanjkanja varnosti. Osemindvajsetletna Julie je prišla k meni, ker ni mogla doživeti orgazma. Končno mi je zaupala, da jo je kot otroka spolno zlorabil stric in da zaradi te izkušnje ne mara seksa. Med spolnimi odnosi je čutila izredno tesnobo, čeprav je seksala s svojim ljubljenim in predanim zaročencem. Štiri od desetih deklet so v mladosti imele različne neprijetne spolne izkušnje, ki tudi v odrasli dobi vznemirjajo njihove možgane, zaradi česar lahko imajo različne težave, najpogostejši simptom pa je nezmožnost doživljanja orgazma. Julie je po spolni terapiji in terapiji travmatskega stresa začela bolj uživati v spolnosti. Nekaj mesecev pozneje mi je sporočila, da je doživela svoj prvi orgazem.
Predvsem pri ženskah na vzburjenje vplivajo tako biološki kot psihološki dejavniki. Ženske, ki opravljajo več nalog naenkrat, torej doživljajo več vznemirjenja, ki zaposluje njihove možganske tokokroge in se postavi na pot spolnemu poželenju. Pri neki moji pacientki so se težave z doživljanjem orgazma začele tri mesece po tem, ko je zamenjala službo. Ni imela potrebnega časa, da bi se sprostila z možem, zato je začela hliniti orgazme, da ne bi prizadela njegovega ega. Skrbi in napetosti v novi službi so ji preprečevale, da bi se sprostila, počutila varno in svoji amigdali dovolila, da se izključi.
Prav zato, ker skrbi in stres močno vplivajo na spolno zadovoljstvo, imajo ženske rade vibratorje. Če ščegetavček dražimo z vibratorjem, lahko pogosto prej in brez težav dosežemo orgazem. Ni si treba delati skrbi v zvezi z razmerjem, tipovim egom, morebitnim prezgodnjim izlivom ali svojimi posteljnimi spretnostmi. Neka druga moja pacientka, ločena in stara čez štirideset let, se je tako navadila na vibrator, da je, ko se je končno spet zapletla z moškim, ugotovila, da ni niti približno tako spreten kot mehanska naprava. Končno je posegla po drastičnih ukrepih: vibrator je zakopala globoko pod zemljo na svojem vrtu in se tako prisilila, da se spet navadi na penis resničnega moškega!
Žensko je treba spraviti v pravo razpoloženje. Pred seksom je treba zgladiti in umiriti razmerje, prav tako pa se mora v njej poleči morebitna nejevolja na partnerja, ker je prav jeza eden najpogostejših vzrokov za spolne težave. Mnogi spolni terapevti trdijo, da je predigra za žensko vse tisto, kar se dogaja v štiriindvajsetih urah pred penetracijo. Moški za predigro potrebuje le tri minute. Ker je v ženskih možganih hkrati dejavnih veliko področij, je najprej treba poskrbeti za njeno razpoloženje, kar pomeni, da se mora sprostiti in pozitivno povezati s partnerjem. Za to potrebuje dobrih štiriindvajset ur in zato je odhod na počitnice tako močan afrodiziak. Dopust ženski omogoči, da se odklopi od vsakodnevnega stresa. Torej moški, ubogajte me! Prinašajte rože, čokolado in sladke besede, ker vse to resnično deluje! Ženska ne more hkrati biti jezna na svojega moškega in imeti z njim spolnih odnosov. In ženske! Povejte svojim moškim, naj raje dvakrat premislijo, če vas nameravajo kritizirati ali začenjati prepire z vami na dan, ko si želijo posteljnih radosti, kajti če zamočijo, bodo morali spet počakati štiriindvajset ur, preden jim boste pripravljene ustreči.

FUNKCIJA ŽENSKEGA ORGAZMA

Z evolucijskega vidika moški orgazem ni kaka posebna skrivnost. Je komaj kaj več kot preprost biološki izliv, ki ga spremlja skoraj obsedena želja po iskanju novih spolnih stikov. V teoriji imajo moški toliko več možnosti, da svoje gene prenesejo na prihodnje generacije, kolikor več žensk osemenijo. Ženski spolni vrhunec je zapletenejši in bolj skrit, zato ga je lažje hliniti. Ženskam načeloma ni treba doživeti orgazma, da bi lahko zanosile, čeprav vrhunec pomaga.
Kljub prepričanjem nekaterih znanstvenikov, da ženski orgazem nima nobene funkcije, ni čisto tako. Po orgazmu ženska obleži ob partnerju in tako pasivno zadrži seme v sebi, kar poveča možnost oploditve. Poleg tega ni treba dodajati, da spolni vrhunec pomeni vrhunski užitek, in mati narava nas je naredila take, da želimo ponavljati tisto, kar nam povzroča naslado. Drugi učenjaki menijo, da je funkcija ženskega orgazma krepitev vezi med ljubimcema, ker v ženskah vzbuja občutke bližine in zaupanja partnerju. Orgazem je jasna potrditev ženske spolne potešitve in predanosti ljubimcu.
Mnogi evolucijski psihologi so na ženski orgazem začeli gledati kot na prefinjeno prilagoditev, ki ženski omogoča včasih podzavestno manipulacijo glede tega, katerim ljubimcem bo dovolila, da oplodijo njena jajčeca. Pospešeno dihanje, stokanje, razbijanje srca, mišični krči in skoraj blodni užitki ob orgazmu morda predstavljajo zapleten biološki dogodek s funkcionalnim namenom. Znanstveniki verjamejo, da je naloga orgazma organizirati neke vrste »tekmo med spermiji«, v kateri ženska telesa in možgani izberejo zmagovalca.
Že dolgo vemo, da ob ženskem orgazmu mišični krči in neke vrste vakuumsko vsesavanje, ki ga izvaja maternica, potegnejo semenčice skozi zapornico iz cervikalne sluzi. Imamo celo pisno poročilo o moči orgazmičnega vsesavanja v maternični vrat. Neki zdravnik je zapisal, da se je zaradi močnih krčev in učinka vsesavanja pri njegovi pacientki med odnosom z mornarjem snel kondom, ki ga je zdravnik po pregledu našel v ozkem materničnem vratu. To pomeni, da je naloga ženskega orgazma spraviti spermije bliže jajčecu. Znanstveniki so ugotovili, da če ženska doživi orgazem v času od ene minute pred partnerjevo ejakulacijo do petinštirideset minut po njej, v njenem telesu ostane veliko več semena, kot če orgazma ne doživi. Če vrhunca ni, pomeni, da se manj semena vsrka v maternični vrat, ki predstavlja vhod v maternico, kjer čaka jajčece. Medtem ko moškega skrbi, ali je ženska z njim kot z ljubimcem zadovoljna, ker se boji, da bi v nasprotnem primeru poiskala koga drugega ali začela zavračati spolnost, imajo ženske, ki doživljajo orgazme, za bregom morda nekaj precej bistroumnejšega. S svojimi spolnimi vrhunci ženska odloča, kateri od partnerjev ji bo zaplodil otroke. Če Marciejini kamenodobni možgani mislijo, da je John dovolj seksi in dovolj čeden, da bi prispeval svoje gene za njen naraščaj, potem orgazem z njim postane resno vprašanje.
Biologija zna prelisičiti naš zavestni um in zagotoviti evolucijsko preživetje, tako da zmanipulira naš občutek za resničnost. Ženski podzavestni možganski tokokrogi torej izberejo najprivlačnejšega partnerja, ker ji prav on zagotavlja najboljše orgazme. Vedenjski ekologi so opazili, da imajo tudi samice živali od navadne škorpijonke do navadne lastovke raje samce z visoko stopnjo obojestranske telesne simetrije. Razlog, zakaj je popolna skladnost obeh telesnih polovic tako pomembna, je, da lahko bolezen, nezadostna prehranjenost ali genske motnje preprečijo prenos genov v nekatere dele telesa. Slabi geni ali bolezni lahko povzročijo odklone od obojestranske simetrije in se odrazijo na tacah, očeh in celo ptičjem perju, kar so vidni znaki, na podlagi katerih samice izbirajo očete svojih potomcev. Samice si torej želijo, da bi jim naraščaj zaplodil najlepši snubec, kajti pri najboljših samcih, se pravi takšnih z močnim imunskim sistemom in kakovostno prehrano, se razvije višja stopnja obojestranske telesne simetrije. Samice, ki izbirajo skladne samce, torej zagotavljajo najboljše gene za svoje potomce.
In tako je tudi pri ljudeh. V različnih študijah ženske dosledno izbirajo moške z bolj simetričnimi obrazi, rokami, rameni in drugimi telesnimi deli. To ni zgolj vprašanje estetike, kajti čedalje več medicinske literature dokazuje, da so skladni ljudje telesno in psihološko bolj zdravi od manj skladnih. Če se vam torej tip, s katerim hodite ven, zdi nekoliko čudnega videza in vas to začne odbijati, vam morda narava želi nekaj sporočiti o kakovosti njegovih genov. John je bil preprosto najčednejši moški, s katerim je Marcie kdaj hodila, zato je to dejstvo morda vplivalo na njeno željo, da bi postal oče njenih otrok.
Znanstveniki so razmišljali naprej: če je ženski orgazem res prilagoditev za zagotavljanje dobrih genov potomcem, potem bi morale ženske z lepimi in simetričnimi partnerji doživljati več orgazmov. Na Univerzi v Albuquerqueu so znanstveniki opazovali šestinosemdeset spolno dejavnih heteroseksualnih parov. Njihova povprečna starost je bila dvaindvajset let in pari so živeli skupaj že najmanj dve leti, torej so vzpostavili zaupna razmerja. Raziskovalci so vse udeležence prosili, naj zasebno in anonimno odgovarjajo na vprašanja o svojih spolnih izkušnjah in orgazmih. Fotografirali so vse obraze in računalniško analizirali njihovo skladnost. Prav tako so izmerili različne telesne dele – širino komolcev, zapestij, rok, gležnjev, stopal, stegnenic ter dolžino drugega in petega prsta.
Izkazalo se je, da je hipotetično razmerje med moško skladnostjo in ženskim orgazmom resnično. Odgovori, ki so jih zagotovili ženske in njihovi ljubimci, so potrdili, da so ženske s skladnejšimi partnerji med spolnostjo pogosteje doživljale orgazme kot tiste z manj skladnimi.
Čedni moški to vedo iz prve roke! Študije kažejo, da morajo skladni moški ženskam dvoriti bistveno manj časa, preden so pripravljene iti z njimi v posteljo. Prav tako na zmenkih porabijo manj časa in denarja. In ti lepotci svoje partnerice varajo pogosteje kot tisti z manj skladnimi telesi. Ženske tega seveda nočemo verjeti, ker nam je bolj všeč hipoteza o povezovanju, češ da bodo največ orgazmov doživljale tiste, ki so za partnerje izbrale skrbne in ljubeče moške. Toda videti je, da moški v resnici spadajo v eno od dveh različnih kategorij: v prvi so takšni za vročo spolnost, v drugi pa takšni za varnost, tolažbo in vzgojo otrok. Ženske nenehno hrepenimo po tem, da bi dobile oboje v enem, toda na žalost znanost dokazuje, da so to najbrž le pobožne želje.
Seveda ni nihče popolnoma skladen, vendar se nam ljudje z najvišjo stopnjo simetrije zdijo najprivlačnejši. Na veliko presenečenje raziskovalcev ženska strastna predanost partnerjem ni povečala pogostosti doživljanja orgazmov. Pa ne le to; čeprav po zdravi pameti sklepamo, da kontracepcija in zaščita pred boleznimi povečata število orgazmov pri ženskah, domnevno zato, ker so med spolnimi odnosi lahko bolj sproščene, znanstveniki med ženskim orgazmom in sredstvi za preprečevanje neželene nosečnosti niso opazili nobene povezave. Izkazalo se je, da je visoka stopnja doživljanja orgazma povezana zgolj s partnerjevim privlačnim videzom. Navsezadnje so bili naši možgani ustvarjeni za preživetje v kameni dobi, ko še niso poznali kontracepcije. V evolucijskem smislu sta tabletka in kondom torej le muha enodnevnica, ki je še preveč nova, da bi lahko spremenila naše doživljanje čustev ali spolnosti.

© Modrijan založba, d. o. o., 2017

Poglejte tudi

na vrh strani

Moški možgani »

Louann Brizendine »

»Ljudje smo predvsem družbena bitja in imamo možgane, ki se zelo hitro učijo delovati na družbeno sprejemljive načine. Do odraslosti se večina moških in žensk nauči vesti svojemu spolu primerno. Toda koliko tega spolno pogojenega vedenja je prirojenega, koliko pa priučenega? So nesporazumi med moškimi in ženskami biološko pogojeni? Ta knjiga poskuša odgovoriti na ta vprašanja. In odgovori vas utegnejo presenetiti.«

več »